Kars'ın2016 İşgücü Piyasası Analiz Çalışması Tamamlandı - Son Dakika
Yerel

Kars'ın2016 İşgücü Piyasası Analiz Çalışması Tamamlandı

Kars\'ın2016 İşgücü Piyasası Analiz Çalışması Tamamlandı

Kars Çalışma ve İş Kurumu tarafından 2016 yılı 8 Nisan-6 Mayıs tarihleri arasında yapılan ‘Kars İşgücü Piyasası Talep Araştırması’nın saha çalışması tamamlandı.

11.11.2016 11:58

Kars Çalışma ve İş Kurumu tarafından 2016 yılı 8 Nisan-6 Mayıs tarihleri arasında yapılan 'Kars İşgücü Piyasası Talep Araştırması'nın saha çalışması tamamlandı.

Yapılan çalımada, il genelinde 229 işyeri ziyaret edildi ve işverenler ile yüz yüze görüşülerek bilgi formları dolduruldu.

Saha çalışması sonucu elde edilen ham verilerin İş ve Meslek Danışmanı Gökhan Barikan ve Gökhan Çelik, tarafından analiz edilmesiyle 2016 yılı Kars İli İşgücü Piyasasına ait önemli bilgiler ortaya çıkarıldı.

Uzmanlar tarafından araştırma kapsamındaki işyerlerine, araştırmanın yapıldığı tarih aralığında açık işlerinin olup olmadığı soruldu. Bu işyerlerinin yüzde 14,5'i açık işi oluğunu belirtti. Yapılan çalışma sonucunda 72 kişilik açık iş tespit edildi. Buna ek olarak Kars'ın açık iş oranı yüzde 1,3 olarak hesaplandı. Kars'ta her 100 kişilik kadronun 98,7'si dolu 1,3'ü ise boş olup doldurulmaya hazır. Açık iş sayısının en fazla olduğu sektörün Toptan ve Perakende Ticaret, Motorlu Kara Taşıtlarının ve Motosikletlerin Onarım olduğu, bu sektörü İnşaat ve Eğitim sektörlerinin takip ettiği ortaya çıktı.

Kars'ta açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin Aşçı, Garson (Servis Elemanı), Satış Danışmanı, Asansör Montaj İşçisi, Minibüs Şoförü, Kat Hizmetleri Elemanı, Akaryakıt Satış Elemanı (Pompacı), Mobil Vinç Operatörü, Beden İşçisi (İnşaat), Hamurkar meslekleri olduğu tespit edildi.

Açık iş olan mesleklere cinsiyet bazında bakıldığında kadınlarda ön plana çıkan mesleklerin Satış Danışmanı ve Çocuk Gelişim Elemanı meslekleri, erkeklerde ön plana çıkan mesleklerin ise Asansör Montaj İşçisi ve Mobil Vinç Operatörü meslekleri olduğu görüldü.

"Temininde güçlük çekilen meslekler"

Araştırma kapsamında 229 iş yerinden 141'i eleman temininde güçlük çekilen meslek olduğu belirtilirken, eleman temininde güçlülük çekilen işyerlerine sektörel bazda bakıldığında ise ilk sırada imalat sektörü olduğu dikkat çekti. Bu sektörü sırasıyla İnsan Sağlığı ve Sosyal Hizmet Faaliyetleri, Ulaştırma ve Depolama, Konaklama Yiyecek Hizmeti Faaliyeti sektörleri takip ediyor.

Kars'ta araştırma kapsamında 267 kişinin temininde güçlük çekildiği ortaya çıkarken, bunların mesleklere göre dağılımına bakıldığında, eleman temininde güçlük çekilen ilk beş meslek Aşçı, Asansör Montaj İşçisi, Pazarlamacı, Beden İşçisi (İnşaat), Ön Muhasebeci.

Temininde güçlük çekilme nedenlerine bakıldığında ise ilk sırada Gerekli Mesleki Beceriye/Niteliğe Sahip Eleman Bulunamaması geliyor. Bunu Yeterli İş Tecrübesine Sahip Eleman bulunamaması ve Bu Meslekte İşe Başvuru Yapılmaması nedenleri takip ediyor.

"Gelecek dönem istihdam eğilimleri"

Çalışma kapsamında işverenlere yöneltilen "30 Nisan 2017 tarihi itibariyle işyerinizde herhangi bir meslekte net istihdam artışı/azalışı bekliyor musunuz?" sorusuna verilen cevaplar sonucu, işverenlerin yüzde 40,8'i istihdamın artacağını öngörürken, bu dönemde Kars'ta 662 kişilik bir istihdam artışı olacağı ve bununla birlikte istihdamın yüzde 12,1 oranında artacağı tahmin ediliyor.

Kars ilinde gelecek dönem, en fazla istihdam artışı olması beklenen İlk beş meslek sırasıyla, TIR-Çekici Şoförü, Ön Muhasebeci, Büro İşçisi, Beden İşçisi (Temizlik) ve Beden İşçisi. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kars'ın2016 İşgücü Piyasası Analiz Çalışması Tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement