8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla toplanan Aydın Memur-Sen Kadın Komisyonu "Kadına Şiddet ve Çalışan Kadınların Sorunları"nı konuştu.
Aydın Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Fatma Aycan başkanlığında yapılan toplantıya Memur-Sen Aydın İl Temsilcisi Baki Karaer, yönetim kurulu üyeleri Dilek Özmen, Seher Oğuz, Raziye Yaralı ve Sıdıka Akköprü katıldı.
"Başörtüsü yasağının, kadına yönelik en ağır şiddet olduğunu söyleyen Aycan, başörtüsünün yasalarla yasaklanamayacağı gibi, yasalarla da serbest bırakılamayacağını ifade etti. Son günlerin tartışılan yeni eğitim sisteminde ailelere inisiyatif ve yetki verildiğini gözlemlediklerini dile getiren Aycan, "Devletin çocukların geleceğini belirleme yetkisinden daha çok, anne babanın çocuğunun geleceğine yönelik karar alma ve uygulama hakkı vardır. Kız çocuklarının eve kapatılması gibi bir olay da söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.
Öğretmenlik yaparken yaşadığı mağduriyetleri katılımcılarla paylaşan Aycan, başörtülü olarak çalışmasını istemeyenlerin, 'eşiniz çalışmıyor mu, maaş yetmiyor mu, niye çalışıyorsunuz' ya da 'çocuklarınızı yetiştirin' gibi sembolik sözlerle çalışma hayatından dışlanmaya çalışıldığını belirterek, "Başörtüsü sakal-bıyık gibi kesilebilecek, yüzük gibi çıkarılabilecek bir şey değil" dedi.
Fatma Aycan,
28 Şubat ve darbe dönemlerinin mağdur ettiği bütün kesimlerden özür dilenmesi ve haklarının geri iade edilmesi gerektiğini söyledi. Bu dönemlerin bütün mağdurlarına devlet tarafından, 1402'liklere ödenen tazminat gibi, tıpkı YAŞ kararlarıyla haksız yere silahlı kuvvetlerden uzaklaştırılan ordu mensuplarının kayıplarının tazmin edildiği gibi gördükleri insanlık dışı muameleler için, maruz bırakıldıkları hakaretler için, işlerinden ve ekmeklerinden edildikleri için tazminat ödenmesi gerektiğini ifade eden Aycan, "Devlet, özür borcunu yerine getirmeli, bununla da yetinmemeli açıkta geçirdikleri sürelere ilişkin hak kayıplarını telafi etmeli ve sosyal güvenlik yükümlülüklerini onlar adına yerine getirmelidir. Hakları iade edilmeyen hiçbir mağdur kalmamalıdır" şeklinde konuştu.
KADINLAR ANNEDİR, EŞTİR, ÇALIŞANDIR
"Kadınlar annedir, eştir, çalışandır. Kadınlar, ekonomik özgürlüklerine kavuşmak için girdikleri mücadelenin yoğunluğu ile, anne ve bir eş oldukları gerçeğini de göz ardı etmemeli" diyen Aycan, şunları söyledi: "Kadınlar, bu sorumluluklarını yerine getirirken, davranış ve ruh olarak bir karmaşa yaşamamaları için bu toplumsal rolleri arasında dengeyi kurabilmeli,
bu konuda da
toplumun diğer kesimleri
engelleyici değil yardımcı
olmalıdır. Kadın, düzeni sembolize eder. Kadının olmadığı yerde düzen kurulamaz. Kadının geçici olarak ayrıldığı yerde bile düzen bozulur. Kadının tamamen terk ettiği
bir yerde ise düzen dağılır. Bu bir aile için de, kurum için de, millet için de böyledir.21. yüzyılın başında kadınların ikinci sınıf vatandaş olmasına hep birlikte son verelim. Kadına yönelik ayrımcılıklar, insan hakları ihlalleri son bulmalıdır. Sosyal ve siyasal alanda başörtüsü yasağına son verilmelidir. Eğitimli kadınların işgücü piyasasına katılmadığı bir toplumda, kadın işgücünün yaratıcılığından, üretkenliğinden, çözüm odaklı düşünme sisteminden yararlanılamaz, bu kapsamda kadının emeğinin önündeki tüm dezavantajlar kaldırılmalı, hatta pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Kadınlara tam eğitim hakkı, tam çalışma hakkı, toplumsal hayata tam katılma hakkı ve eşit haklardan tam yararlanma hakkı sağlanmalıdır. Uygun ve herkese eşit şartlarda sunulan bir çalışma hayatı oluşturulmalıdır. KPSS ve ALES gibi uzmanlık sınavlarında başörtüsü yasağı olmamalıdır. Kadınların sigortasız, düşük ücretle, güvencesiz çalıştırılmasına son verilmelidir. İşten ilk çıkarılan kadınlar olmamalıdır. Aile içi ve işyerlerinde gerçekleşen sistematik ve psikolojik şiddet sona ermelidir. Karar alma süreçlerinde kadınların yeterince temsil edilmesi sağlanmalıdır" - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Kamu Görevlisi Kadınlar Şiddeti Masaya Yatırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?