İncirliova ilçesine bağlı Osmanbükü köyünde hayvancılığın yoğun yapılmasına rağmen tarlalarda yem bitkilerinin yeteri kadar ekilmemesi üzerine şartlara uygun yeni yem bitkilerinin ekimi için proje başlatıldı.
İncirliova Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, İlçede yoğun olarak hayvancılık yapılmasına rağmen yeteri kadar yem bitkileri ekilişi yapılmaması sorununu çözmeye yönelik eğitim faaliyetlerine ağırlık vermeye başladı. Bu sorunu çözmeye yönelik, İlçe Müdürü Nilgün Yılmaz, Ziraat Yüksek Mühendisi Belgin Bayırlı ve Tar-Gel projesi kapsamında görevli Veteriner Hekim H. İbrahim Erkap hazırlanan yeni yem bitkilerinin ilçe şartlarına uygunluğu projesini uygulamaya geçirdi.
Proje doğrultusunda İncirliova ilçesine bağlı Osmanbükü köyünde yeni yem bitkilerinden lenoks, Erkan Gündüz ve Mehmet Akarsu'nun tarlalarında yaklaşık 20 dekar alanda demonstrasyon çalışması yapılarak ekimi gerçekleştirildi. Yine aynı köyde Mestan Turan'ın tarlasında 7 dekar alanda caramba mix yem bitkisi ekimi yapıldı.
Ekilen yeni yem bitkilerinin hayvanlar açısından protein ve besleyici özelliklerinin yüksek olduğunu anımsatan İncirliova Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nilgün Yılmaz,"Tek yıllık bir yem bitkisi olan lenoks yeşil yem olarak değerlendirildiği gibi, silaj amaçlıda kullanılmaktadır. Lenoks dekarda yaklaşık 10-15 ton arası ürün verebilmekte, aynı zamanda yüzde 18-22 protein oranı ile iyi bir protein kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Sulama imkanı bulunmayan arazilerde dahi iyi sonuç veren lenoks önemli alternatif yem bitkilerinden biridir. Baklagil yem bitkilerinden oluşan caramba mix çoklu karışım olduğu için besleyici özelliği çok yüksektir. Geniş yapraklı ve lezzetli bir yem bitkisi olan caramba mix kuru ot olarak veya silajı yapılarak değerlendirilmektedir. Düz tesviye edilmiş ve sıkıştırılmış tohum yatağına 1,5-2 santimetre derinliğe dekarda 6 kg oranında ekimi yapılmaktadır" dedi. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › İncirliova Osmanbükü Köyünde Yeni Yem Bitkileri Ekimi Yapıldı - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?