Gürültü Kirliliği Eskişehir'in En Önemli Çevre Sorunu - Son Dakika
Yerel

Gürültü Kirliliği Eskişehir'in En Önemli Çevre Sorunu

Gürültü Kirliliği Eskişehir\'in En Önemli Çevre Sorunu

Eskişehir Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı M.Reşat Uzun, kentin hava kirliliğinin ısınma, motorlu taşıtlar ve sanayi kaynaklı olduğunu, en önemli çevre sorunu olan gürültü kirliliği konusunda da gerekli yaptırımların uygulandığını söyledi.

01.04.2013 18:23

Eskişehir Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı M. Reşat Uzun, kentin hava kirliliğinin ısınma, motorlu taşıtlar ve sanayi kaynaklı olduğunu, en önemli çevre sorunu olan gürültü kirliliği konusunda da gerekli yaptırımların uygulandığını söyledi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksekokulu (EMYO)'nun düzenlediği 'Sanayi Konferansları Serisi'nin beşincisi Eskişehir Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı M. Reşat Uzun'un katılımıyla gerçekleşti. Konuşmasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Eskişehir için önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten M. Reşat Uzun; hava, toprak, su ve gürültü kirliliğinin önlenmesi için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verirken, Eskişehir halkının çevre kirliliği konusundaki duyarlılığının sevindirici olduğunu ifade etti. Eskişehir'deki sanayi kuruluşlarının düzenli olarak denetlendiğini ve kurallara uyulmaması halinde ağır idari cezalar kesildiğini belirten M. Reşat Uzun, uygulanan çevre koruma ve denetim tedbirlerinin bugün ve gelecekte temiz ve yaşanabilir bir Eskişehir'i sağlamak açısından önemli olduğunu vurguladı.

Eskişehir'deki hava kirliliğinin ısınma, motorlu taşıtlar ve sanayi kaynaklı olduğunu ifade eden M. Reşat Uzun, kentteki hava kirliliğinin doğal gaza geçişle birlikte 1995 yılından itibaren azalmaya başladığını ve gerek kükürt dioksit, gerekse duman değerlerinin standartlarda verilen sınır değerlerin oldukça altında izlendiğini söyledi. Hollanda Hükümeti tarafından MATRA programı çerçevesinde desteklenen "Eskişehir ve İskenderun'da Temiz Hava için Elele" isimli proje kapsamında, 2007 yılında hazırlıkları başlatılan "Eskişehir için Temiz Hava Planı"nın 2010 yılında tamamlandığını belirten M. Reşat Uzun, söz konusu temiz hava planının diğer iller için de örnek teşkil ettiğini kaydetti. Eskişehir'deki su ve toprak kirliliğine de değinen M. Reşat Uzun, Organize Sanayi Bölgesi'nde kurularak; fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma uygulayan su ve atık su arıtma tesisinin kapasitesinin günde 24 bin metreküp olduğunu belirtirken, günlük kapasitesi 105 bin metreküp olan ESKİ Atık Su Arıtma Tesisi'nin ise 2009 yılında hizmete açıldığını ve Eskişehir'in evsel kaynaklı su kirliliğini gidermek üzere çalıştığını söyledi. Eskişehir için önem arz eden Şeker Fabrikası Atık Su Arıtma Tesisi'nin 2009 yılında işletmeye açıldığını ifade eden M. Reşat Uzun, Eskişehir'de su kirliliğinin önüne geçebilmek için firmalara denetim izin süreci uygulandığını belirtti. Eskişehir'in çöp sorununun 2010 yılında düzenli çöp depolama sahasının faaliyete geçmesiyle çözümlendiğini ifade eden M. Reşat Uzun, gürültü kirliliğinin Eskişehir'in en önemli çevre sorunu olduğunu vurgulayarak bu konuda da gerekli yaptırımların uygulandığını söyledi.

M. Reşat Uzun, gelecek kuşakların daha sağlıklı bir çevrede yaşamasının sağlanmasında ESOGÜ EMYO bünyesinde de bulunan Çevre Koruma ve Kontrol Programı mezunlarına büyük ihtiyaç olduğunu belirterek, EMYO'nun Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulmasının çok doğru bir karar olduğunu ve burada yetişecek, uygulama açısından donanımlı elemanlara hem kamuda hem de özel sektörde gereksinim duyulduğunu söyledi. Ülkemiz için nitelikli teknik ara eleman yetiştirmenin büyük önem taşıdığını ifade eden M. Reşat Uzun, ESOGÜ EMYO'nun bu açıdan çok başarılı bir örnek olduğunu kaydetti.

Konferansın ardından EMYO Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya tarafından M. Reşat Uzun'a ESOGÜ Anı Tabağı takdim edildi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gürültü Kirliliği Eskişehir'in En Önemli Çevre Sorunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement