Gümüşhanevi'yi Tanıma, Anlama ve Anma - Son Dakika
Yerel

Gümüşhanevi'yi Tanıma, Anlama ve Anma

Gümüşhanevi\'yi Tanıma, Anlama ve Anma

Gümüşhane Valisi Mayda, "Gümüşhanevi hazretleri de Gümüşhane'nin yetiştirdiği ve tüm dünyada insanların yoluna ışık tutan bir zattır" dedi.

17.05.2013 09:44  Güncelleme: 09:48

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, "Gümüşhanevi hazretleri de Gümüşhane'nin yetiştirdiği ve tüm dünyada insanların yoluna ışık tutan bir zattır" dedi.

Gümüşhane İli ve İlçeleri Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği'nce (GÜYAD) Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi'nin doğumunun 200, vefatının ise 120. yılı dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde "Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi'yi Tanıma, Anlama ve Anma" programı düzenlendi.

Programa Vali Yusuf Mayda, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Belediye Başkanı Mustafa Canlı,Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan, GÜYAD Başkanı Tahsin Söğüt, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Vali Mayda, yaptığı konuşmada, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi'nin tüm dünyada insanların yoluna ışık tutan bir kişi olduğunu belirterek, "Vatan sevgisi imandandır anlayışı içerisinde doğduğumuz ve yaşadığımız beldeleri severiz, onların gelişmesi ile iftihar ederiz. Bir başka iftihar kaynağımız da beldelerimizden yetişen değerlere sahip çıkmamız, o insanları gelecek nesillere tanıtmamızdır. Gümüşhanevi hazretleri de Gümüşhane'nin yetiştirdiği ve tüm dünyada insanların yoluna ışık tutan bir zattır" diye konuştu.

Gümüşhane'nin yetiştirdiği değerleri zaman zaman tanıtmaya ve onlarla ilgili bilgileri toparlayıp kamuoyuna sunmaya gayret gösterdiklerini ifade eden Vali Mayda, şunları söyledi:

"Gerek dünyada, gerekse Türkiye çapında tanınan bu zatın ilimizde de özellikle GÜYAD'ın yoğun gayretleriyle gündeme gelmiş olması bizlere ayrı memnuniyet veriyor. Zaten dağlarından altın çıkan bir ilin ovalarından da böyle pırlantaların çıkması tesadüf değildir. Gümüşhanevi hazretleri bu zincirin ana halkasıdır. Gümüşhaneli, Gümüşhanevi hazretlerine sahip çıkmaktadır."

GÜYAD Başkanı Söğüt ise Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi'yi tanımak, anlamak ve yaşatmanın gerektiğini kaydederek, "Gümüşhane'den çıkan bu değeri hepimizin çok iyi tanıması ve anlaması lazım" dedi.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Doğan, Gümüşhanevi'nin İslam alemine çok büyük ve çok yararlı eserler hediye ettiğini belirtti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmettin Alkan da Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi'nin birinci önceliğinin eğitim olduğunu ifade ederek, "Bu noktada Gümüşhane Üniversitesine sahip çıkılması gerekmektedir. Gümüşhanevi adına İstanbul'da bir sosyal bilimler üniversitesi de kurulması gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Özcan, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi'nin bir yıldız, bir veli olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından 2. Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi onur ödülü, Prof. Dr. Cevat Akşit adına oğlu Dr. Mehmet Sıddık Akşit'e verildi. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gümüşhanevi'yi Tanıma, Anlama ve Anma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement