TBMM'nin 'Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi' faaliyetleri çerçevesinde düzenlenen 'Göç Sempozyumu' Hatay'da başladı. Antakya Otoman Palace Otel'de iki gün sürecek sempozyumda AB Üyesi Ülkeler ve Türkiye'de göçmenler konusunda farkındalığı arttırmak hedefleniyor.
Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi çerçevesinde düzenlenen sempozyumlar, Türkiye ve AB ülkelerinden gelen milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşiyor.
Proje Lideri ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Mehmet Tekelioğlu başkanlığında Hatay'da düzenlenen 'Göç Sempozyumu'na Danimarka Büyükelçisi Ruben Madsen, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüsnü Salih Güder ile AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin AB Uyum Komisyonu Üyesi Milletvekilleri katıldı.
Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Mehmet Tekelioğlu, göçün her türlüsünün ülkeler için ciddi zararlar verdiğini söyledi. Özellikle son yıllarda dünyada yıldızı parlayan Türkiye'nin, beyin göçünü önlemek konusunda attığı adımların önemine değinen Tekelioğlu, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere de teşekkür etti.
Sempozyuma ev sahipliği yapan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ise, yaptığı konuşmada katılımcılara Hatay'ı anlattı. Göç konusunda en hareketli illerden birinin Hatay olduğuna işaret eden Lekesiz, göçü önlemek için yapılan çalışmalardan bahsetti.
Suriye'deki olaylar sonrası yaşanan göç dalgasına da değinen Vali Lekesiz, "Suriye'deki olayların başlamasıyla, Suriyeliler ülkemize sığınmaya başladı. Yaşanan göç dalgalarıyla onbinlerce Suriyeli Türkiye'ye kaçmak zorunda kaldı. Suriyelileri dil, din, ırk ve mezhep ayrımı yapmadan, tamamen insani gerekçelerle kabul ettik. İlimizde bugün itibariyle 6 bin 675 Suriyeli var. Her türlü ihtiyaçları karşılanıyor. Eğitimden sağlığa, ibadet yerlerinden çocuklar için parklara, gençler için spor alanlarına ve kadınlar için sosyal faaliyetler ve kurslara kadar her şeyi barındıkları çadır kentlerde bulabiliyorlar. Tüm bu çalışmalar, bütün dünya tarafından takdirler karşılanıyor. Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Hatay'a gelen ve burada yaşamını sürdüren Suriyeliler için Hatay her açıdan çok zengin bir kent konumunda. Hatay'da, birçok dinden ve mezhepten insanların barış ve hoşgörü içerisinde yaşamaları, buradaki kültürel zenginlik, Suriyelilerin burada huzur içerisinde ve sıkıntı çekmeden yaşamalarında önemli rol oynamıştır" dedi.
Tekelioğlu ve Lekesiz'in yanı sıra, Danimarka Büyükelçisi Ruben Madsen ile Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın konuşmalarının ardından Coşkun Aral'ın 'Göç' hakkında hazırladığı belgesel gösterildi.
İki gün sürecek sempozyumda, Göçle İlgili Politikaların Belirlenmesinde STK'ların Rolü, Göçmenlerin Topluma Entegrasyonu: Farklı Ülke Uygulamaları, Türk Göç Mevzuatının Avrupa Hukuku ve Uluslararası Hukuk Kuralları ile Uyumu, İnsan Hakları ve Göç, Göç ve Medya, Türkiye'de ve AB'de Yasadışı Göç, İnsan Ticareti, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Türkiye, Göç Politikalarını İyileştirme Yönünde Yapılan Çalışmalar, Yeni Göç Biçimleri ve Göç Yönetiminde Farklı Yaklaşımlar konuları üzerinde oturumlar gerçekleştirilecek. Ayrıca, Hatay Vali Yardımcısı Ali Aslantaş, Suriye'den gelen göçmenlerin kaldığı kamp hakkında katılımcılara sunum yapacak. - HATAY
Son Dakika › Yerel › Hatay'da 'Göç Sempozyumu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?