Giresun'da "Yaşanabilir Çevre Konferansı" - Son Dakika
Yerel

Giresun'da "Yaşanabilir Çevre Konferansı"

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Orhan Kural,"Bilgisayar başında kaybedilen vakit, gençleri başarısızlığa mahkum ediyor" dedi.

18.11.2011 15:20

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural,"Bilgisayar başında kaybedilen vakit, gençleri başarısızlığa mahkum ediyor" dedi.

Kural, Giresun İl Özel İdare Kültür Sitesi'nde düzenlenen Yaşanabilir Çevre Konferansı'nda yaptığı konuşmada, gençlerin zamanını bilgisayar başında futbol oyunları ve dedikoduyla geçirmeleri halinde hayatta başarılı olamayacaklarını belirtti.

Gençlerin bilgisayardan kendini sürekli geliştirmek ve bilgi edinmek amacıyla faydalanmalarını arzu ettiklerini ifade eden Kural, "Bilgisayarın kullanımı ilgili olumlu olumsuz tartışmalar var. Bilgisayar kullanımı konusunda Japonya'da sistemli bir uygulama var. Orada çocuklar ve gençler belirli süre yürüyüş yapmadan veya kitap okumadan bilgisayarlarını açamıyor. Bu uygulamayı ülkemiz gençliğinden yapmalarını istiyoruz. Bilgisayar başında kaybedilen vakit gençleri başarısızlığa mahkum ediyor" dedi.

Türkçe'nin doğru kullanılması konusunda da çeşitli tavsiyelerde bulunan Kural, Türkçe'nin doğru kullanımının son derece önemli olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bir ülke lisanını kaybederse sömürge olur. İstanbul Beyoğlu'nda, Bağdat Caddesi'nde mağaza isimlerine bakmaya utanıyorum. Çünkü isimlerin çoğu yabancı. Kadın, mağazasına 'dejavu' ismini vermiş ve camına yazmış. Dayanamadım ve gidip sahibine 'bu ismin anlamı ne? niye koydun?' diye sordum. Bana 'anlamını bilmiyorum havası var diye koyum' cevabını verdi. Türkçemiz dünyada en çok kullanılan 6. lisandır ve Atatürk'ün sayesinde çok güzel olmuştur. Lütfen lisanınıza sahip çıkın."

Kural, atık pillerin ve naylon poşetlerin oluşturduğu çevre sorununa da değinerek, "1 adet atık pil, 1 ton suyu kirletmektedir. Boş piller çevreye bırakmamalı, pil atık kutularında toplanmalıdır. Ayrıca dünya üzerinde birçok yerde naylon poşetler yasaklanmış olmasına rağmen ülkemizde hala bunlar kullanılmaktadır. Naylon poşetler çevre kirliğinin yanı sıra birçok canlının ölümüne neden olmaktadır"diye konuştu.

- GİRESUN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Giresun'da 'Yaşanabilir Çevre Konferansı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement