Hakem Heyetleri, Ücretli Hale Geliyor" - Son Dakika
Yerel

Hakem Heyetleri, Ücretli Hale Geliyor"

Hakem Heyetleri, Ücretli Hale Geliyor"

TÜDEF Genel Başkanı Yılmaz: "Tüketiciler ile satıcı ve hizmet sağlayıcılar arasındaki uyuşmazlıkları çözüme bağlayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicilerin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne bağlı tüketici sorunları hakem heyetleri ücretli hale geliyor" "Tüketicilerin ekonomik çıkarlarını.

10.03.2014 12:39

BARIŞ ZENGİN - Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Tüketiciler ile satıcı ve hizmet sağlayıcılar arasındaki uyuşmazlıkları çözüme bağlayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicilerin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne bağlı tüketici sorunları hakem heyetlerinin ücretli hale geldiğini söyledi.

Yılmaz, AA muhabirine, tüketicilerin, 4077 Sayılı Tüketici Yasası'nın yürürlüğe girdiği 1995 yılından beri hakem heyetlerinden ücretsiz yararlanabildiklerini ve dava açabildiklerini anlattı.

Tüketicilerin bu haklarını, Anayasa'nın 172. maddesi hükmüne göre kullandığını anımsatan Yılmaz, "Bu güvence ile tüketici, piyasada yaşadığı tüm anlaşmazlıklarını cesaretle hakem heyetlerine taşıyabilmektedir. Ülkemizde 81 il ve 892 ilçede 976 tüketici sorunları hakem heyeti, bir nevi mahkeme öncesi nihai karar organı gibi görev yapmakta, tüketicinin hak arama yollarını kolaylaştırmakta ve bu yönüyle de yargının yükünü hafifletmektedir" diye konuştu.

28 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Avukatlık Asgari Tarifesi' başlıklı tebliğin, hakem heyetlerine yapılan şikayetleri ücretli hale getirdiğini savunan Yılmaz,  tebliğe göre, şikayetlerin olumsuz sonuçlanması durumunda, tüketicilerin karşı tarafa vekalet ücreti ödemek durumunda kalacaklarını, bu bakımdan hakem heyetlerinin ücretli hale gelmesini haksızlık olarak değerlendirdiklerini dile getirdi.

Yılmaz, tebliğin, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un ruhuna aykırı olduğunu öne sürerek, şunları söyledi:

"Bu uygulama, hakem heyetleri sistemini işlevsiz hale getirecek. Tüketicinin hak arama yollarını engelleyecek ve şevkini kıracak. Tüketici örgütlenmesini zaafa uğratacaktır. Bu konuda mesleki çıkarları koruma yerine kamu çıkarını öne çıkarmak gerektiğini düşünüyoruz. Tüketicinin ekonomik çıkarlarını korumak ve hak arama konusunda cesaretlendirmek adına Adalet Bakanlığı ve Barolar Birliği aleyhine Danıştayda dava açtık. 28 Aralık tarihinde yürürlüğe giren tebliğin yürütülmesinin durdurulması ve dava sonunda iptali talebinde bulunduk." - Düzce

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hakem Heyetleri, Ücretli Hale Geliyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement