Milli Eğitim Bakanlığı'nca yürütülen ve Avrupa Birliği'nin desteğiyle uygulamaya konulan, Türkiye'de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi çerçevesinde "Hayat Boyu Öğrenme Koordinasyon Birimlerine Yönelik Modelin Detaylı Olarak Ele Alınması" toplantısı yapıldı.
Hilton Oteli'ninde yapılan toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Ahmet Vefa Güler, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Aslıhan, Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürü Abdülkadir Acar, Proje Uzmanı Kadir Tuzlak, 12 İlin Valilik, Belediye, İŞKUR temsilcileri, Mesleki Eğitim Merkezleri Müdürleri, Halk Eğitim Merkezleri Müdürleri ve Sivil Toplum Örgütlerinin Başkanları katıldı.
Toplantının açış konuşmasını İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci yaptı. İlci,
"Hayat Boyu öğrenmenin kişisel, kamusal, sosyal veya istihdam perspektifi içinde bilgi, beceri ve yeterliliklerin geliştirilmesi amacıyla hayat boyunca dahil olunan tüm öğrenme faaliyetlerini içermektedir. Örgün, yaygın ve okul dışı eğitimi kapsayan hayat boyu öğrenmenin sosyo-ekonomik statü veya eğitim seviyesine sınır koymayan eğitim yöntemidir. Öğrenme sürecinin, öğrenmenin sadece okullarda değil kişilerin yaşam boyu dahil oldukları toplumsal, siyasi, kültürel ve eğlence alanlarında da devam ettiği gerçeğine dayanan bir süreçtir"dedi.
İlci, "Hayat Boyu öğrenmenin amacı, bireylerin hayatları boyunca aldıkları her türlü eğitimin tanınması, derecelendirilmesi ve AB ülkelerinde de geçerliliğini sağlanması, önceden öğrenilen bilgilerin de değerlendirilmesi yoluyla istihdam edilebilirliğe katkı sağlanmasıdır" diyerek konuşmasını sürdürdü.
Projenin 43 ilde, Kayseri, Şanlıurfa ve Erzurum'daki bölgesel koordinasyon ofisleri ve pilot kurumlar aracılığıyla sürdürüldüğünü belirten İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, projenin bütçesinin 7,4 milyon avro, operasyon bütçesinin ise 15 milyon avro olduğunu söyledi.
İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci'den sonra bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Ahmet Vefa Güler ise "Türkiye'de Hayat boyu Öğrenme hepimizin de bildiği gibi birbirine benzer birçok ifadeyle tanımlanır. Bu ifadelere bakıldığında karşımıza çıkan en genel tanımıyla beşikten mezara kadar sürdürülen öğrenme faaliyetlerini kapsamaktadır. Ülkelerin kalkınmışlık ölçütlerine bakıldığında hayat boyu öğrenme oranlarındaki en önemli yaş ağırlığı 25-64 yaş aralığındaki bireylerin oluşturduğunu görebiliyoruz. 25-64 yaş aralığında bireylerin hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılım oranları Türkiye'de yüzde 2,9 dur. Bu oranları yükseltmek için önceliklerimiz Hayat boyu Öğrenme faaliyetlerinin etkinliğini artıracak planlamayı yapmak için bugün burada toplanmış bulunuyoruz" dedi.
İki gün serecek olan toplantıda Hayat Boyu Öğrenme projesinin ilerleyişi ile ilgili uzmanlar katılımcılara gerekli sunumlar yaparak toplantı sona erecek. - ŞANLIURFA
Son Dakika › Yerel › Hayat Boyu Ögrenme Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?