Gaün'de Bayramlaşma Töreni Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Gaün'de Bayramlaşma Töreni Yapıldı

Gaün\'de Bayramlaşma Töreni Yapıldı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tarih ve Kültür Müzesi'nde Kurban Bayramı dolayısıyla 'bayramlaşma töreni' gerçekleştirildi.

23.10.2012 20:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tarih ve Kültür Müzesi'nde Kurban Bayramı dolayısıyla 'bayramlaşma töreni' gerçekleştirildi.

Törene, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Gür, Prof. Dr. Fahrettin Göğüş, Prof. Dr. Türkay Dereli, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ayşe Binnur Erbağcı'nın yanı sıra çok sayıda akademik ve idari personel katıldı.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından bayramlaşma töreni sırasında İstanbul'da müzayede sırasında satışa sunulan, Osmanlı Devleti döneminde kutsal topraklara içerisinde para ve değerli eşyaların gönderildiği sandığın GAÜN Fen - Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıfat Ergeç tarafından üniversiteye kazandırıldığını söyledi.

Konuyla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ergeç, Surre alayları ile Hicaz'a gönderilen kıymetli hediye ve eşyaların konulduğu deri seyahat sandıkların Ayıntab'ta imal edildiğini belirterek, "Şimdilik bilinen en eski tarihli sandık Hicri 1304 tarihlidir. Sandık imalatçıları olarak Halid Erzurumi, Ruşen Babazade Mahmut ve Kanberoğlu ustaların isimleri bilinmektedir. Sandıklar sahtiyan deriden ahşap takviyeli ve geçme kapaklı olarak imal edilmiştir. Deri üzerinde baskı tekniği ile çeşitli motifler yapılmıştır. Üzerinde, iki tunç kilit, iki dar tarafta birer taşıma kulpu ve arka tarafta ise yük hayvanın sırtına konulduğunda diğer taraftaki sandıkla bağlanmak üzere iki adet halkalı zincir bulunmaktadır. Sandığın üzerinde dikiş ile pano bölmeleri yapılmış, ön yüzünde ise yine dikiş ile yıldız sembolü yazılar ve tarihler bulunmaktadır. Antika eşya piyasasında nadir bulunur eser diye bahsedilmektedir" diyerek, sandığın 110 yıl sonra ilk defa Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun sayesinde Gaziantep'e geri döndüğünü söyledi.

Daha sonra Rektör Prof. Dr. Coşkun akademik ve idare personel ile bayramlaştı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gaün'de Bayramlaşma Töreni Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement