Kfmib Başkanı Sevinç Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Kfmib Başkanı Sevinç Açıklaması

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, dünya fındığının yaklaşık yüzde 75'ini üreten Türkiye'nin, bunun sadece yüzde 20'sini tükettiğini söyledi.

03.10.2015 15:17

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, dünya fındığının yaklaşık yüzde 75'ini üreten Türkiye'nin, bunun sadece yüzde 20'sini tükettiğini söyledi.

Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  "yeşil altın" olarak da bilinen fındığın Türkiye'de tüketiminin halen yaygınlaşmadığına dikkati çekerek, "Türkiye'de iç tüketimin artması gerekiyor. Bunun için de sektör temsilcilerine çok iş düşüyor" dedi.

Fındığı Türkiye'nin ürettiğini, Avrupalıların tükettiğini vurgulayan Sevinç, "Ülkemizde maalesef fındık çok az miktarda tüketiliyor. Bunun sebepleri arasında fındığın pahalı olması geliyor. Tamamen tüketicinin alım gücüyle alakalı bir durum. Özellikle çerezlik fındık yiyen kesim fiyatlardan çok etkileniyor. Vatandaşlarımız fındığı artık lüks olarak gördüğünden çok fazla tüketemiyor" diye konuştu.

Sevinç, Türkiye'de yıllık ortalama 600-650 bin ton kabuklu fındık üretildiğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Türkiye her yıl yüz binlerce ton fındığı Avrupa ülkelerin pazarlıyor. Geçtiğimiz sezon 217 bin ton, ondan önceki sezon ise 300 bin tonun üzerinde fındık ihracat etmemiz bunu açıkça ortaya koyuyor. Dünya fındığının yaklaşık yüzde 75'ini üreten Türkiye, bunun sadece yüzde 20'sini tüketiyor. Ülkemizde fındığın bir bölümü sofralık yağ, bir kısmı ise çikolata sanayisinde kullanılıyor. Bunun dışında kavrulmuş fındığın tüketim alışkanlığı henüz çok yaygın değil. Biz bunun da yaygınlaşmasını bekliyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kfmib Başkanı Sevinç Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement