"Kıbrıs Milli Mücadelesi" Paneli - Son Dakika
Yerel

"Kıbrıs Milli Mücadelesi" Paneli

Alanya Türk Ocağı tarafından "Kıbrıs Milli Mücadelesi" paneli gerçekleştirildi.

26.01.2013 18:23

Alanya Türk Ocağı tarafından "Kıbrıs Milli Mücadelesi" paneli gerçekleştirildi.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) konferans salonundaki panele KKTC eski Turizm ve Kültür Bakanı İsmail Bozkurt ve yazar Harid Fedai konuşmacı olarak katıldı.

Alanya Türk Ocakları Başkanı Hasan Peker, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklerin Türkiye'nin bir parçası olduğunu belirterek

"Kıbrıs Türkiyesiz, Türkiye'de Kıbrısız olmaz" dedi.

İsmail Bozkurt, panelde yaptığı konuşmada, Kıbrıs davasının milli bir dava olduğunu söyledi. Kıbrıs'ın tarih boyunca stratejik bir öneme sahip olduğunu dile getiren Bozkurt, "Kıbrıs'ın stratejik önemi petrol ve doğal gaz olgusuyla daha da artmıştır. Tarihte Kıbrıs'a her zaman sahip olunmak istenmiştir. Bölgede güçlü olan da Kıbrıs'a sahip olmuştur. Tıpkı Osmanlı'da olduğu gibi" dedi.

Kıbrıs Türkleri'nin 1878 yılında başlayan bir mücadelesi olduğunu anlatan Bozkurt, "Bu mücadelenin birincisi İngiliz emperyalizmine karşı var olma güdüsünü devam ettirmeydi. İkincisi de Enosise karşı mücadeleydi. Bu durum Türkleri bir araya getirdi. Birinci Dünya Savaşı'na kadar Kıbrıs Türkleri Osmanlı'ya tekrar bağlanacakları umudu içerisindeydi. Lozan ile Osmanlı ümitleri söndü. Kıbrıs'tan Anadolu'ya göç başladı. Önemli sayıda insan göç etti. İngilizler Kıbrıslı Türklere Türklük bilincini yasakladı. Sadece Müslüman olarak lanse edildi. Bu 1949 yılına kadar sürdü. 2. Dünya Savaşı sonlarında Kıbrıs'ta İngiltere kemeri biraz gevşetti ve örgütlenmeler başladı" diye konuştu.

Bozkurt, 1955 yılında Kıbrıs'ta terörün baş gösterdiğini belirterek, "Bu silahlı bir savaştı ve Kıbrıslı Türkler hazırlıksızdı. Eğitim, silah yoktu. Bu tarz örgütlenmelerin başarılı olması için dışarıdan destek gerekiyordu. Doğal olarak Türkiye bu konuda destek verdi. 1958'den sonra profesyonel isimler gizli yöntemlerle Kıbrıs'a geldi. Kıbrıslı gençler de Türkiye'ye eğitime geldi ve bu şekilde Türk mukavemeti oluşmaya başladı" diye konuştu.

Harid Fedai de Kıbrıs'ta sahnelenen Vatan Yahut Silistre'nin bir Türk gösterisine dönüştüğünü anlattı. Kıbrıslı Türklerin mücadelesinde Namık Kemal'in etkisini anlatan Fedai, "Rum tarafının kışkırtmaları ada geneline yayılmıştı. Olaylar ve yaralanmalar tırmanmaya başlamıştı. Bu durum Namık Kemal'in eserlerinin daha çok sahiplenmesini sağlayacaktı. Namık Kemal'in 'Birlik olmazsa vatan yaşamaz' sözü Türklerin birlik olmasını sağladı" dedi.

Muhabir: Mustafa Kurt

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Kıbrıs Milli Mücadelesi' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement