Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engellileri Unutmadı - Son Dakika
Yerel

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engellileri Unutmadı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engellileri Unutmadı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'na bağlı GAMEK'in organizesinde bir tören düzenlendi.
Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda düzenlen törende önemli açıklamalarda bulunan Türkiye...

03.12.2013 16:28

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'na bağlı GAMEK'in organizesinde bir tören düzenlendi.

Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda düzenlen törende önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, Birleşmiş Milletler raporuna göre dünya yaşayan her 50 engelliden birisinin Türkiye'de yaşadığını belirtti.

Kalender, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile birçok engelli projesine imza attıklarını ancak bunun hala yeterli olmadığını savundu. Bugün Dünya Engelliler Günü nedeniyle birçok yerde kutlamalar yapıldığını, bunların sadece kutlamada kalmaması gerektiğini işaret eden Kalender, "Bugün bir belediyemiz akülü araç dağıtımı yaptı. Ancak bu araçları alan engelli arkadaşlarımızın tek şikayeti, engelli parklarına normal araçların park etmesiydi. Şimdi burada kim suçlu, belediye mi, aracı kullanan şoför mü yoksa engelli aracını kullanan mı? Bizim her şeyi eğitim ile çözmemiz gerekiyor. Biz engelli arkadaşlarımıza gerekli eğitimi veremedik. Hala okullarımızda asansör yok. Sağ olsun bakanımız Fatma Şahin Hanım ile bir izleme ve denetleme kurulu kurduk. İki gün Ankara'da bu kampta kaldık. Ama bunlar yeterli değil. Kamu binalarında yapılmayan engelliler için birimleri biz denetleyeceğiz. Biz 81 ilin hangisin denetleyelim. Bu bizim denetlememiz ile olmaz. Bunu eğitim ile çözmeliyiz" diye konuştu.

2005 yılında yerel yönetimler için engellilere yönelik yasa çıktığını ifade eden Kalender, buna rağmen belediyelerin otobüsler ve kaldırımlar için bir düzenleme yapmadığını, ancak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı son 100 otobüste engelli rampasının bulunduğunu dile getirdi.

Bugünün bir kutlama günü olmadığını, evinden çıkamayan insanların olmadığını aktaran Hulusi Kalender, "Öğretmenler günü kutlanıyor. İnsan sevdiği öğretmenine bir çiçek alıp gidiyor. Ama engelliler neyin gününü kutlayacak. Görmeyen gözünü, tutmayan kolunu ve bacağını mı kutlayacak" değerlendirmesini yaptı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhtar Akyol ise 1992 yılında BM aldığı bir karar ile 3 Aralık gününün Dünya Engelliler Günü olarak kutlandığını anımsattı. Ülke nüfusunun yüzde 14'nün engelli nüfusundan oluştuğunu belirten Akyol, toplumun engellileri tükenen bir nesil olarak görmekten vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. Geçmiş tarihte ünlü engellilerden örnekler veren Akyol, bunun için bugünkü engellilerin küsmeden darılmadan hayata dört elle sarılmalarını ve çalışmalarını, üretime katkı sağlamalarını istedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak otobüs, yol, kaldırım ve oto parklarda engellilere yönelik düzenleme çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Akyol, bu bağlamda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelli Basketbol Takımı, Bedensel Engelli Atıcılık Takımı, Down- Up ve Yeşeren Umutlar projeleri ile engelli çocuklara yönelik hizmetlerinin sürdüğünü kaydetti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim de, bilinçli insanlar ile hareket etmenin işleri daha kolaylaştıracağını ifade ederek, engelliler gününün sadece bir gün değil de senenin tüm günlerinden hatırlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak 10 yıldan buyana engelliler adına çok büyük çalışmalar yaptıklarını, ancak bunun yeterli olmadığını aktaran Evrim, devletin de son dönemlerde bu konu üzerine önem vermesi ile engellilere yönelik projelerin ve çalışmaların çoğaldığını aktardı.

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Rıza Ülker de özel eğitimde erken teşhis isimli bir sunum yaptı.

Program sonrası; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından Cuma gününe kadar engellilere yönelik değişik mekanlarda resim sergisi, ebru gösterisi, sinema, hayvanat bahçesi gezisi ve yemekli eğlence programları düzenleneceği açıklandı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engellileri Unutmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement