Köylerde Kullanım Suları Kayıt Altına Alınıyor - Son Dakika
Yerel

Köylerde Kullanım Suları Kayıt Altına Alınıyor

Köylerde Kullanım Suları Kayıt Altına Alınıyor

Köylerde su kullanımlarının kayıt altına alınması için Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde köy muhtarlarına bilgilendirmede bulunuldu.

26.12.2013 12:31  Güncelleme: 12:28

Köylerde su kullanımlarının kayıt altına alınması için Çanakkale'nin Lapseki ilçesi Kaymakamlık Toplantı Salonunda köy muhtarlarına bilgilendirmede bulunuldu.

Profesyonel olarak 3. kişiler tarafından sözleşme karşılığında köy hanelerinde su abonelikleri yeniden düzenlenerek yapılandırmaya gidecek. İzmir Su Otomasyon Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Özdemir, Lapseki Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı önderliğinde toplanan köy muhtarlarına sistem hakkında bilgiler verdi. Yeni sistemle köylerdeki su endeksleri okunarak tahsilatlandırma işlemleri yapılacak. Sisteme dahil olacak köy muhtarlarıyla birlikte oluşturulacak olan yeni abone listesiyle çalışmalar başlayacak. İlk olarak bozuk saatler değiştirilerek ve üzerlerine İzmir su mühürleri vurulacak. Suyun tahsilat zamanları muhtarlar ve azalarının alacağı kararla belirlenecek. Köylerdeki su tahsilatlarının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için uygun yerlere tahsilat büroları kurulacak. İzmir Su Otomasyon Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Özdemir bu sisteme dahil olan köylerin boşa su kullanımlarının önüne geçileceğinin altını çizdi. Su yeterliliğinin sağlanması ve yer altı kaynaklarının düzenli seyretmesi açısından sistemli bir yapının gerekli olduğuna vurgu yapan Özdemir, abonelerden ilk olarak 25 lira ücret alınacağını ve 2 yıllık sözleşme boyunca başka bir ücret ödenmeyeceğini dile getirdi.

İl Özel İdaresi Müdürlüğü toplantı esnasında yaptığı açıklamada köy muhtarlarının haneleri kayıt altına almasını yasal olarak da sağlaması gerektiğini hatırlatarak profesyonel firmalar tarafından bu işin sağlıklı bir şekilde yerine getirileceğinin altını çizdi. Aynı zamanda abone bazında yer alan bazı kalemlerinde tahsilatlandırılmasının yapılacağının gündeme taşındığı toplantıda Köylere Hizmet Götürme Birliğine de teklif sunuldu. Katı atık bedellerinin su faturasına hane başına belirlenecek bir bedelle yansıtılarak %100 tahsilatlandırma yapılması teklifi cazip hale geldi. Özellikle köy muhtarlarının Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından toplanması gereken katı atık bedellerinde sağlıklı bir randıman alınamaması sonucu su faturalarına yansıtılması fikri genel kabul gördü. Böylelikle hem katı atık paraları düzenli olarak toplanacak hem de köylerin çöp temizliği işlemleri daha sağlıklı bir şekilde yürütülecek.

Sisteme giren köyler yeterli su kullanarak hem kaynakların tasarrufunu sağlayacak hem de elektrik faturalarında %40'lara varan düşüş sağlayacak. Tahsilat paraları Köy Muhtarlığının adına açılacak hesapta toplanarak ihtiyaç olduğunda sıcak para giderleri karşılamada kullanılabilecek. Kaymakam Tavlı, "Hem kaynakların yeterli kullanımı açısından hem de getireceği bazı kolaylıklar açısından muhtarların bilgilendirilmesi çok önemli" dedi. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Köylerde Kullanım Suları Kayıt Altına Alınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement