İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tuzla'daki Çeksan Tersanesi'nde inşa ettirdiği 3 arabalı yolcu feribotundan ilki "Hasan Tahsin" denize indirildi.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Tuzla'daki tersanede düzenlenen törenle denize indirilen ve adı İzmirliler tarafından verilen Hasan Tahsin yolcu gemisi Eylül ayında seferlere başlayacak.
Ahmet Piriştina ve Kubilay adlı diğer gemiler de 6'şar ay arayla teslim alınacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada, kenti ve kentliyi kalkındırma hedefleri doğrultusunda çalıştıklarını kaydetti.
Belediye olarak güçlü finans yapılarıyla Hazine notunun 9 basamak üzerinde bir kredi notuna sahip olduklarını belirten Kocaoğlu, "Hem yolcu vapurları hem de arabalı vapurlarımızın yerli tersanelerimizde yapılmasından dolayı son derece mutluyum ve övünüyorum. Özellikle karbon kompozit gemi yapımında Türkiye'ye örnek olduk" diye konuştu.
Geminin ismini taşıyan Hasan Tahsin'in, İzmir'in işgal edildiği gün düşmana ilk kurşunu atan gazeteci olduğunu hatırlatan Aziz Kocaoğlu, "Ülkenin kurtuluşunun meşalesini yakan Hasan Tahsin'in ismi zaten İzmirlilerin gönlünde yaşıyordu, şimdi yeni gemimizde de yaşatacağız" dedi.
"Türk tersanecileri olarak müteşekkiriz"
İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Başkanı Başaran Bayrak, sektörün ülke ekonomisi açısından önemini vurguladı ve İzmir'in yeni gemilerini örnek olarak gösterdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iki yıl önce de yolcu gemileri için yine bir Türk tersanesi ile çalışma kararı aldığını hatırlatan Bayrak, "İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk gemi sektörüne güvenerek ihale vermesi, yerli malını tercih etmesi ülkemize katkı sağlamaktadır. Sektör olarak müteşekkiriz. Norveç'e gemi ihraç eden gemi sanayimizin kamu tarafından tercih edilmesi arzu ettiğimiz durumdur. Bu hem sanayimizi güçlendiriyor, hem dövizimizin yurt dışına çıkmasını engelliyor, hem de istihdamımıza destek oluyor" diye konuştu.
Arabalı vapurun özellikleri
İzmir'in yeni arabalı yolcu gemisi Hasan Tahsin, 78.90 metre boyunda ve 17.40 metre eninde, 450 yolcu ve 71 araç kapasitesine sahip.
Yılda 480 bin olan yolcu sayısının, yeni gemilerle 800 bine çıkması hedefleniyor.
Yeni gemilerin üst güvertesinde 2–5 yaş arası çocuklar için çevrili oyun sahası olacak ve alan oyuncaklarla donatılacak.
Tüm güverteleri ve yolcu salonları, fiziksel engelli ve görme engelli yolcuların kullanabileceği şekilde düzenlenecek.
Gerekli yerlerdeki uyarı ve yönlendirme işaretleri, görme engellilerin okuyabileceği şekilde kabartmalı Braille Alfabesi ile yazılacak.
Ayrıca güverte ve salonlarda görme engelli yolcuların kullanabileceği tipte yer döşemesi kullanılacak. Gemilerde tekerlekli sandalyeli ve tüm engelli yolcular ile bebek arabalı yolcuların iniş ve binişleri için gerekli teçhizat ve düzenlemeler bulunacak.
Son Dakika › Yerel › Gemi Endüstrisinde Yerli Malı Tercihi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?