'Fransız Belgelerinde Ayntab'ın İşgali' Paneli Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

'Fransız Belgelerinde Ayntab'ın İşgali' Paneli Düzenlendi

\'Fransız Belgelerinde Ayntab\'ın İşgali\' Paneli Düzenlendi

Gaziantep'e Gazilik unvanı verilişinin 92.yıl dönümü münasebetiyle 23 sivil toplum kuruluşları tarafından 'Fransız belgelerinde Ayntab'ın işgali' paneli düzenlendi.

10.02.2013 13:45

Gaziantep'e Gazilik unvanı verilişinin 92. yıl dönümü münasebetiyle 23 sivil toplum kuruluşları tarafından 'Fransız belgelerinde Ayntab'ın işgali' paneli düzenlendi.

Gaziantep Ticaret Odası çok amaçlı toplantı Salonunda 'Fransız belgelerinde Ayntab'ın işgali' paneli düzenlendi. Düzenlenen panel, Gaziantep Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Gereçci başkanlığında yapıldı. Panele Gaziantep Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Kahraman Güneş, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdür vekili Mehmet Aykanat, sivil toplum örgütleri üyeleri, yazarlar ve vatandaşlar katıldı. Fransız belgeleri açılan panelde sergilenirken vatandaşlar belgeleri yakından incelemeye çalıştı.

Panele konuşmacı olarak emekli Korgeneral Dursun Bak, Dr. Abdulkadir Tanrıverdi, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Celal Pekdoğan katıldı.

Tarihle yüzleşmenin bir erdemlik olduğu mesajını veren emekli Korgeneral Dursun Bak, "Anlatılacak Fransız belgeleriyle, Kamil'in nasıl şehit olduğunu şehit ettirildiğini görecek ve etkileneceksiniz. Buradan çıktığınızda şunu söyleyeceksiniz. Bugünlere kolay gelmemişiz. Bu kadar emek çektik bu belgeleri getirdik. O zaman bu belgeleri kitap haline getirelim doküman haline getirelim istedik. 2009-2010-2011 hatta 2012 yılında biz fırsat bulduğumuz an bir araya geldik ve arkadaşlar ile birlikte bu çalışma yaptık. Aslında kolay olmadı bu çalışma zor bir çalışmaydı. Dokümanlar İngiltere'den gelen belgeler Antep dışında meydana gelen olaylar olduğu için dokümanların içeriği aynen ele alındı. Tarafımızdan hiç bir şey ilave edilmedi. Fransız nasıl yazmışsa o şekildedir. Bu belgeler Fransız komutanı buraya geldiğinden, ayrılıncaya kadar yazılan bütün emirler. İstihbarat değerlendirmeleri bölge ile ilgili değerlendirmeler. Bölgede olan olaylar. Ben şunu söylemek istiyorum bu belgeler Antep harbini yazacaklar için çok değerli kaynaktır.

Tarihle yüzleşmek bana göre bir erdemliktir. Geçmişten ders almamız bizim geleceğe daha iyi bakmamız için bu gerekli diye düşünüyorum. Ayntap harbi ile ilgili ilk gününden Gazi Mustafa Kemal'in idare etmesi bu belgelerde var. Bu belgelerde Kemalistlerin bütün mücadelesi dile getirilmiştir. Düşmanımız bunu değerlendirmiş ve her yerde Kemalistlerin olduğunu bu belgelerde görüyoruz. Burada ki panele bu kadar ilgi duymanız bizi çok etkiledi. Ben inanıyorum Antep savunması panorama tekniğiyle çocuklarınıza torunlarınıza mutlaka bırakılmalı onlar bu müzeye gittiklerinde benim ecdadım kolay bugünlere gelmemiş diyebilmelidir" dedi.

Gaziantep Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Gereçci, "Fransız belgeleri dahil olmak üzere bütün bu Gaziantep şehri ile ilgili belgeler mutlaka bir araya getirilmesi gerekiyor. İnsanlar bu tür belgeleri teslim edecek yer arıyorlar aslında daha doğrusu ama bulamıyorlar. Bu tür belgeler tarihe intikal etmesi lazım. Bu açıdan panorama müzesi gerçekten önemlidir. Bizim Antep'te sağ olsun çok güzel camiler, okullar yapılıyor hayırseverler tarafından ama kültürel faaliyetlere ve tarihsel yapılara önem vermek gerekiyor" diye konuştu.

Mimarlar Odası Gaziantep Yönetim Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Severoğlu, Fransızların Antep'e karşı işlediği suçları ve o dönemde Fransız medyasının tutumunu anlattı. Severoğlu, "Fransızlar özür dilemeli ve savaş tazimatı ödemelidir. Fransız belgelerinde, Fransızların sadece Ağaçları kesmekle kalmamışlar,

tarihi eser kaçakçılığı ve talan yaptığı Fransız belgelerinde var" şeklinde konuştu.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Celal Pekdoğan ise Antep'in İngilizler'den sonra Fransızlar tarafından işgali üzerine Mustafa Kemal'in Fransa'ya telgraf çekerek, kentten çekilmelerini istediğini aktardı. Pekdoğan, Antep'teki yapılan bütün savaşların, o gün çizilmiş krokilerinin Genelkurmay'da bulunduğunu vurguladı. Antep'e "yiğitlik dolu mücadelesi" üzerine "Gazi" unvanı verildiğini hatırlatan Pekdoğan, "Atatürk'ün bu konuyla ilgili 'Gaziantep ve Gaziantepliler cidden bütün Türkiye'nin en bahlısıdır. Kurtuluş Savaşı'nda yalnız Gaziantep'e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gazi unvanı verilmesinin elbette sebepleri vardır. En kavi zannedilen düşman ordusunun çok üstün ve donanımlı kuvvetlerinden, kutsal yurtlarını kahramanca kurtarmış olmaları, işte bu onlara manevi bir pırlanta kıymetinde, şimdi taşıdıkları unvanı vermiştir' Şimdi işte o nedenle salonda herkeste mavi pırlanta görüyorum, bu manevi pırlanta sonsuza dek" diyerek gözyaşlarını tutamadı.

Yapılan konuşmalar sonrası katılımcılara plaket takdim edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Fransız Belgelerinde Ayntab'ın İşgali' Paneli Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement