Eskişehir'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliği - Son Dakika
Yerel

Eskişehir'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliği

Eskişehir\'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliği

Eskişehir’de, Tepebaşı Belediyesi’nin desteği ve Ka-Der, Türkiye Yazarlar Sendikası ile Çağdaş Şair ve Yazarlar Derneği’nin katılımıyla düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü etkinliği gerçekleştirildi.

10.03.2014 16:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir'de, Tepebaşı Belediyesi'nin desteği ve Ka-Der, Türkiye Yazarlar Sendikası ile Çağdaş Şair ve Yazarlar Derneği'nin katılımıyla düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü etkinliği gerçekleştirildi.

Özdilek Sanat Merkezi'ndeki etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ka-Der Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nedime Köşgeroğlu, kadın çalışmaları için belediye başkan adaylarına yönelik 'talepler' hazırladıklarını ve bunların gerçekleşmesi için çaba harcayacaklarını, son dönemde, 'kadın bilinci' çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi. Köşgeroğlu, kadına yönelik şiddetin giderek arttığına dikkat çekerek, "Şiddetin maliyeti, kalp rahatsızlıkları, kanser ve trafik kazası maliyetlerinin önündedir" diye konuştu.

Türkiye Yazarlar Sendikası tarafından, Gezi eylemlerinin öne çıkan adlarından olan Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan'a yazdırılan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bildirisinin de okunduğu toplantıda konuşan Yazar Ahmet Saraçoğlu da, örgütlenmenin kolektif bilince ulaşmayı sağladığına değinerek, kadın örgütlenmesini yeniden tartışmaya açmak gerektiğini vurguladı. Saraçoğlu, "Bireysel arınma, toplumsal gücün artmasını sağlar" dedi.

Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Suna Aras da, kadınların eşit şartlar altında özgürlüğünü, bağımsızlığını, insanca yaşama koşullarını talep ettikçe, kadının; 'melek', 'şeytan', 'çiçek' ve 'kutsal' gibi sözcüklerle anılır olduğunu belirtti. Aras, "Cinsiyet ayrımı son yıllarda tavan yapmıştır ülkemizde. Feodal gerici yapının, kadını ikinci sınıf görmesinin, bir türlü değiştirilemeyen, eğitilemeyen karanlık zihniyetin ağır bedelini kadınlar, canlarıyla, bedenleriyle, yaralanmış ruhlarıyla ödemektedirler" dedi.

Tecavüz ve tacizin kadınlar üzerinde uygulanan en ağır ve en aşağılık şiddet şekli olduğunu söyleyen Aras, ensest ve tecavüz konusunda yürüttüğü 12 yıllık çalışma sonrasında 'Yıkanmak İstiyorum' adlı bir kitap yayınladığını ve bu sorunun da toplum içinde büyük bir yara olduğunu vurguladı. Aras, "Azımsanmayacak kadar çok olan kadın, genç kız intiharlarının altında, bu ayıbın, bu suçun yattığına inanıyorum" diye konuştu.

ŞİİRLER OKUNDU

Etkinlikte şairler; Emel İrtem, Aydan Yalçın, Bircan Çelik, Suna Aras, Zehra Çam, Nilüfer Altunkaya, Nedime Köşgeroğlu, Ali Hikmet Eren, Mahzun Doğan, Ahmet Saraçoğlu ve Niyazi Yaşar tarafından şiirler okundu. Müzisyenler TRT Yönetmeni Hikmet Tunç, İrem Köşgeroğlu ve Alp Özdemir tarafından bir dinleti sunuldu. Daha sonra Ka-Der Eskişehir Şubesi 'siyasi bilinç' eğitimine katılan kadın muhtar ve belediye meclis üyelerine katılım belgeleri verildi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Eskişehir'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement