İsmihan Özgüven - Hatay'da ev ile okul arasındaki yolun yokuş olması nedeniyle tekerlekli sandalyesini tek başına kullanamayan engelli kızının eğitimi için her türlü fedakarlığa katlanan anne Hanife Koşar, yemek ve tuvalet ihtiyacına varana kadar kızı için her gün okula defalarca gidip geliyor.
Merkeze bağlı Ekinci beldesindeki Atatürk İlköğretim Okulunda eğitim gören ve "Serebral Palsi" hastalığı nedeniyle doğuştan yürüme engelli olan ilköğretim 6'ncı sınıf öğrencisi Akasya Koşar, arkadaşları gibi okula tek başına değil, her gün annesinin yardımı sayesinde tekerlekli sandalyeyle gidiyor.
Rahatsızlığından dolayı el ve ayaklarını kontrol etmekte güçlük çeken Akasya'nın en büyük yardımcısı olan 38 yaşındaki annesi Hanife Koşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızının rahatsızlığını 8 aylıkken oturma ve biberon tutmada güçlük çekmesiyle fark ettiğini, bugüne kadar çok sayıda doktora götürmelerine rağmen bir çare bulamadıklarını söyledi.
Kızının engeliyle yaşaması, eğitimini yaşıtları gibi devam ettirebilmesi için doğduğu günden bu yana büyük çaba harcadığını ifade eden anne Koşar, Akasya'yı ilkokul 4'üncü sınıfa kadar kucağında ve sırtında taşıyarak okula götürdüğünü kaydetti.
Akasya'nın büyümesi, kilo alması nedeniyle artık kucağında taşımanın zor hale geldiğini vurgulayan anne Koşar, iki yıl önce özel bir rehabilitasyon merkezinin tekerlekli sandalye vererek kendilerine destekte bulunduğunu söyledi.
-Okula giden yol merdivenli ve dik yokuş-
Evlerinin okula çok uzak olmadığını, ancak yolun Akasya'nın tek başına tekerlekli sandalye okula gitmesine uygun olmadığını belirten anne Koşar, şöyle devam etti:
"Evimizle okul arasındaki yol çok dik. Bu nedenle Akasya kendi başına tekerlekli sandalyeyi kullanamıyor. Mecburen ben de onunla okulun yolunu tutuyorum. Her gün sabah erken saatte kalkıp Akasya'yı hazırlıyorum. Daha sonra tekerlekli sandalyesine yerleştirerek okulun yolunu tutuyorum. Yaklaşık 25 basamaklı merdivenin de bulunduğu sokağımızdan geçerken Akasya'nın ellerini tutarak merdivenlerden çıkmasına yardımcı oluyorum. Sonra tekrar sandalyeye oturtarak okula götürüyorum. Okulda da onu sırasına yerleştirip evime geri dönüyorum. Akasya okulda iken biri liseye diğeri de ilkokul ikinci sınıfa giden çocuklarımın yemeklerini yapıyorum. Evdeki işlerimi hemen halledip öğle tatilinde Akasya'nın okuluna tekrar gidiyorum. Yemeğini yedirerek yeniden eve dönüp kalan işlerimi tamamlıyorum. Öğleden sonra da Akasya'nın çıkış saatinde onu almak için bir kez daha okula gidiyorum. Günde üç, dört kez aşındırdığım okul yolunu, Akasya'nın tuvalet ihtiyacı ya da başka ihtiyaçları olduğunda on kez gidip gelebiliyorum."
Eşinin işsiz olduğunu ve kızının bakımı için aldıkları 600 liralık bakıcı maaşıyla geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Koşar, "Tek isteğim kızımın, okula akülü araç ile kendi başına gidebilmesi. Çünkü Akasya artık büyüdü. Onu taşımakta ve tekerlekli sandalyeyi kullanmakta güçlük çekiyorum. Ölene kadar bunu yapabilirim, ancak akülü araçla biraz olsun üzerimdeki yük azalabilir" diye konuştu.
-Kapaklarla akülü araç alamadılar-
Okulda öğretmen ve öğrencilerin Akasya'ya akülü araç alınabilmesi için Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından başlatılan "Tane Tane Kapakları Toplayalım, Adım Adım Engelleri Aşalım" kampanyası kapsamında yaklaşık 250 kilo kapak topladığını anlatan Koşar, ancak yetkililerin akülü araç yerine kendilerine tekerlekli sandalye verebileceklerini bildirdiğini ve bu haberle adeta umutlarının yıkıldığını ifade etti.
Toplanan kapaklarla Akasya'nın da büyük bir umuda kapıldığına ve akülü aracının geleceği günü beklediğini dile getiren Koşar, maddi durumları iyi olmadığı için kendi imkanlarıyla da akülü araç alamadıklarını kaydetti.
Anne Koşar, okulda öğretmen ve öğrencilerin Akasya'ya çok yardımcı olduğunu ve okul idaresinin dersliği kızı için üst katlar yerine giriş katına taşıdığını ifade etti.
12 yaşındaki Akasya Koşar da okulda arkadaşlarının ve öğretmenlerinin kendisine çok yardımcı olduğunu ve büyük destekte bulunduğunu anlatarak, tek isteğinin akülü araç ile annesini yormadan tek başına okula gitmek olduğunu dile getirdi.
Bazen okulda tuvalete gitmesinin gerektiğini, ancak arkadaşları ya da öğretmenleriyle gitmeye çekindiğini belirten Akasya, bu durumda annesini arayarak yardım istediğini ve onun da koşarak okula geldiğini söyledi.
Annesinin emeğini hiçbir zaman unutamayacağını söyleyen Akasya, "Annem kendimi bildim bileli ihtiyaç duyduğum her an yanımda oldu. Annem, benim yaşama tutunmam için bu kadar emek sarf ederken ben ona karşı ne yapsam azdır. Onun borcunu hiçbir zaman ödeyemem" dedi.
- HATAY
Son Dakika › Yerel › Her Şey Engelli Kızının Eğitimi İçin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?