İş Sağlığı Ve Güvenliği Kurulu Kurmak Zorunlu - Son Dakika
Yerel

İş Sağlığı Ve Güvenliği Kurulu Kurmak Zorunlu

İş Sağlığı Ve Güvenliği Kurulu Kurmak Zorunlu

Bursa Kent Konseyi İş Sağlığı Ve Güvenliği Çalışma Grubu Vatandaşları "İş Sağlığı Ve Güvenliği Kurulu" Konusunda Bilgilendirdi

23.06.2011 21:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Kent Konseyi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışma Grubu tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında "İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu" gündeme taşındı.

Atatürk Kongre Kültür Merkezi Bursa Kent Konseyi ofislerinde gerçekleşen toplantıya çok sayıda kurum ve kuruluştan iş güvenliği uzmanı katıldı. İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışma Grubu Temsilcisi Hülya Erdoğan, faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

İşyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı çerçevesinde izlenmesini hedeflediklerini söyleyen Erdoğan, iş kazaları ve meslek hastalıklarının azaltılması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Erdoğan, "Bizler de grubumuzu tanıtmak ve yaygınlaştırmak için öncelikle bu konuda çalışan ilgili kişileri bir araya getirmeliyiz ve birbirimizi tanımalıyız diye düşündük.

Bu sebeple Bursa'daki ilgili tüm kurumlara resmi yazılar ile davet gönderdik. Bugün burada bulunma amacımız; yerelde iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi için gerekli çalışmaları yapmak ve bu konuda duyarlılığı arttırmaktır. Ulusal çaptaki amacımız ise İSG Mevzuatı'nın uygulamasında ortaya çıkan eksiklikleri tespit edip çözüm önerileri sunmak ve bunları ilgili makamlarla görüşmektir" dedi.

4857 Sayılı İş Kanununun 80. maddesine dikkat çeken A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Emekli İş Müfettişi Şenel Şen ise "Bu kanuna göre sanayiden sayılan, devamlı olarak en az elli işçi çalıştıran ve altı aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde her işveren bir "İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu" kurmakla yükümlüdür" dedi.

İşverenlerin, İSG kurullarınca iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olarak verilen kararları uygulamakla yükümlü olduklarını söyleyen Şen, İSG kurullarının oluşumu, çalışma yöntemleri, ödev, yetki ve yükümlülükleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan yönetmeliklerde gösterildiğini söyledi.

İş kazaları

Türkiye'de gerçekleşen iş kazaları ve meslek hastalıklarının boyutları hakkında da bilgiler veren Şen, "SGK İstatistiklerinden alınan bilgilere göre 2007 yılında 83.330 iş kazası, 384 meslek hastalığı ve 1.043 ölüm gerçekleşmiştir.

2008 yılında iş kazası 72.963, 539 meslek hastalığı meydana gelmiş bunların 866'sı ölümle sonuçlanmıştır. 2009 yılında 64.316 iş kazası gerçekleşmiş olup 429 meslek hastalığı meydana gelmiş bunların 1.171'i ölümle sonuçlanmıştır" dedi.

İşyerlerinin her yıl ancak % 5'i denetlenebildiğini söyleyen Şen, AB ülkelerindeki denetim oranlarının çok gerisinde olduklarını söyledi.

Bu veriler ışığında, İSG birimleri ve İSG kurulları gibi işyeri içi denetim mekanizmaları önem kazandığını vurgulayan Şen, "İSG kurullarının amaçları işletme içi yaptırım/denetim gücü oluşturmak, iş kazaları ve meslek hastalıklarını ile ekonomik kayıpları azaltmak, İSG yönetiminde bürokrasiyi azaltmak, etkinliği arttırıp maliyetleri düşürmek ve bu sayede verimliliği arttırmak, çalışanların yönetime katılımını sağlayarak, işbirliği ve demokrasi ruhunu geliştirmek.

Yönetimde şeffaflık sağlamak ve çalışma barışına katkıda bulunmak, İSG'nin sağlanması için bir "danışma mekanizması" olmaktır" şeklinde konuştu.

Bilgilendirme toplantısı soru cevap kısmı ile sonra erdi. Toplantıya, Bursa Bölge Müdürlüğü - İller Bankası A.Ş., Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Bursa İl Özel İdaresi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Osmangazi Kaymakamlığı, DSİ 1. Bölge Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Mimarlar Odası Bursa Şubesi,

Mudanya Sağlık Grup Başkanlığı, İSGDEM, BİGDER, Şenel Şen Eğitim Danışmanlık Mühendislik Ltd. Şti., Çağlayan Yapı Denetim, Bursa Bahar Yapı Denetim, Yıldırım Mesleki Eğitim Merkezi, İnan Keser Yapı, Bursa Planteks İnşaat Ltd.Şti, Şentürkler Holding'den temsilciler katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Yerel İş Sağlığı Ve Güvenliği Kurulu Kurmak Zorunlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement