Çankaya Belediyesi'nin Kadın Danışma Merkezi ve Sığınmaevi, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama riski bulunan kadınlara desteğini sürdürüyor. Belediye kadınlara sosyal, psikolojik, hukuki ve yasal hakları konusunda destek veriyor.
2015 yılında Kadın Danışma Merkezi ve Sığınmaevinin fiziki şartlarını baştan sona yenileyen ve yeni mobilyalarla donatan Çankaya Belediyesi, 2008 yılından bu yana 2 bin 584 kadına danışma ve sığınmaevi hizmeti verdi.
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen: "Kadının yaşama hakkına, kadının sosyal haklarına, kadının istihdam hakkına saygı duyuyor ve hizmetlerimizde öncelik veriyoruz"
İstihdamda ve hizmetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini dikkate alarak hizmet üreten Çankaya Belediyesi, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama riski bulunan kadınlara sosyal, psikolojik ve hukuki desteklerinin yanı sıra ekonomik olarak ayakta durmalarına destek olacak çalışmalara da yer veriyor. Çankaya Belediyesi'nin sosyal sorumluluk alanındaki önemli hizmetlerinden biri olan Kadın Danışma Merkezi ve Sığınmaevi, 2008 yılında faaliyete başladığından bu yana başvuruda bulunan 2 bin 584 kadından bin 169'unun sığınmaevinde barınmasını sağladı, bu süre içerisinde 463 çocuk da anneleriyle birlikte kaldı.
ŞÖNİM'DEN ÇANKAYA'YA
Çankaya Kadın Danışma Merkezi ve Sığınmaevine şiddet mağduru olsun ya da olmasın desteğe ihtiyacı olan kadınlar başvurabiliyor. Başvurular yeni yönetmeliğe göre önce Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)'ne geliyor ve buradan kadın sığınmaevlerine yönlendiriliyor. 40 kişilik barınma kapasitesine sahip Çankaya Kadın Danışma Merkezi ve Sığınmaevi, başvuran kadınlarla görüşüyor ve barınma önceliğini fiziksel şiddete maruz kaldığı tespit edilen kadınlara ve çocuklarına veriyor. Başlangıçta 6 ay olarak belirlenen barınma süresi ihtiyaç durumuna göre ya uzatılıyor ya da kadınların başka bir sığınmaevine nakli sağlanıyor. Sığınmaevinde hem kadınlara hem de çocuklarına psikolojik destek de veriliyor.
ÇOCUKLARA TAM DESTEK
18 yaş üzerinde şiddete maruz kalmış kadınların başvuru yaparak yararlanabileceği merkezde, erkek çocukları 12 yaşa kadar, kız çocukları ise yaş sınırı olmaksızın anneleri ile birlikte kabul edilebiliyor. Şiddet mağduru kadınların, sığınmaevinde kaldıkları sürece tüm ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra çocuklarının da gerek eğitim gerekse sağlık konularında tüm ihtiyaçları gideriliyor. Çankaya Kadın Sığınmaevi, anneleriyle birlikte burada kalan çocukların okul ve okul öncesi eğitimlerine de katkıda bulunuyor.
YENİ YAŞAMA İLK ADIMDA DOST ELİ
Çankaya Belediyesi Kadın Sığınmaevi'nde kalan kadınlara sadece barınma hizmeti verilmiyor. Kadınların İŞKUR kurslarına yönlendirilmeleriyle meslek edinmeleri sağlanıyor. Çankaya Belediyesi, şiddetten uzak güvenli bir ortamda iş ve meslek edinme konusunda talepte bulunan kadınların yeni bir yaşama başlamasında dost elini uzatmaya özen gösteriyor. Yeni bir yuva kurarken Çankaya Ekonomik Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ÇAYED) Yarım Elma'dan ev eşyası, giysi, gıda gibi destekler alan kadınlara, istihdamları konusunda da önemli bir katkı sunuluyor.
SIĞINMAEVİ SICAK BİR YUVAYA DÖNÜŞTÜ
Şiddete uğrayan kadınların Çankaya çatısına sığındığını, kadınların burada geçirecekleri sürede en iyi şekilde ağırlanmaları için tüm imkanlarını kullanarak sığınmaevini yenilediklerini ifade eden Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, "Çankaya Belediyesi olarak, kadının yaşama hakkına, kadının sosyal haklarına, kadının istihdam hakkına saygı duyuyor ve hizmetlerimizi her alanda kadını öncelikleyerek üretmeye özen gösteriyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini savunarak Mor Bayrak'ı dalgalandırmaya hak kazanan ilk belediyeyiz. Kadınlarımız sığınmaevimizde kaldıklarında da en iyi olanaklardan yararlanabilmeliler. 2015 yılında sığınmaevimizi baştan aşağı yeniledik. Konaklama odaları, ortak kullanım alanları, atölye, mutfak, kreş ve etüt odalarını yeniledik. Sığınma evi koşullarını iyileştirerek kadınların ve çocuklarının sıcak bir ortamda konaklamalrını sağladık. Gönül isterdi ki sığınmaevleri hiç olmasın ama kadınlaımız mağdur olduğu sürece biz de yanlarında olacağız" diye konuştu. Şiddete uğrayan, şiddete uğrama riski bulunan, can güvenliği riski bulunan kadınlar 0(312)3483686 numaralı telefondan ŞÖNİM'i ya da 0 (312) 4588900/1154 Çankaya Belediyesi'ni arayarak destek isteyebiliyorlar. - ANKARA
Son Dakika › Yerel › Kadınlara Güvenli Çatı: Çankaya - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?