HAKAN ŞAHİN - Türkiye'de sadece akvaryumda yetiştirilen kırmızı kıskaçlı kerevit, Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) teknik ve bilimsel çalışma sonucu havuzda üretildi.
ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kumlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 25 yıldır denizlerdeki kabuklu canlılar üzerinde araştırma yaptıklarını söyledi. Daha önce denizden alınan karidesleri havuzda ürettiklerini hatırlatan Kumlu, şimdi de akvaryumculardan aldıkları kırmızı kıskaçlı kereviti sofralık amaçlı ilk defa havuzda yetiştirmeyi başardıklarını anlattı.
Bu türün, yerli türe göre daha hızlı büyüdüğünü ve 6 ayda pazarlama boyuna ulaştığını, Avrupa ülkelerine canlı gönderilmesi halinde çok cazip fiyatlardan alıcı bulabileceğini vurgulayan Kumlu, şöyle devam etti:
"Sıcak iklim kuşağında çok hızlı büyüyen alternatif kerevit türü yetiştirdik. Kırmızı kıskaçlı kerevit olarak bilinen bu tür ülkemizde bulunan yerli türe göre çok daha hızlı büyüyerek 6 ayda pazarlama boyutuna ulaştırılabiliyor. Ayrıca işletme koşullarında üremesi de daha kolay. Yerli türler yaklaşık 2 yılda pazar boyuna ulaşıyor. Ülkemizde daha çok akvaryumculuk sektöründe değerlendirilen kırmızı kıskaçlı kerevit aslında sofralık olarak da çok değerli bir tür. Avrupa ülkelerine canlı gönderilmesi halinde çok ciddi kazançlar sağlanabilir"
Toprak ve beton havuzlarda yetiştiriliyor
Kumlu, kerevitlerin ucuz maliyetlerle yılın sıcak aylarında, toprak havuzlarda üretilebileceğini söyledi.
Serada, daha kontrollü şartlarda beton havuzlarda yıl boyunca da ekonomik olarak yetiştiriciliğin mümkün olduğunu aktaran Kumlu, "Kerevit üretiminde saklanacak yer temin etmek için de havuzların tabanına oluklu tuğla ve boru yerleştirilmekte. Yetiştiricilikte en önemli faktörler yem ve su sıcaklığıdır. Kırmızı kıskaçlı kerevit için ideal su sıcaklığı 28 derece olmalı" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › Kırmızı Kıskaçlı Kerevit 'Havuzda' Yetiştirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?