Ekonomi Bakanlığı ile Güneydoğu İhracatçılar Birliği tarafından Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ev sahipliğinde 'Dış Ticaret Bilgilendirme' semineri düzenlendi. ŞUTSO Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde Ekonomi Bakanlığı'na bağlı Ekonomi Uzmanı Onur Tekyıldız '10 Aşamada İhracat', Ekonomi Uzmanı Emrah Soğancı da 'Pazar Araştırması'yla ilgili bilgiler verdi. Bilgilendirme seminerinde ihracat mevzuatı, dâhilde ve hariçte işleme rejimleri, ihracatta sağlanan devlet yardımları, Türk ürünlerinin yurt dışında markalaşması, Türk malı imajının yerleştirilmesi ve desteklenmesi ile yurt dışı birim, marka, tanıtım ve tasarım destekleri, uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesinin desteklenmesi, pazar, araştırması ve pazara giriş desteği, çevre maliyetlerinin desteklenmesi, yurt dışında gerçekleştirilen fuar katılımlarının desteklenmesi, ülke masaları ve döviz kazandırıcı hizmet konuları ele alındı.
'İHRACAT İÇİN FUARLAR ÖNEMLİ'
İhracat yapmanın ilk aşamasının ihracatçı sıfatının kazanması olduğunu kaydeden Ekonomi Uzmanı Onur Tekyıldız bunun ihracatçı birliğine üye olarak kazanılabileceğini söyledi. İhracatçı olabilmek için mutlaka şirket sahibi olmanın gerekmediğini kaydeden Tekyıldız, "Firma kurmanıza bile gerek yok, gerçek kişiler bile ihracat yapabilir. Sadece mali bir külfeti var. Bunun yanında aylık, yıllık ve yapılan ihracat üzerinden nispi bir aidat kesiliyor. İhracatçı firma bulmak için Ekonomi Bakanlığı'nın ihracat bilgi platformundan yararlanılabilir" dedi. İhracat için yurt dışı fuarların da önemine değinen Tekyıldız, yurt dışı fuarlarında ihracatçı ve ithalatçıların birbirlerini yüz yüze gördüğünü söyledi. Yurt dışında kurulacak olan fuarlarda ulaşım giderleri, stand bedelleri gibi giderler için de Ekonomi Bakanlığı'nın destekleri olduğunu ifade eden Tekyıldız, ithalatçı firma bulmanın bir yolunun da internet olduğunu söyledi.
MASRAFIN YÜZDE 70'İ DEVLETTEN
Devletin ihracatçılara yapmış olduğu destekleri sunan Ekonomi Uzmanı Soğancı da devletin ilk desteğinin pazar araştırması ve pazara giriş desteği olduğunu söyledi. Soğancı, "Hem bakanlığın hem de şirketlerin vermiş oldukları desteğin bir vizyonu var. Bu vizyonun amacı şirketlerimizi yurt dışı pazarlara açmak ve şirketlerimizin küresel rekabet ortamına entegre olmalarını sağlamaktır. Bunun için altı farklı destek kalemimiz var. Bunun başında gelen pazar araştırması yapmaktır. İş adamımız pazar araştırması yapmak için çantasını alıp yurt dışına gidiyor. Müşterileriyle görüşüyor ve gerekli işlemlerini yaptıktan sonra ülkeye dönüyor. Biz ihracata yönelik böyle bir faaliyette ulaşım ve konaklama masraflarının yüzde 70'ni karşılıyoruz. İhracata yönelik 10 kadar faaliyeti destekliyoruz. Burada en önemli nokta bütün ödemelerin bankacılık aracılığıyla yapılıyor olmasıdır. Daha iyi pazar araştırması yapabilmek için daha verimli bilgiye ulaşmamız lazım" diye konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Yerel › Konu İhracatsa Destek Devletten - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?