Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, toprak aşımı nedeniyle Türkiye'de yılda 1,3 milyar ton toprak kaybının yaşandığını söyledi.
Yaman, Toprak Haftası ve Toprak Bayramı nedeniyle açıklamada bulundu. Toprağın üst tabakası insanların ve diğer canlıların beslenmesinde temel kaynak teşkil ettiğini açıklayan Yaman, "Bir gram toprağın içerisinde milyonlarca canlı bulunmakta ve ekosistemin devamı için bunların hepsinin ayrı önemi bulunmaktadır. Bu bilinçle hareket edip toprağını korumayı ve yarınlarına miras bırakmayı hedef edinmiş toplum olmamız katidir. Bu bilinçle hareket eden Bakanlığımız, halkımızı bilinçlendirmeyi kendisine asli görev edinmiş olup bu doğrultuda hareket etmektedir" dedi.
Toprak aşınımı ile Türkiye'de yılda 1,3 milyar ton toprak kaybının yaşandığını belirten Yaman, bu aşınan toprakların 550 milyon tonunun ise tarım toprağını olduğunu kaydetti. Yaşanan toprak kaybının 400 bin hektar alana tekabül ettiğini belirten Yaman, "Tarım alanlarının yüzde 70'inde şiddetli erozyonla toprak kaybı görülmektedir. Yılda 70 milyon ton bitki besin maddesi kaybına neden olan bu sorun ayrıca ülke ve yetiştirici ekonomisine zarar vermektedir. Zira bu açığı üreticimiz parayla satın aldığı suni gübrelerle kapatmak zorunda kalmaktadır. Kimyasal gübreler ise, bilinçsiz kullanımla çevre kirliliğine ve topraklarımızın çoraklaşmasına neden olmaktadır" diye konuştu.
Toprağın hava ve su gibi canlıların yaşaması için vazgeçilmez bir unsur oluğuna dikkat çeken Yaman, şunları kaydetti: "Toprak binlerce hatta milyonlarca yılda oluşmakta ve insan ömrüyle kıyaslandığında muazzam bir süreci işaret etmektedir. Bu kapsamda, 67 yıl önce kabul edilen ama bugüne kadar unutulan Toprak Bayramına hep beraber sahip çıkıyoruz. 1945 yılında yayımlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu, her yıl 11 Haziranı takip eden Pazar gününün "Toprak Bayramı" adı altında kutlanmasını öngörmektedir. Yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla, her yıl 11 Haziran'da Toprak Haftası ve Toprak Bayramı etkinlikleri düzenlenmekte olup, bu yıl da 11-17 Haziran tarihleri arasında tüm illerde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri koordinatörlüğünde etkinlikler düzenlenecektir. Toprak Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Bakanlığımız bu sorunlara temel çözümler getirmeyi planlamıştır. Erozyonla mücadele öncelikli hedeftir. Bitki örtüsü erozyona büyük ölçüde engel olan fiziksel güçlerdendir. Orman alanlarının tahribatı, yoğun nadas, toprak işleme tekniklerindeki yanlışlar, yüksek meyilli arazilerin ıslah edilmemesi (teraslama vb.) toprak kaybımıza davetiye çıkarmaktadır"
Yaman, şöyle devam etti: "Günümüzde toprağın teknolojik usullerle yapay olarak üretilmesi mümkün olmadığı gibi kaybedilmesi durumunda yerine ikame edilecek başka bir kaynağın olmadığı, toprağın canlı bir varlık ve hayat kaynağı olduğunu aşikardır. Toprak Haftası etkinliklerinde tarım arazilerinin korunması ve sürdürülebilir arazi yönetimi, amaç dışı arazi kullanımı ve büyük ovaların korunması, çölleşme ve erozyon ile mücadele, ülkemizde toprak bozunumu gibi konular ele alınacaktır" - KASTAMONU
Son Dakika › Yerel › Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman; - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?