Engellilere E-kitap Uygulaması - Son Dakika
Yerel

Engellilere E-kitap Uygulaması

İLESAM Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Nuri Parmaksız, e-kitap uygulamasının görme engellilerin kitap okumasına önemli katkı sağladığını söyledi.

25.09.2012 11:40  Güncelleme: 11:42

İlim ve Edebiyat Eseri Sahipler Meslek Birliği

(İLESAM) Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Nuri Parmaksız, e-kitap uygulamasının görme engellilerin kitap okumasına önemli katkı sağladığını söyledi.

Prof. Dr. Parmaksız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engellilerin sesli kitaplarla okuyamadığı kitabı takip edebildiğini, bu şekilde kitap okuyamayan görme engellinin de çok sayıda eserden istifade ettiğini belirtti.

Görme engelli insanların okuyabilmesi için özel baskılar yapılması gerektiğini, bunun da maliyetinin çok yüksek olduğunu ifade eden Parmaksız, şunları kaydetti:

"Onların kitap okuyabilmesi için özel baskılar yapılması gerekiyor. Onun da maliyeti çok yüksek. Bu şekilde görme engelli kardeşlerimizin okuyabildiği kitap sayısı da az oluyor. O yüzden e-kitap ve sesli kitaplarla onların sorunları çözülmüş olacak. Yani engelli insanlarımızı düşünmek lazım. Özellikle e-kitap uygulaması görme engelliler konusunda bence çığır açtı. Çünkü görme engelliler televizyon izleyemiyor, kitap okuyamıyor, sadece radyo dinliyor. E-kitap ve sesli kitaplarla bu sorun çözülecektir. Devletin en kısa zamanda buna da el atması gerekiyor. Tahminimce 5-10 yıl içerisinde özellikle bu sektörün gelişeceğine inanıyorum. Ama şunu da söylemek istiyorum, basılı eser hiçbir zaman kaybolmayacaktır."

Parmaksız, e-kitap tartışmasının 90'lı yılların başında gündeme geldiğini, o yıllarda kitapların CD ve disketlere yüklendiğini, bu çalışmaların da yeni bir tartışma başlattığını hatırlattı.

"Bu çalışmalar acaba kitap basımını durduracak mı-" şeklinde tartışmaların gündeme geldiğini belirten Parmaksız, kitap basımının durmadığını, gelecekte de durmayacağını ifade etti.-

Parmaksız, "E-kitap'da olacak, basılı kitap da olacak. İsteyen istediğini alıp okuyacak veya dinleyecek. Ama insanlarımız kitaptan, özellikle basılı kitaptan kesinlikle vazgeçemez" diye konuştu.

E-kitap uygulamasının Avrupa'da öne çıkan bir sektör haline geldiğine dikkat çeken Parmaksız, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Hepimiz artık bilgisayar kullanıyoruz. Küçük bir bilgisayarın veya flaşın içine 5 bin veya 10 bin tane kitap konduğunu düşünün, istediğiniz kitabı okuyabilirsiniz. 5 veya 10 bin kitabı bir kütüphaneye koymak biraz zor. E-kitap uygulamasını şu noktada çok önemli görüyorum, e-kitabı, uçakta, otobüste ve istediğiniz her yerde okuyabilirsiniz. Hatta kulaklığınızı takıp dinleyebiliyorsunuz."

Elektronik kitap veya e-kitap her türlü bilgisayar çeşidinde okunabilmesi için özel olarak tasarlanmış bir bilgisayar dosya formatıdır. E-kitap, basılı benzerinin bütün özelliklerini kapsamakla birlikte ek olarak ses, görüntü ve etkileşimli bağlantıları da içermektedir. Kolaylıkla internetten çekilebilecek, elektronik posta ile gönderilebilecek formatta olan e-kitap diskette ve cd-rom olarak da okura ulaşabilir.

Muhabir: Zerin Özdilek

Yayıncı: Sevil Çelik - GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Engellilere E-kitap Uygulaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement