Konforlu Yaşam İçin Uyku Apne Tedavisi - Son Dakika
Yerel

Konforlu Yaşam İçin Uyku Apne Tedavisi

Konforlu Yaşam İçin Uyku Apne Tedavisi

Çanakkale ilinde bir ilk olma özelliği taşıyan, sağlıklı yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Ezine Devlet Hastanesinde açılan ‘Uyku Apne Ünitesi’ 10 ayda 406 hastaya hizmet verdi.

15.02.2016 14:36

Çanakkale ilinde bir ilk olma özelliği taşıyan, sağlıklı yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Ezine Devlet Hastanesinde açılan 'Uyku Apne Ünitesi' 10 ayda 406 hastaya hizmet verdi.

Uyku apne ve yapılan tedavi yöntemi hakkında Ezine Devlet hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Burhan Akbaş, Uykuda solunum durması (tanıklı uyku apne), horlama, gündüz aşırı uyku hali, sabah yorgun kalkma şikayetleri ile kendini gösteren Uyku Apne Sendromu tanısı için polisomnografi tetkiki uyguladıklarını söyledi. Akbaş, "Uyku Apne Ünitemizde tanı amacı ile hasta 1 gece yatırılır. Ünitemizin hemşireleri tarafınca vücudun muhtelif yerlerine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla tüm gece boyunca kamera eşliğinde vücut fonksiyonları kaydedilir. Hastalarımız tüm gece boyunca odasından bilgisayar sayesinde takip eder. Polisomnograrafide Elektrosensefalogram (EEG), Elektrookülogram (EOG), Elektromiyelogram, Elektrokardiogram (EKG) tanı yöntemleri kullanılmaktadır. Gece boyunca hastaların beyin dalgaları, solunum ve kalp fonksiyonları, kan oksijen düzeyleri özel eğitimli hemşireler tarafından takip edilip, oksijenlenme tüm gece boyunca bilgisayara kaydedilmektedir. Bu kayıtlar daha sonra uyku apne ünitemizde sorumlu hekimimizce değerlendirilmekte uykudaki solunum durmalarının süresi ve sıklığı eşlik eden anormal uyku olayları belirlenmektedir" dedi.

Uyku apnesinin, insan ömrünü 20 yıl kısalttığını da hatırlatan Akbaş, "Uyku Apnesi, uykuda solunumun 10 saniye ve daha uzun süre ile durmasıdır. En sık gözlenen uyku apnesi nedeni tıkayıcı (obstrüktif) uyku apnesidir. Uykuda tüm kaslarında gevşemesi ile birlikte özellikle solunum yolları darlığı olan kişilerde uyku apnesi olmaktadır. Genellikle uyku apnesi ve horlama hasta tarafından fark edilmekte, hastalar yakınları aracılığıyla bu durumdan haberdar olmaktadır. Tüm gece boyunca defalarca 10 saniye ve daha uzun süren nefes durmaları yaşayan ve bu nedenle sık sık derin uykudan yüzeysel uykuya geçen hastalar, kaliteli bir uyku alamadıkları için Gün boyunca zinde, sağlıklı, işlevsel ve mutlu kalabilmeyi hedeflerler. Gündüz uyuklama hali, yorgunluk, performans kaybı, konsantrasyon kaybı, kontrol altına alınamayan kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkların düzeltilmesine katkıda bulunur. Yapılan çalışmalarda Uyku Apnesi hastalığının insanların ömrünün yaklaşık 20 yıl kısalttığı görülmüştür. Tedavi ile bu hastaların yaşam süresi beklentisi karşılanabilmektedir" diye konuştu. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Konforlu Yaşam İçin Uyku Apne Tedavisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement