İmam Hatip Okullarının Artırılması Talep Edildi - Son Dakika
Yerel

İmam Hatip Okullarının Artırılması Talep Edildi

İmam Hatip Okullarının Artırılması Talep Edildi

Diyarbakır İmam Hatipliler Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Selami Ay, imam hatip okullarına ihtiyacın arttığını söyledi.

11.09.2013 14:48  Güncelleme: 14:50

Diyarbakır İmam Hatipliler Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Selami Ay, imam hatip okullarına ihtiyacın arttığını belirtti.

Diyarbakır İmam Hatipliler Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Selami Ay, imam hatip okullarına ilginin arttığını kaydetti. 1954 yıllında İstasyon Caddesi'nde tek bir imam hatip okulu olduğuna değinen Ay, "1954 yılında tek bir okul vardı. Bu durum, elimizde olmayan bazı nedenlerden kaynaklanıyordu. Araçlarla, köy köy, belde belde gezip, okula öğrenci kaydı için dolaştık. Sabah kahvaltısı, öğlen ve akşam yemeği devletimiz tarafından karşılanıyordu. Pansiyonumuz da yaklaşık 55 yıllık bir pansiyondu. 65-70 yataklı bir pansiyondu. Bugünkü Devlet Demiryolları sahasının içinde yer alıyor. O pansiyonda uzun yıllar kayıt yaptık. Ancak orası, artık ihtiyacı karşılayamaz haldeydi. Bu nedenle vatandaşlar mahcup duruma düşüyorduk. Anne ve babalar, İmam Hatip okullarına büyük rağbet gösteriyor. Ancak, çocuklarını gönderecekleri okul yok. Bu soruna, acilen kalıcı ve köklü bir çözüm üretilmelidir" dedi.

Milletvekilleriyle yetkili kurum ve kuruluşlarla bir dizi görüşme yaptıklarını ancak kendilerinin konuya yardımcı olmadığını kaydeden Ay, şöyle devam etti:

"Bir kaç yıl önce okul sayımız, merkezde 3'e çıktı. Ayrıca Silvan, Bismil, Ergani ve Çermik ilçelerimizde okullarımız açıldı. Geçen sene itibariyle ortaokul sayımız 6'ya, lise sayımız da yine 6'ya çıktı. Bu sene itibariyle lise sayımız 10'a çıkarıldı. Ancak ortaokullarımız yerinde saydı. Ama burada esas olan ortaokuldur. Çocuklarımızın küçük yaştan yetiştirilebilmesi için ortaokullara büyük önem verilmesi gerekiyor. Ama tam tersi liselerin sayısı arttı. Bağlar ilçemizin bile yarım milyonu aşkın bir nüfusu olduğunu düşünürsek, sadece 1 İmam Hatip ortaokulunun ne kadar az olduğunu daha iyi anlarız. Kayapınar ilçemizin de yine 300 binin üzerine bir nüfusu var. Sadece Namık Kemal Ortaokulumuz var. Yenişehir'de ise Şehit Bahtiyar Ortaokulu var. Sur İlçemizde Alparslan ortaokulu var. Taşra ilçelerinde ise maalesef ne ortaokul ne lise mevcut değil. Keza, Çüngüş, Eğil, Hazro, Lice, Kulp ilçemizde herhangi bir İmam Hatip lise veya ortaokul yok"

Türkiye Din Görevlileri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Aycan'a konuyla ilgili dilekçe yazdıklarını aktaran Ay, yeni imam hatip ortaokulların inşa edilmesi ve eğitim-öğretime açılmasını istediklerini belirtti. Diyarbakır'ın bu anlamda çok ihmal edildiğini vurgulayan Ay, İmam Hatip okullarına sahip çıkılmasını istedi. Ay, "Bir İmam Hatip Okulu konusuna, nasıl olur da, sahip çıkılmaz. Bunun vebali burada görev yapan yıllar önce mülki amirler, siyasiler, belediye başkanları, milletvekilleri, kurum Amirleri şuan görevde olan yetkililerdir. Kısacası bütün yetkili mercileredir. Neden bu güne kadar böylesine hayati derecede öneme sahip bir konuyla ilgilenmediler? Kaldı ki, böylesi hayati konular, sadece seçimden seçime hatırlanacak ve seçim malzemesi yapılamayacak kadar önemlidir. Nüfusu 1.5 milyonu aşmış, Diyarbakır'da mevcut İmam Hatip Ortaokul ve Lise sayısı, son derece az ve ihtiyacı karşılamaktan uzaktır. Ayrıca kırsal kesimden okullara gelen kızlarımız için yurt yapılmasını yetkililerden istiyoruz. Barınma sorunu nedeniyle kızlarını okutmak isteyen çok aileler olmasına rağmen kızlarımız okuyamamaktadır" diye konuştu.

Türkiye'de imam hatip öğrencilerinin yüzde 40'ı yurtlarda kaldığı halde, Diyarbakır'da bu oranın yüzde 1 civarında olduğuna dikkat çeken Diyarbakır İmam Hatipliler Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Selami Ay, kız çocuklarının okullaşma oranının arttırılması için mutlaka İmam Hatip Kız Yurtları yapılması gerektiğini dile getirdi.

Diyarbakır'ın İslam'ın Anadolu'ya açılan ilk kapısı olduğunu anlatan Ay, "Diyarbakır ilimiz, kutlu fetihten sonra, İslam'ın adeta bir kalesi olmuştur. İnancını ve Dinine her devirde yaşayan bu kutlu kentin insanları artık dinimizin esaslarının anlatılacağı İmam Hatip Okulları talep etmektedir. Yetkilileri ve bütün kurum ve kuruluşları, böylesine hayati bir konuda duyarlılık göstermeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İmam Hatip Okullarının Artırılması Talep Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement