Kamu-Üniversite ve Sanayi İşbirliği - Son Dakika
Yerel

Kamu-Üniversite ve Sanayi İşbirliği

Kamu-Üniversite ve Sanayi İşbirliği

Türkiye'nin Bilim ve Teknoloji ile kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2023'e 10 kala Kamu-Üniversite ve Sanayi İşbirliğinde 21.Bölgesel Toplantısı Erzurum'da düzenlendi.
ATA Teknokent düzenlenen...

25.11.2013 15:12

Türkiye'nin Bilim ve Teknoloji ile kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2023'e 10 kala Kamu-Üniversite ve Sanayi İşbirliğinde 21.Bölgesel Toplantısı Erzurum'da düzenlendi.

ATA Teknokent düzenlenen toplantıya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Bayburt Vali Yardımcısı Ali Gökay, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Erzurum Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız ve davetliler katıldı.

Kamu - Üniversite-Sanayi işbirliği toplantısında, üniversiteler, sanayi kuruluşları ve destekleyici kuruluşlar biraraya geldi. Erzurum, Erzincan ve Bayburt'tan gelen katılımcılar işbirliğine ilişkin fırsatlar ve çözüm önerilerini ele aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bayburt Vali Yardımcısı Ali Gökay,"Sanayi ve Üniversite arasındaki iş birliğinin daha sıkı sağlanması gereklidir. Bilim ve teknolojinin ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Üniversitelerin de bir yandan yaptıkları eğitim programlarıyla bu konuda yardımcı olmaları lazım. Bu toplantıyı önemsiyor ülkenin ekonomisinin gelişmesinde katkı sağlayacağını düşünüyorum. Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği konusunda da herkesin bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak konuşmasının devamında Erzincan hakkında bilgi verdi. Akdemir, "Erzincan sanayi yapısını tamamlamış üniversite bakımından gelişmiş bir şehirdir. İşsizlik bakımından Türkiye'de %6 oranındadır. İlimizin gelişmesi ve planlı birşekilde ilerlemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Önemli eksikliklerimizden bir tanesi Ar-Ge'den uzak durmamızdır. Sanayicileri, bilim adamlarını, üniversite öğrencilerini buluşturacağımız bir teknokentimiz bulunmamaktadır.Teknokenti şehrimize kazandırmak için elimizden geleni yapacağız. Bu toplantı gelişmemiz için iyi fırsat olacaktır." dedi.

Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğinde istenilen seviyeye gelinmediğini ifade eden Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, "Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği yıllardır tartışılanbir konudur. 50 yıllık tartışma neticesinde istediğimiz seviyeye geldik midesek zaten gelseydik şuan bu toplantıyı gerçekleştirmezdik. Geldiğimiz nokta küçümsenecek Bir Nokta değildir. Ama daha da çok gelişmemiz lazım. Ben özellikle bu konuda dağınıklık görüyorum. Çocuklar çocukken güzel iş birliği yapıyorlar. Ama özellikle liseyi bitirdikten sonra birbirlerine tamamen düşman oluyorlar. Buda eğitimcilerin bu konuda yeteri kadar eğitim vermemelerinden kaynaklanıyor. İş birliği yapmakta o kadar zorlanıyoruz ki. Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği sıralamasında dünyada 69. sıradayız.

2023 yılında ülkemizin ilk on ekonomi arasına girmesi için çalışıyoruz. Bu sebeple çok çalışmaya ihtiyacımız var. Arkamızdan gelen çocuklarımızın iyi yaşaması için iyi önderlik, iyi rehberlik etmemiz gerekiyor. "dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan ise, "Bu toplantıyı yapmamızdaki amaç, bölgesel olarak (Erzurum, Erzincan ve Bayburt) Ar-Ge ve yenilikçilikle ilerlemesinin hızlandırılması yönünde Kamu-Üniversite-Sanayi üçgeninin ortakçaba ve çalışmalarına bir temel oluşturulmasını sağlamaktır. Üniversitelerin ürün ile süreç iyileştirme ve geliştirme odaklı projelerinin bölge sanayisinde can bulması kamunun buna aracılık etmesi, bilimin sanayiye dönüşmesi hedeflenmektedir. Bu toplantılarda bulunan bütün paydaşlarımız birinci politika dokümanını mutlaka bilmelidirler. Herkes birbirine bıraktığında bakıyorsunuz ortada ürün yok. Bu toplantının temel amaçlarından birisi de budur. Kamu-üniversite ve sanayi işbirliğinde olacak. Ar-Ge anlamında harcayamayacağımız kadar çok para var. Kamu, üniversite görevini değiştirerek yoluna devam edecek. Özel sektör de dahil olmak üzere üç kesimi sıçrama yaparak gelişmelerini sürdürmektedir. Bize durmak yakışmıyor." şeklinde konuştu.

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt ise şöyle dedi: "Özellikle kamu tarafında üniversite sanayi işbirliğinden bahsediliyor ama istenilen düzeyde bir sıçramayı yapamamışsak demek ki bir yerlerde eksiklik var. Bu eksiklikleri bizzat yerinde tespit etmek için bugün 21. durağımızdayız. Çeşitli birçok muafiyetin olduğu bölgeler mevcut. Bakanlığımızca onaylanan tekno kentler ve teknoloji geliştirme merkezleri kuruluyor. Bugüne kadar 52 tanesi kuruldu. 37 tanesi aktif çalışıyor. 2 bin 247 AR-GE firması kurulmuş ve çalışmalarına devam ediyor. 20 bin nitelikli AR-GE personeli de istihdam edilmekte ve yaklaşık 16 bin projeninde bir kısmı tamamlanmış bir kısmı da devam etmektedir."

ETÜ OLARAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİNİN DESTEKLENMESİNDE ÖNCELİĞİ SANAYİ DESTEKLİ PROJELERE VERECEĞİZ

2023'e 10 Kala AR-GE ve yenilikte Erzurum Erzincan ve Bayburt adlı panelde konuşan ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, konuşmasında, "2023'e 10 var. Ulusal hedeflere baktığımız zaman GSMH'ya AR-GEnin oranının %3 olması, hedeflenen araştırmacı sayısının ilimiz ve bölgemizin sanayi gelişimi için yeterli sayıya ulaşılması gerekmektedir. Üniversitelerin gerçekleştirdikleri çalışmalar ile sanayinin beklentileri arasında büyük bir uçurum bulunmaktadır. Çözüm önerisi olarak sanayi ve üniversiteler arasında bir link oluşturulmalı. Başlangıçta bizim adım atmamız lazım. Üniversitelerin sanayi kuruluşlarını ziyaret ederek başlamalı. Karşılıklı diyalog ortaya konulması lazım. Linkin oluşturulmasında, her ilde bulunan bilim, sanayi ve teknoloji müdürlüklerinin üçlü sarmal modelinde etkin rol oyması gerekiyor. Erzurum Teknik Üniversitesi olarak ETSO, MÜSİAD, ERGİAD, Erzurum Kalkınma Vakfı gibi çeşitli sivil toplum örgütlerini ziyaret ettik. Üniversitelerden beklentileri, işbirlikleri yapıp köprü oluşturmaya yönelik adımlar attık. Devamında sanayi kuruluşlarıyla buluşma toplantıları hazırlıklarına başladık. İşbirliği kapsamında öğrencilerimiz için verilecek olan bitirme projeleri, öğretim elemanlarının geliştirecek oldukları projelere teorik konular yerine Pratik çözümlerin olması gerekmektedir. Bu anlamda gerek TÜBİTAK, gerekse Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleri önemli bir motivasyon kaynağı olacaktır düşüncesindeyiz. ETÜ olarak biz, bilimsel araştırma projelerinin desteklenmesinde önceliği Sanayi Destekli Projelere vereceğiz.

Bilim, temel bilimler olmadan yapılamayacağı gibi, teknoloji de mühendislik olmadan geliştirilemez. Bölgemizde AR-GE problemini fazlasıyla kendini hissettirmektir. İlimiz ve bölge üniversitelerinin de yeteri kadar ileri teknoloji araştırma merkezi bulunmamaktadır. 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi noktasında, üniversitemiz bünyesinde 35 milyon TL bütçeli Yüksek Teknoloji ve Araştırma Merkezi, kısaca ETÜYÜTAM projesi hayata geçirilerek, şehrimizin ve bölgemizin yüksek teknolojili sanayisinin gelişimine katkı sağlayacaktır." dedi. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kamu-Üniversite ve Sanayi İşbirliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement