Erzurum'da "Türk Dünyası Edebiyatı" Paneli - Son Dakika
Yerel

Erzurum'da "Türk Dünyası Edebiyatı" Paneli

Erzurum\'da "Türk Dünyası Edebiyatı" Paneli

Erzurum'da Bugün Başlayan 1. Uluslararası Türk Şöleni Etkinlikleri Kapsamında Düzenlenen 'Türk Dünyası Edebiyatı' Konulu Panele Katılan Panelistler Kerkük'ten Nahçıvan'a, Doğu Türkistan'dan Kosova'ya Kadar Türk Dünyasının ve Edebiyatının İçinde Bulunduğu Sıkıntıları Dile Getirdiler.

03.05.2007 19:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum’da bugün başlayan 1. Uluslararası Türk Şöleni etkinlikleri kapsamında düzenlenen ''Türk Dünyası Edebiyatı'' konulu panele katılan panelistler Kerkük'ten Nahçıvan'a, Doğu Türkistan'dan Kosova'ya kadar Türk dünyasının ve edebiyatının içinde bulunduğu sıkıntıları dile getirdiler.

Güneş Vakfınca organize edilen 1. Uluslararası Türk Şöleni etkinlikleri kapsamında, Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda, ''Türk Dünyası Edebiyatı'' konulu panel düzenlendi. Fırat Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Ahmet Tevfik Ozan'ın başkanlık yaptığı panelde söz alan konuşmacılar Kerkük'ten Kosova'ya kadar Türk dünyasının yaşadığı sıkıntıları dile getirdiler. Panelde konuşan Kerküklü Gazeteci Şemsettin Küzeci, Amerikan işgalinin ardından Kürtlerin Kerkük'e yerleştirilmesi sonucu nüfusun iki kat arttığını söyledi. Kerkük'te normalleşme süreci adı altında demografik değişikliklere gidildiğine dikkat çeken Küzeci, “BM verilerine göre, Saddam döneminde Kerkük'ün nüfusu 800 binken bugün nüfus 1 milyon 600 bine ulaşmıştır. Amerikan işgalinin ardından Kürtlerin Kerkük'e yerleştirilmesi sonucu nüfus iki kat artmıştır” dedi.

Nahcivan Devlet Üniversitesi Tarih Filoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galibe Hacıyeva da, Türk dünyasının bir araya gelebilmesi için bilimsel araştırmaların birlikte yapılması gerektiğini ifade etti. Bilimsel araştırmalar için dil birliğinin şart olduğunu belirten Doç. Dr. Hacıyeva, şunları kaydetti:

” Türkler arasındaki en büyük sorun, dil farklılığıdır. Türkleri bir araya getirmek için ortak bir yol belirlemeliyiz. Tarihsel ve bilimsel araştırmalar yapmalıyız. Gençlere büyük görev düşmektedir. Bir annenin 10 çocuğu olabilir. Ancak 10 çocuğun bir tek annesi vardır. Bunun için bizim de bir dilimiz vardır. Öyle de olmalıdır. Unutulmamalıdır ki Türkleri tarihinden ve kültüründen kimse koparamayacaktı .“

Doğu Türkistan Milli Vakfı Genel Sekreteri Hamit Göktürk ise bögelerinde yaşanan zulümleri anlattı. Doğu Türksitan'da 1933'den sonra Rus ve Çin işbirliği ile bilim adamlarına işkenceler yapıldığını kaydeden Göktürk, Doğu Türkistan'da tüm işgallere rağmen Türk kültürü üzerine araştırmaların devam ettiğini vurguladı.

Daha sonra Zeynel Bekzac tarafından Kosova'daki Türk medyasının durumu hakkında bilgi verildi. Bakülü Şair Memmet Aslan şiir okuduğu şölene, ETSO Başkanı Muammer Cindilli, sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı.

(AA-Y)

03.05.2007 18:56 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Erzurum'da 'Türk Dünyası Edebiyatı' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement