Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, orta gelirden yüksek gelire gidilecekse orta teknolojiden yüksek teknolojiye gidilmesi gerektiğini belirterek, "Bunun altyapısı bu. Aslında bu birbirinin farklı ifade ediliş biçimi. Yüksek gelir grubuna geçeceksek yüksek teknolojiye geçmeliyiz" dedi.
Yılmaz, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından bir otelde düzenlenen 2015 Mali Destek Programları Değerlendirme Sonuçları İlan Töreni'nde yaptığı konuşmada, ÇKA tarafından 2015 yılında 68 projeye 25 milyon lira kaynağı tahsis ettiklerini söyledi.
Proje hazırlamanın kolay olmadığını ve zahmetli bir iş olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Her şey bir fikirle başlıyor. Bazen biz oturduğumuzda proje kavramına farklı anlamlar yükleyebiliyoruz. Proje fikriyle projeyi bazen karıştırıyoruz. Proje fikri çok. Hepimiz otursak birkaç proje fikri ortaya koyabiliriz. Önemli olan proje fikirlerini tam anlamıyla projeye dönüştürmektir. Olgun bir proje haline getirmektir" dedi.
Kalkınma ajanslarında titiz bir proje değerlendirme süreci belirlediklerini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Zaman zaman fazla bürokrasi diye şikayet eden oluyor ama sonuçta kamu kaynağını tahsis ediyoruz. Dolayısıyla titiz davranmamız gerekiyor. İnsanın olduğu yerde mutlaka bir eksiklik yanlış olabilir önemli olan bunu en aza indirmek ve sistemi düzgün bir şekilde kurmak. Kalkınma ajanslarının proje değerlendirme yönteminin çok gelişmiş bir yöntem olduğunu söylemek istiyorum. Ayrıca çıktığımız çağrıların herkese duyurulması lazım diyoruz. Dar bir kesim değil bütün toplumsal kesimlerin herkesin bundan haberdar olmasını istiyoruz. Başından itibaren kuralları da herkesin bilmesini istiyoruz. Projeler geliyor ajanstaki arkadaşlar sadece şekil şartlarına bakıyorlar. Şekil şartları ve istenen belgeler itibarıyla uygun mu değil mi diye bakıyorlar. İçerik alanındaki değerlendirmeyi dış uzmanlara yaptırıyoruz. Birbirinden habersiz uzmanların verdiği notlarla değerlendiriliyor."
Ajansların kazandırdığı güzel özelliklerden bir tanesinin de izleme ve etki değerlendirmesi olduğunu belirten Yılmaz, "projelere destek verdik gerisine bakmayalım" diye bir yaklaşımları olmadığını, uygulama esnasında bir izleme sistemleri olduğunu aktardı.
-"Bu bölgemiz Doğu Akdeniz de Marmara benzeri bir konuma yükselebilir"
Destek programlarını bölgelerin kalkınması için yaptıklarını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
"Çukurova bölgemizin 2014-2023 dönemindeki vizyonu 'Doğu Akdeniz'in lider bölgesi olmak' şeklinde tabir edilmiş. Bunu biz Ankara'da oturup yapmadık siz yaptınız. Bu bizim makro vizyonumuza da gayet uygun bir vizyon. Gerçekten olması gereken bir vizyon. Biz bu bölgeye büyük bir değer veriyoruz. Aslında bu bölgemiz Doğu Akdeniz de Marmara benzeri bir konuma yükselebilir. Biz bunu hep birlikte harekete geçirmemiz gerekiyor. Akdeniz'in lider bölgesi de böyle olur. Bunu stratejik projelerle yatırıma dönüştürmemiz gerekiyor. Bir taraftan ulusal ölçekli kamu yatırımları, özel yatırımlar ama bir taraftan bu bölgemizin özellikle dış yatırımları da hedeflemesi gerekiyor. Uluslararası sermayeden daha fazla pay alması gereken bir bölge. Çukurova bölgemizin büyük ölçekli projeleri teknoloji tabanlı projeleri hedeflemesinde büyük fayda görüyorum."
Yılmaz, ÇKA'nın bugüne kadar 216 milyon lira civarında bir hibe desteği verdiğini ve 333 milyon liralık kaynağı harekete geçirdiğini dile getirdi.
Çukurova bölgesinin çok büyük potansiyele sahip olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Hep büyük potansiyel olarak kalmasın. Bu potansiyeli harekete geçirin, bu potansiyel katma değere, ihracata ve istihdama dönüşsün. Son 10-13 yıla baktığımızda ben ciddi bir gelişme görüyorum. İhracat rakamlarında gerçekten önemli anlamda artış var. Katma değerde bir atış var. Bunu daha üst seviyelere çıkarmamız gerekiyor. Bu anlamda teknolojiye dönük mali program çok önemli. Orta gelirden yüksek gelire gideceksek orta teknolojiden yüksek teknolojiye gitmeliyiz. Bunun altyapısı bu. Aslında bu birbirinin farklı ifade ediliş biçimi. Yüksek gelir grubuna geçeceksek yüksek teknolojiye geçmeliyiz. Son 10-12 yılda bizim yaptığımız düşük teknolojiden orta teknolojiye geçişti. Belli bir mesafe aldık ama bundan sonra artık yüksek teknolojinin payını üretimde ve ihracatta artırmamız gerekiyor. Bunda da Adana ve Mersin'in çok önemli payı olacağına inanıyorum."
ÇKA Başkanı ve Mersin Valisi Özdemir Çakacak da son günlerde yaşanan terör olaylarına dikkati çekerek, "Birliğimizi beraberliğimizi bozmaya yönelik, ülkemizin güvenliğini, asayişini bozmaya, kaos ortamı hazırlamaya yönelik terör olaylarını kınıyorum ve lanetliyorum. Bu ülke birlik, beraberlik ve kardeşlik üzerine kurulmuş bir ülkedir. Bu ülkenin insanları Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale'de ülkenin birlik beraberliği için her şeyini ortaya koydular. Bizim birlik beraberliğimizi bozmak isteyenlere diyoruz ki önce Çanakkale'ye bakın" dedi.
Çakacak, Türkiye'de kurulan ilk 2 pilot ajanstan biri olan ÇKA'nın her zaman ilklere öncülük ettiğini sözlerine ekledi.
ÇKA Genel Sekreteri Lütfi Altunsu ise ajansın merkezinin Adana olduğunu ve 30 personelle görev yaptıklarını söyledi.
Altunsu, 2015 yılı Mali Destek Programları kapsamında başvurusu yapılan projelerin değerlendirme sürecinin tamamlandığını ifade ederek, "2015 yılı Mali Destek Programları kapsamında yararlanıcıların sağlayacağı eş finansmanla birlikte yaklaşık 49 milyon lira tutarında kaynağın bölgemiz için harekete geçirilmesi hedeflenmekte. Bu programla birlikte ajans, kuruluşundan bugüne 22 mali destek programıyla bölge kalkınması için 216 milyon lira kaynak tahsis etmiştir. Bugün açıklanan 68 başarılı projeyle birlikte ajansın destekleyeceği toplam proje sayısı 696 olacak" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › Kalkınma Bakanı Yılmaz, Mersin'de Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?