Kasımiye Medresesi'nde "El Cezeri Bilim Müzesi" Kuruluyor - Son Dakika
Yerel

Kasımiye Medresesi'nde "El Cezeri Bilim Müzesi" Kuruluyor

Mardin'deki tarihi Kasımiye Medresesi'nde, sibernetik üzerine çalışmalar yapan ilk müslüman bilim adamı El Cezeri'nin eserlerinin sergileneceği, "El Cezeri Bilim Müzesi" kurulacak.

04.08.2011 16:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'deki tarihi Kasımiye Medresesi'nde, sibernetik üzerine çalışmalar yapan ilk müslüman bilim adamı El Cezeri'nin eserlerinin sergileneceği, "El Cezeri Bilim Müzesi" kurulacak.

Vali Turhan Ayvaz, A. A muhabirine yaptığı açıklamada, çevre düzenlemesi tamamlanan ve El Cezeri Bilim Müzesi'ne dönüştürülecek olan Kasımiye Medresesi'nde sergilenecek eserlerin yüzde 70'inin geldiğini söyledi.

Mardin'de tarih boyunca hoşgörü ortamında kültürlerin ve inançların bir arada yaşadığını anlatan Vali Ayvaz, "Avrupa skolastik düşüncenin altında ezilirken, bizim alimlerimiz, insanlık için yararlı olacak ilimlerin peşinde koşarak, bu ilimleri yukarı seviyelere kadar çıkarmışlardır. Nitekim biz bu ilim adamlarımızın çalışmalarını Kasımiye Medresesi'nde açılacak olan El Cezeri Bilim Müzesi'nde net olarak göreceğiz. Yaklaşık 3 milyon dolarlık bir çalışma ile Ortadoğu'ya hitap edecek bilim müzesi oluşturuyoruz" diye konuştu.

Tarihi Dönüşüm Projesi çalışmasının da devam ettiğini kaydeden Vali Ayvaz, şöyle konuştu:

"Alt yapı ve üst yapı çalışmaları 2 yıl içinde bitecek. Cumhuriyet Meydanı'na kadar olan binaların kat indirimlerinde tamamını satın aldık. Diyarbakır kapıdan itibaren Cumhuriyet Meydanı'na hatta Kız Meslek Lisesi yanına kadar olan kısımda kat indirimine gidilecek binaların büyük bir kısmını satın aldık. 2 yıl sonra Mardin çok farklı bir yüz ile adından söz ettirecek. Tarihi şehrin tamamının 1 yıl sonra kanalizasyon ve alt yapısı bitiyor. Tarihi şehrin üst yapısını da yapıyoruz. "

Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu da tarihi Kasımiye Medresesi'nin, sibernetik ve robot biliminde çalışmalar yapan ilk bilim adamı unvanını taşıyan Ebul-iz El Cezeri'nin eserlerinin sergileneceği müzeye dönüştürülmesi çalışmalarında son aşamaya gelindiğini kaydetti.

Müzede Ebul-iz El Cezeri'nin otomatlarının sergileneceğini ifade eden Ayaoğlu, "Kasımiye Medresesi'nin konumu ve tarihi çok önemli. Burada sergilenecek eserler yerlerini alıyor. El-Cezeri, tarihte sibernetiğin kurucusudur. Sibernetik; haberleşme, denge kurma ve ayarlama bilimidir. İnsanlarda ve makinelerde bilgi alışverişi, kontrolü ve denge durumunu inceler. Müzenin Mardin'e çok şey katacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

- MARDİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kasımiye Medresesi'nde 'El Cezeri Bilim Müzesi' Kuruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement