Foça, Aliağa ve Menemen Esnafları İftarda Buluştu - Son Dakika
Yerel

Foça, Aliağa ve Menemen Esnafları İftarda Buluştu

Foça, Aliağa ve Menemen Esnafları İftarda Buluştu

İzmir'in Foça, Menemen ve Aliağa ilçelerinde faaliyet gösteren meslek odalarının başkan ve yöneticileri İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB ) tarafından düzenlenen iftar yemeğinde buluştu.

19.07.2013 11:09

İzmir'in Foça, Menemen ve Aliağa ilçelerinde faaliyet gösteren meslek odalarının başkan ve yöneticileri İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB ) tarafından düzenlenen iftar yemeğinde buluştu.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin düzenlediği iftaryemeğine yaklaşık 250 kişi katıldı.

Çanakkale yolu üzerinde Foça kavşağında bulunan Larissa Garden Park'ta gerçekleştirilen geleneksel iftar yemeğine CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Zekeriya Mutlu, Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik, Menemen Kaymakamı Mustafa Gürdal, Foça Kaymakam Vekili Abbas Yeşilkuş, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, CHP Foça Belediye Başkan Aday Adayı Osman Mert, Foça Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Günal Menemenli, Foça, Aliağa ve Menemen'de faaliyet gösteren meslek odalarının yöneticileri ve İlçe Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

İftar yemeğinin ardından Menemen İlçe Müftüsü İsa Solmaz'ın okuduğu dua sonrası söz alan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Zekeriya Mutlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu yılki Ramazan temasının 'Helal Kazanç -Helal Lokma' olarak belirlediğine dikkat çekti. Başkan Mutlu, 'Helal Kazanç -Helal Lokma' sözü tamı tamına Esnaf Teşkilatını tarif etmektedir. Çünkü 13. yüzyılda ahilik geleneğinde biz Şeyh Edebali'nin; 'Ey oğul eksik tartmayasın, yanlış yapmayasın' öğüdünü aldık. Bizler bu öğüdü kendine şiar edinerek bugünlere gelmiş bir teşkilatın temsilcileriyiz. Bu anlamda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da bu yıl Helal Kazanç -Helal Lokma temasını seçmesi Esnaf Teşkilatında görev yapanların, esnaflık ve sanatkarlık işinin ne derece önemli olduğunu gösteriyor." dedi.

İzmir Esnaf Teşkilatına seslenen Başkan Mutlu; "Birlik olun, beraber olun, iri olun, diri olun. Birbirinize her konuda destek olun, birliğinizi bozmayın, üzüntünüzü, sevincinizi, sıkıntınızı, mutluluğunuzu birbirinizle paylaşmayı gelenek haline getirin" diyerek, birlik beraberlik çağrısı yaptı.

Esnaf temsilcilerine; "Anne ve babanızın kadrini kıymetini iyi bilin" diye nasihatlerde bulunan Mutlu, şöyle konuştu: "Ananız Babanız sağ ise yatın kalkın onları elini ayağını öpün, eğer ölmüşlerse onlara bir rahmet okumayı ihmal etmeyin. Çünkü onların bir duası, bir gülücüğüdür bizleri ayakta tutan, kasamızı, soframızı, kesemizi, işçimizi güçlendiren. Bu nedenle Başkanınız olarak sizlerden istirham ediyorum. Hatta hemen bu gece evinize gider gitmez eğer sağ iseler ana ve babalarınızın ellerini, ayaklarını öpün. Deyin ki; 'başkanımız iftarda bu akşam böyle yapmamızı istedi. Bu nedenle de uzat elini ayağını öpeyim anne, benim bu gece senin duana ihtiyacım var' deyin. Onları bu ramazanda mutlu edin. Unutmayın esnaf ocağı dualı ve kutsal bir ocaktır. Ana, babanın duası olmadan esnaflıkta bereket olmaz"

Esnaf Teşkilatına; "Bulunduğunuz bölgede fakire fukaraya, yetime öksüze sahip çıkın" diye çağrıda bulunan Mutlu, "Bölgenizde fakir fukara var ise onları kollayın gözetin. Yetim, öksüz var ise onların başını sevgiyle okşayın. Mahallenizde aşı, yemeği pişmeyen ve sırtı açık, ayakkabısı delik varsa sorumlusu esnaf teşkilatıdır. Biz esnaf teşkilatı olarak bulunduğumuz bölgede fakir fukara bırakmamız lazım. Çünkü bu esnaflığın seçeneği değil, görevidir. Bu düstur bize Ahilikten gelme bir borçtur." diyerek, Ahilik kültürü ve felsefesinde sosyal sorumluluğun önemine vurgu yaptı.

"MİNİBÜSÇÜDEN BELEDİYE BAŞKANI OLUR MU" DEDİLER EVET OLUYORMUŞ

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin 'de Ramazan ayının birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi açısından önemini vurguladı. Menemen Belediyesi olarak her akşam 2 ayrı yerde sokak iftarları gerçekleştirdiklerini anlatan Başkan Şahin, 7'sinden 70'ine tüm vatandaşlar ile birlikte Ramazan ayının maneviyatını birlik, beraberlik içersinde yaşayıp, yaşattıklarını söyledi. "Bugün esnaf teşkilatının içinde olmak benim için ayrı bir duygu" diyen Başkan Şahin, "Hepiniz biliyorsunuz ben iş hayatına Minibüsçü Tahir Şahin olarak başladım. Hatta esnaflığa muavinlik yaparak başladığımı buradan gurur ve onurla söylemek istiyorum. Geçmişte muavinlik yaptığım için hiç de gocunmuyorum. Birlik Başkanımızın da dediği gibi gerçekten bütün cümleler esnaf adına kurulmuş. Esnaflar her zaman yoksula yardım etmeyi, paylaşmayı ve paylaştırmayı bilmiş. Bu noktada Esnaf Teşkilatının bir bireyi olmak bana gerçekten onur veriyor. 1999'da Belediye Başkanlığına ilk defa aday olduğumda; 'Minibüsçüden Belediye Başkanımı olur?' dediler. Evet minibüsçüden, bir esnaftan belediye başkanı oluyormuş. Ben minibüsçü Tahir Şahin olarak Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduğum için onur ve gurur duyuyorum" diye konuştu.

"TARİHTE PADİŞAH ÇIKARAN ESNAF TEŞKİLATI, BU ÜLKEYE BAŞBAKAN DA ÇIKARACAKTIR"

İESOB Onursal Başkanı ve CHP'li İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin'in; "Ben 1999'da aday olduğumda minibüsçüden belediye başkanı olur mu? dediler" ifadesine dikkat çekerek şunları söyledi: "Tarihte Beyliklerden oluşan Osmanlı Devleti'nin temelini Ahi ocaklarının üzerine oturtmuştur. ve ilk padişah Ahi ocağından yetişme bir insandır. Yani hiç meraklanma Tahir Başkan bu ocak Padişahlar çıkartmıştır. Bu ocak belediye başkanları da çıkarır. Bu ülkeye Başbakan da çıkarır. Er ya da geç çıkaracaktır da. Çünkü Ahilik teşkilatı Osmanlı'dan önce bile bu coğrafyada bulunan en örgütlü teşkilattır.

O günlerden bugünlere gelmiştir. Her ne kadar yeni teşkilatlar, yeni güçler ve gelişen ekonomik hayatın getirdiği yeni örgütlenmeler ortaya çıksa da bu örgütlenmeler hiç bir zaman devlet ile esnaf teşkilatı kadar iç içe olmamıştır. Esnaf Teşkilatı yaygındır. Hayatın her alanındadır. Hayatın ta kendisidir" - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Foça, Aliağa ve Menemen Esnafları İftarda Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement