Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü nohut üretimindeki yeni çeşitlerin üreticiye tanıtımı için tarla gün etkinliği düzenledi.
Merkez ilçeye bağlı Muharremşah köyünde Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün katkılarıyla düzenlenen tarla gününde demonstrasyon çalışmaları ve yeni nohut çeşitleri üreticiye tanıtıldı. Tarla günü etkinliğine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Güngör, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü yetkilileri, çiftçi kuruluşlarının başkanları ve çiftçiler katıldı.
Uşak'ın yaklaşık 50 bin hektar ekim alanına sahip olduğunu ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Güngör,
ilde yıllık ortalama 45 bin ton nohut üretimi yapıldığını söyledi. Dekar başına yaklaşık 110 kilogram nohut
alındığını da belirten Güngör
etkinlikteki konuşmasında, " Türkiye'deki toplam leblebilik nohut üretiminin yüzde 50'si
İlimizde üretiliyor. Uşak'ta nohut üretimi hububat üretiminden sonra önemli bir yer tutmaktadır. Bu üretim miktarı genel üretimin de yüzde 9'una karşılık gelmektedir. Nohut İlimiz tarımı açısından çok önemli bir yere sahiptir. 2010 yılında 39 bin hektar alanda nohut üretimi yapılmış olup, toplam 41 bin 934 ton üretim gerçekleştirilmiştir. Bunun ekonomik değeri 83 milyon 468 bin TL'dir. Üretilen nohudun neredeyse tamamına yakını kırmızı leblebiliktir. Toplam tarım alanlarımızın yüzde 18'sinde nohut yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bütün bunlara karşın nohut tarımında çok önemli sorunlar yaşanmaktadır.
En önemlisi standart olmayan yerli çeşitlerle üretimin yapılıyor olmasıdır" dedi.
Uşak'ta yetiştirilen kırmızı leblebilik nohudun kısa boylu, antraknoz hastalığına hassas ve verim potansiyeli düşük olduğunu da belirten Mustafa Güngör," Hasat elle yolmak suretiyle yapıldığından işçilik maliyetleri de çok yükselmektedir. Antraknoz hastalığına çok hassas olması nedeniyle hastalığın yoğun olarak görüldüğü yıllarda verim çok düşmekte hatta bazı tarlalar hasat bile edilemeyecek duruma gelmektedir. Bu sıkıntıları aşmak için Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen nohut ıslah çalışmaları kapsamında geliştirilen "hisar" çeşidi leblebilik nohut 2008 yılında tescil ettirilmiştir. Hisar çeşidi leblebilik nohut antraknoza dayanıklı, uzun boylu ve verim potansiyeli yerel popülasyona göre daha iyi performans göstermektedir. Ayrıca hisar çeşidi, leblebi imalatçılarının iri taneli, düzgün yüzeyli, kabuk rengi kırmızı, kabuğu kolay ayrılabilen özellikteki nohuda olan taleplerini de karşılayacak özelliktedir.
Hisar çeşidinin üretim alanlarında yer almasıyla nohut tarımında karşılaşılan sorunların büyük çoğunluğu aşılmış olacaktır. Ayrıca leblebi üretim tesislerinin kurulması, marka oluşturulması ve pazarlama sisteminin geliştirilmesiyle işleme ve değerlendirme konusundaki sorunların da önüne geçilebilecektir" dedi.
Konuşmaların ardından tarla günü etkinliği deneme parsellerinin gezilmesi, çiftçilerin ve katılımcıların
sorularının cevaplanmasının ardından tamamlandı. - UŞAK
Son Dakika › Yerel › Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden Tarla Günü Etkinliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?