ORHAN ÇİÇEK - Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden yapılan ihracatın yarısının gerçekleştirildiği Irak pazarındaki daralmaya ihracatçılar çözüm arıyor.
AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlediği bilgiye göre, Irak'a 2013'te bölge ihracatının yüzde 50,1'i olan 4 milyar 685 milyon 736 bin dolarlık dış satım gerçekleşti.
Geçen yılın ortalarından itibaren düşmeye başlayan ihracat, 2014 sonu itibarıyla 3 milyar 971 milyon 9 bin dolara gerilerken, Irak'ın bölge ihracatındaki payı da yüzde 44,1'e düştü.
İhracatçılar, 2015'in ilk aylarında da düşüşün devam etmesi üzerine çözüm için harekete geçti.
GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çevresinde yaşanan olayların bölge ihracatını olumsuz etkilediğini söyledi.
Bölge ihracatının yanı sıra Irak pazarındaki düşüşün de sürdüğüne işaret eden Çıkmaz, "Bu yıl en azından geçen yılki ihracat rakamını yakalamak istiyoruz. Şu anda biraz gerilerdeyiz ama telafi edeceğimize inanıyorum. Çünkü bunun için her türlü çabayı gösteriyoruz" dedi.
Iraklı heyeti Gaziantep'e davet ettiler
Özellikle Irak'ın Türkiye ve bölge için önemli bir partner olduğuna dikkati çeken Çıkmaz, şöyle konuştu:
"Rakiplerimiz, ırak'ta 'Türk ürünlerinin kalitesiz olduğu' algısı oluşturmaya çalışıyor. Biz de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkililerini kentimize davet edip kalitemizi anlatıyoruz. Gerçeği yansıtmayan bu algıyı yıkmak için özellikle IKBY Parlamentosu'ndan bir heyeti Gaziantep'e davet ettik. Yemediğimiz, kullanmadığımız bir ürünü başka ülkelere göndermediğimizi anlatıyoruz. Irak'ta 'Made In Turkey' markasını pekiştirmeye çalışıyoruz. Irak pazarını kaybetmeme adına her türlü çabayı gösteriyoruz."
Çıkmaz, bir yandan Irak'taki sıkıntıyı gidermeye çalışırken diğer yandan da Afrika, Amerika ve Uzak Doğu ülkelerine yaptıkları açılımlarla pazar payını artırmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Yerel › İhracatçılar, Irak Pazarını Korumaya Çalışıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?