İş Dünyasına "Kendinizi Ttk'ya Göre Güncelleyin" Çağrısı - Son Dakika
Yerel

İş Dünyasına "Kendinizi Ttk'ya Göre Güncelleyin" Çağrısı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, 2012 yılının Temmuz ayında yeni Türk Ticaret Kanunu'nun işadamlarınca incelenmesini isteyerek, buna göre gerekli hazırlıkların yapılması gerektiğini bildirdi.

12.01.2012 14:20

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, 2012 yılının Temmuz ayında yeni Türk Ticaret Kanunu'nun işadamlarınca incelenmesini isteyerek, buna göre gerekli hazırlıkların yapılması gerektiğini bildirdi.

Aşut, yazılı açıklamasında, 2012 yılının Temmuz ayında yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) yürürlüğe gireceğini belirtti.

Eksikleri ve tartışılan kısımları olsa da, değişen dünya ticaretine uygun, değişen teknolojiyi yakalayan, küresel ekonomiye tam anlamıyla entegre edecek yeni TTK'nın olmazsa olmazlardan olduğunu ifade eden Aşut, dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girme hedefi olan Türkiye için gerekli olan bu kanuna firmaların da şimdiden hazırlanmasını istedi.

Bu kanuna hazır olmayanların ciddi sorunlarla karşılaşabileceğini anlatan Aşut, şöyle devam etti:

"2012 Temmuzunda deprem yaşamak istemiyorsak yeni TTK'yı iyi incelemek ve hazırlanmak zorundayız. En basiti her sermaye şirketinin bir web sayfası olacak ve şirketler 5 yıllık mali tablolar yayımlanmak zorunda. Örneğin, kamu kurumlarının gönderdiği tebligatlar adres değişiklikleri bildirilmediğinden geri dönüyor. En basit bir adres değişikliğinin yapılmamasının bile bir suç müeyyidesi, para cezası olacak. Yeni TTK 'Bağımsız Denetçi' adında yeni bir kavram getiriyor. Bu kişiler bağımsız denetçilerden oluşacak. Şirketlerin şeffaf hale gelmesi anlamında, eşit kurallarla rekabeti yakalayan firmalar haline gelmeleri anlamında olumlu, ancak bağımsız denetçileri kimin denetleyeceği gibi konuların güven vermemesi açısından olumsuzluklar içeriyor. Evet, Kamu Gözetim Kurulu adında yeni bir yapılanma var. Ancak, bu kurumun objektif değerlendirme yapabilmesi sağlanmalı. Yani, denetçi ağırlıklı bir kanun olması iş dünyasında tedirginlik yaratıyor. Ayrıca, Uluslararası Muhasebe Standartlarına göre tutulacak olan muhasebe işlemlerinden doğacak sıkıntılar için Ticaret Mahkemelerimiz hazır mı-"

Son dönemlerde rantiye diye adlandırılan kira geliri beyan edenlerin hızla arttığını savunan Aşut, şunları kaydetti:

"İş adamlarını rantiyeci yapacak değil, iş hayatına, yatırıma çekecek düzenlemeler yapılmalıdır. Denetçi ağırlıklı, girişimciyi sık boğaz eden bir düzenleme sıkıntı yaratır. Şirketleşmeden uzaklaşmak değil, şirketleşmeyi teşvik etmek gerekir. Girişimcisi azalan bir ülkenin günümüz dünyasında zenginleşmesi düşünülemez. Yeni TTK'ya ihtiyaç vardır. Dünya ekonomisi olmak için, şirketlerimizi şeffaf ve rekabetçi yapmak için, firmalarımızı daha güçlü ve kurumsal hale getirmek için Yeni TTK-ya şiddetle ihtiyacımız vardır. Ancak, iş dünyasına, meslek örgütlerine ve uzmanlara kulak verilmeli. Konu daha çok konuşulmalı ve tartışılmalı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak şirketlerimizi daha iyi bilgilendirmek için seri bilgilendirme toplantıları yaparak iş dünyasını bu yeni kanuna hazırlayacağız."

- MERSİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İş Dünyasına 'Kendinizi Ttk'ya Göre Güncelleyin' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement