Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'na bağlı Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, hayvanların bakım ve tedavi çalışmalarını yapmaya devam ediyor. Hayvan hastanesi gibi hizmet veren Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne, bu yıl 0 (412) 345 02 23 numaralı telefon ile 0 539 251 27 05 numaralı hayvan ambulansı telefonundan bin 242 şikayet gelirken, ilk 7 ayda bin 810 hayvanın bakımı yapıldı. Bu hayvanlardan 921'i ameliyat edildi, bin 625 hayvana kuduz, parazit aşısı yapıldı, 458 kedi ve köpek kısırlaştırıldı, 319 hayvan tekrar doğaya bırakıldı, sahipsiz 195 kedi ve köpek vatandaşların isteği üzerine sahiplendirildi.
"Yaralı ve Kaza Geçiren Hayvanlar Tedavi Ediliyor"
3'ü veteriner hekim, 2'si veteriner teknikeri olmak üzere 23 personelin görev yaptığı Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin çalışmaları hakkında bilgi veren Sağlık İşleri Daire Başkanı Rıfat Mertoğlu, il merkezi ve kırsal ilçelerde hasta veya kaza geçiren hayvanların Hayvan Bakımevi'ne getirildiğini ve burada tedavi edildiğini söyledi. 2016 yılının ilk yedi ayında bin 810 hayvanın Hayvan Bakımevi'ne getirildiğini belirten Mertoğlu, "Getirilen bu hayvanların yarısı hasta ve kaza geçiren hayvanlar, diğerleri de sağlam olan hayvanlar. Yaralı ve kaza geçiren hayvanlarda burada tedavi ediliyor. Burası bir tedavi merkezi. Hasta olan ya da kaza geçiren hayvanları buraya alıyoruz. Burada veteriner hekimlerimiz ameliyathanede tedavilerini yapıyor. İyileştikten sonra hayvanları, kulaklarına küpe takarak tekrar aldığımız yere bırakıyoruz" dedi.
"Hayvanların Doğada Yaşama Hakkı Var"
Kırsal mahallelerde köpeklerin havlamasından dolayı şikayetler aldıklarını anlatan Mertoğlu, "Köpeklerin havlamasından dolayı onların alınmasını istiyorlar. Aslında bu yanlış bir algıdır. Bu konuda bir uyarı yapmak istiyorum. Biz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezimize sağlam olan hayvanları almıyoruz. Sağlam hayvanların doğada yaşama hakkı var. Bunlara tahammül göstermemiz gerekiyor" diye konuştu.
"Bulaşıcı Hastalıklara Müdahale Etme Yetkimiz Yok"
Mertoğlu, gelen bütün şikayetleri değerlendirdiklerini ve kırsal ilçelerden 339 hayvanı getirdiklerini hatırlatarak, şarbon ve kuduz hastalığı gibi yayılması kolay olan hastalıklara müdahale etme yetkilerinin olmadığını söyledi. Mertoğlu, bu hastalıklara İl Sağlık, Orman ve Tarım müdürlüklerinin müdahale yetkisinin olduğunu belirtti.
Kedi Evleri
Yavru kedi ve köpekleri de gelişim sürecinde bakımevinde tuttuklarını kaydeden Mertoğlu, ayrıca Seyrantepe TOKİ ve Koşuyolu Parkı'nda kedi evleri yaptıklarını söyledi. Mertoğlu, bu evlerde yiyecek, içecek ve temizliğin Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlandığını ve vatandaşların besleyemedikleri sokak kedilerini Kedi Evleri'ne bırakmalarını istedi.
Son Dakika › Yerel › Hayvan Bakımevi Merkezi'nde 921 Hayvan Ameliyat Edildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?