Adana'da Seyhan Nehri'ne hakim Dilberler Sekisi'nde bulunan ve yıllarca ormanlık alan içerisinde kaçak olarak faaliyet gösteren Adana Ticaret Odası'nın (ATO) sosyal tesisi, Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla yasallaştı.
Büyükşehir Belediyesi'nin mart ayı son oturumu Hüseyin Sözlü'nün başkanlığında yapıldı. Seyhan Nehri ve yeşil manzarasıyla dikkatleri üzerine çeken Dilberler Sekisi'nde ormanlık alan içerisinde kaçak olarak yıllardır faaliyet gösteren Atosev Sosyal Tesisleri'nin 1/5000'lik imar düzenlemesine yönelik komisyon raporu oylamaya sunuldu. Kaçak tesisin yasal hale getirilmesini sağlayacak bu düzenleme, tartışmalara neden oldu.
CHP'li Meclis Üyesi Yusuf Akıncı, kaçak tesisin yasal hale getirilmeye çalışılmasını 'güç' kavramına bağladı. Tesisin çok önemli bir yeşil alanda bulunduğunu vurgulayan Akıncı, "Güçsüzler yaparsa olmaz ama güçlüler yapıldı oldu. Biz yasal olmayan böyle bir yeri, burada aldığımız kararla yasal hale mi getireceğiz? Adnan Menderes Bulvarı'nda birçok yeri yarın göreceksiniz, 'Ne kadar nitelikli olursa olsun yıkacağız' diyecekler. Burası ise böyle tutulacak. Tesis tam ormanın içinde bulunuyor. O yapının orada kalması imar adına zulümdür. Şiddetle karşıyız. Büyün yasal yolları deneyeceğiz. Tam ormanın içinde, insanlara piknik alanı yapılabilecek yerlerdir orası. Bir üst tarafta çamlık var, mezbelelik halde. Orası da o niteliğe büründürülürse Adana'nın nefes borusu olur. Harika yerlerdir oralar. Biz yasal olup olmadığına, kanunlara uyup uymadığına bakarız. Şu veya bu kişinin elinde olması beni ilgilendirmez. Yasal olmayan bir yeri yasal hale getiremeyiz. Adana'ya kim hizmet ederse arkasında dururuz. Siyasi kimliğimiz başka bir şey. Tepkimizin esas nedeni sadece şu veya bu kişinin elinde olduğu için değil. Orası hukuksuz yapılmıştır. Hukuka uygun hale getirip suç işleyemeyiz" ifadelerini kullandı. Akıncı ayrıca, bir spor alanı nedeniyle benzer bir durum yüzünden yargılandıklarını belirterek Başkan Sözlü'yü ve meclisi uyardı.
Adana Büyükşehir Belediyesi ise sosyal tesisi Adana'yı sembolize edecek kadar güzel estetiği olan bir yapı olarak değerlendirdi. Tesisin yıllar önce Adana Ticaret Odası Sosyal Kültür Eğitim Vakfı tarafından yapıldığını ve bu kurumun kamu kurumu olduğunu anlatan Sözlü, "Adana'da öyle bir yerde o tesis aslında çok çirkin bir yapı değil. Geçmiş dönemlerde bayağı da para harcamışlar kolektif olarak. Adana halkı da gidebiliyor oraya. Bazen bunları tolere etmek lazım. ATO siyasi olarak herhangi bir grubun elinde değil. Ticari olarak da adı ticaret odası olmasına rağmen burayı birilerine peşkeş çekmiş falan değil. Mekan olarak hepimiz ara sıra kullanırız, misafirlerimizi ağırlarız. Burada yoğunlukla yeni yapılaşmaya müsaade edilecek bir şey yok. Zamanında rayına otursaydı daha iyi olurdu ama kolektif bir iş olduğu için iyi niyetli davranılmış. Eksiği gediği varsa onu da kamu yararına bence bunu meclis düzeltirse fayda var. 40 bin üyeli ticaret odasının teklifi bu. Geçtiğimiz dönemlerde Büyükşehir tahsis etmiş, hazine arazisini küçük bir protokolle onlara vermiş. Eksikliği yok mu var elbette olmuş ki onları düzeltmek için buradayız ama insan hayatına veya çok pahalı bedellere mal olmayan bir eksiklik bu" şeklinde konuştu.
Kaçak ATOSEV Sosyal Tesisleri'ni yasallaştıracak 1/5000lik imar değişikliğine ilişkin komisyon raporu, meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi. AK Parti ve çekimser kalan birkaç meclis üyesinin dışında CHP grubu, ret oyu kullandı.
Öte yandan, imar planlarının belediye meclislerinden geçse de meclis üyeleri kadar imarı hazırlayan şehir plancılarının da sorumlu olduğu, olası bir soruşturmada sadece meclis üyelerinin değil, bürokrat ve şehir plancılarının da yargılanacağı öğrenildi.
Ayrıca, caddelerdeki parkomat yerlerinin de Büyükşehir Belediyesi'ne ait şirketçe işletilmesine karar verildi. - ADANA
Son Dakika › Yerel › Kaçak Atosev Yasal Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?