Hitit Başkentleri"Nden Kazdıkça Tarih Çıkıyor - Son Dakika
Yerel

Hitit Başkentleri"Nden Kazdıkça Tarih Çıkıyor

Hititlerin başkenti Hattuşa ile Hitit medeniyetinin dini başkenti bilinen Alacahöyük'te bir asrı aşkın süredir devam eden kazı çalışmalarında 109'u "envanterlik" olmak üzere bin 671 eser gün yüzüne çıkarıldı.

07.12.2015 11:26

GAZİ NOGAY - Hititlerin başkenti Hattuşa ile Hitit medeniyetinin dini başkenti bilinen Alacahöyük'te bir asrı aşkın süredir devam eden kazı çalışmalarında 109'u "envanterlik" olmak üzere bin 671 eser gün yüzüne çıkarıldı.

Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ören yeri ile Alaca ilçesi yakınlarında bulunan Alacahöyük'te arkeolojik kazı çalışmaları, 109 yıldır sürüyor.

Türkiye'nin "ilk milli kazı alanı" unvanına sahip Alacahöyük'te Ankara Üniversitesince gerçekleştirilen çalışmalar hakkında AA muhabirine bilgi veren kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, bu yılki çalışmaların yaklaşık 100 gün sürdüğünü söyledi.

Alacahöyük'teki kazı çalışmalarına yaklaşık 20 yıldır başkanlık yaptığını ve her yıl yüzlerce eseri gün yüzüne çıkardıklarını ifade eden Çınaroğlu, bu yılki çalışmalarda da bin 82 eser bulunduğunu belirtti.

Çınaroğlu, bu eserlerden 82'sinin bakım çalışmalarının ardından "envanterlik" olarak müzeye teslim edildiğini anlatan Çınaroğlu, bin eserin de "etütlük" olduğunu kaydetti.

Alacahöyük'ün turizme açık ören yeri olduğunu, ayrıca Hitit medeniyetinin dini başkenti bilindiğine dikkati çeken Çınaroğlu, "Şu ana kadar Alacahöyük'ün sadece yüzde 13-14'ü kazıldı. Burada toprağı kazdıkça her türlü yapı ve eser karşımıza çıkıyor" dedi.

Kazı çalışmalarında gün ışığına çıkarılan en önemli eserlerin, Hitit Güneş Kursları ile kral ve prens mezarları olduğunu vurgulayan Çınaroğlu, halen özelliğini koruyan bu eserlerin başka bölgede bulunmadığına işaret etti.

Çınaroğlu, Alacahöyük'te sadece son 19 yıldaki kazılarda 3 binden fazla "envanterlik" eser çıkarıldığını dile getirdi.

Hattuşa'da 589 eser gün yüzüne çıkarıldı

Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'da Alman Arkeoloji Enstitüsü adına çalışma yürüten kazı heyeti başkanı Doç. Dr. Andreas Schachner de bu yılki çalışmaların yaklaşık 90 gün sürdüğünü söyledi.

İşçilerin de bulunduğu 90 kişilik ekibin görev aldığı çalışmalarda 27'si envanterlik 589 eseri gün ışığına çıkardıkları bilgisini paylaşan Schachner, "envanterlik" eserlerin müzeye teslim edildiğini, "etütlük" eserlerin de incelendiğini vurguladı.

Hattuşa'da 1906 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi adına başlatılan kazı çalışmalarının 109 yıldır sürdürüldüğüne dikkati çeken Schachner, çalışmalara gelecek yıl temmuzda tekrar başlanacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hitit Başkentleri'Nden Kazdıkça Tarih Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement