Muzaffer Çağlıyaner - Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Ihlara Vadisi'nde, başta Antep fıstığı olmak üzere yeni yetiştirilecek tarımsal ürünlerle ziyaretçilere farklı tatlar sunulacak.
İl Kültür ve Turizm Müdür vekili Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ihlara Vadisi'nin dünyanın en büyük ikinci kanyonu olduğunu söyledi.
Vadiyi özel kılan asıl unsurun ise yüzlerce yıldır bölgede insanların yaşaması olduğunu dile getiren Doğan, "Vadide binlerde kaya oyma mekan var. İnsanlar burada ibadet etmenin yanı sıra tarım da yapmışlar. Kapadokya isminin bu vadiden çıktığını söyleyen tarihçiler var. 'Kapatuka' yani güzel atlar ülkesi. Burada bulunan bazı fresklerde at yetiştirildiğine dair tasvirler var" dedi.
Vadinin muntazam bir tarım havzası olduğuna da dikkati çeken Doğan, "Vadinin ortasından geçen bir çay var. Vadi tabanında ise Akdeniz iklimi görülüyor. Güneydoğu'nun dışında Antep fıstığı'nın en güzel yetişebileceği alanlardan biri burası. O zamanlarda, insanlar buralarda kayaları oyarak mekan haline getirmenin yanında, vadi tabanında tarım ve hayvancılık da yapmışlar" diye konuştu.
-"Çok lezzetli ve iri olarak yetişiyor"-
Doğan, vadi tabanında daha önce bazı ağaç türlerinde Antep fıstığı aşılamasının denendiğini ve olumlu sonuçlar alındığını belirterek, şunları kaydetti:
"Buradaki Antep fıstığı çok lezzetli ve iri olarak yetişiyor. Biz buna
'Ihlara fıstığı' diyoruz. Bu yılın başında konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüyle görüşmelerimiz oldu. Vadideki bazı ağaçları Antep fıstığı ağacıyla aşılamak ve Antep fıstığına döndürmek istiyoruz. Vadi içinde suyu çok tüketen ağaçlar var. Oysaki vadinin ortasından geçen Melendiz Çayı bizim için bulunmaz bir nimet. Bu sudan daha fazla yararlanmak ve doğal yapıyı da bozmamak adına ilgili kurumlarla çalışmalarımız sürüyor. Vadinin bazı yerleri özel mülkiyet. Burada vatandaşlarımız tarım yapıyor. Antep fıstığı da vadimiz için ayrı bir renk olacak. Sadece Antep fıstığı değil, ona yakın ve bu iklime uygun başka bitki türleri de denenebilir."
Vadinin bir ören yeri olduğunu ve bu nedenle kapsamlı bir tarım çalışmasının mümkün olmadığını vurgulayan Doğan, yetiştirilecek ürünlerin; doğası, tarihi ve kültürü için vadiye gelen ziyaretçilere sunularak, ağızlarında farklı bir tat bırakılabileceğini dile getirdi.
-"Vadi tabanında bölgeden ayrı bir mikro klima var"-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün talebiyle vadide aşılama çalışması yapacaklarını bildirdi.
Bölgede Antep fıstığı yetiştirmek için haziran ayında çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Zabun, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Haziran ayının ilk haftası bölgede temizleme çalışması yapılacak. Daha sonra 23 Haziran'da aşılama işlemleri başlayacak ve 2 hafta içinde yaklaşık 6 kilometrelik alandaki ağaçlara Antep fıstığı aşılanacak. Vadi tabanında bölgeden ayrı bir mikro klima var. Bu nedenle, bölgede yetişmeyen Antep fıstığı bu alanda yetiştirilebiliyor."
Yayıncı: Ahmet Kayır - AKSARAY
Son Dakika › Yerel › Ihlara Vadisinde Antep Fıstığı Yetiştirilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?