YALÇIN ÇELEN - Bartın'da bir genç girişimci, Bartın ve çevre illerdeki köyleri tek tek gezerek topladığı binlerce yumurtadan elde ettiği 6 bin civcivle tavuk çiftliği kurdu.
Arıt köyünde yaşayan ve lise eğitiminin ardından çalışmak için gittiği İstanbul'da bir süre garsonluk yapan Muhammet Kuşçu (29), daha sonra köyüne dönerek tarım ve hayvancılık yapmaya karar verdi.
Yaptığı araştırmaların ardından 2 yıl önce köyündeki 17 bin metrekarelik arazisine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından aldığı teşvikle tavuk çiftliği kuran Kuşçu, Bartın ve çevre illerdeki köylerden topladığı yumurtalarla kuluçka makinesinden 6 bin civciv elde etti.
Çiftliğinde doğal ortamda yetiştirdiği civcivlerin büyümesiyle 6 ay sonra yumurta almaya başlayan Kuşçu, günlük 5 bin köy yumurtası üretmeye başladı.
Kuşçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmaya gittiği İstanbul'da sürekli köy özlemi çektiğini ve asgari ücretle çalışmak yerine köyünde tarım ve hayvancılık yapmayı düşündüğünü söyledi.
Verdiği karar üzerine, fizibilite çalışmaları konusunda danışmanlık hizmeti almasının ardından köydeki arazisine kurduğu tavuk çiftliğinde köy yumurtası üretimi ve satışı yapmaya başladığını anlatan Kuşçu, "Devletimizin sağladığı teşvik sayesinde kendi işimin patronu oldum. 360 bin lira hibeyle kurduğum çiftliğimde şu anda yaklaşık 6 bin tavuktan günde 5 bin köy yumurtası alıyorum. Telefonla veya internet üzerinden aldığımız siparişle yumurtayı tüpçü, sucu gibi evlere teslim ediyoruz. Şu anda pazar sıkıntım yok, hatta yetmediği zamanlar oluyor. Kendi araçlarımız ve motosikletlerimizle her gün yumurta siparişi veren vatandaşların evlerine teslimat yapıyoruz" diye konuştu.
"Yumurta toplamak için köy köy gezdi"
Çiftlik kurmaya karar verdiğinde en büyük endişesinin yumurta temini olduğunu ifade eden Kuşçu, çiftliğini özellikle köylerde doğal ortamda beslenen tavuk yumurtaları kullanarak oluşturduğunu dile getirdi.
Kendisinin de çiftliğindeki tavukları pazardan topladığı sebzenin yanı sıra, tarlasına ektiği mısır, yulaf ve fiğ ile beslediğini, bu sayede tavukların doğal şekilde büyüdüğünü aktaran Kuşçu, şöyle konuştu:
"6 bin yumurtayı toplayabilmek için kendi aracımla Bartın'ın birçok köyünün yanı sıra çevre illerdeki köyleri de tek tek gezdim. Köy yumurtası olmasına çok dikkat ettim. Biraz zahmetli oldu ama değdi. Gündüzleri otların içine saldığımız tavukları, akşamları kümese koyar gibi kapalı alanlarına alıyoruz. Böylelikle yem de uyguna gelmiş oluyor ve bu sayede fiyatlarımız da ucuz oluyor. Evlere yumurta teslimini Bartın'da 4 otomobille 16 mahalle ve çevre köylere gün içerisinde 12 saatlik hizmetle yapıyoruz. Bartın'a 400 kilometre uzaklıktaki İstanbul'un Anadolu yakasına da her gün kendimize ait minibüsle taşıdığımız yumurtaları orada kurduğumuz 6 motosikleti kuryeyle gece saatlerine kadar evlere ulaştırıyoruz. Dağıtımda sıkıştığımız zamanlarda da akrabalarımız yardımcı oluyor. Ulaşım masraflarına rağmen çok olmasa da kazancımız yeterli oluyor.
Daha yüksek fiyat teklif etmelerine rağmen bayatlama ihtimaline karşı bakkal ve marketlere satış yapmıyoruz. Markete vereceğimiz yumurtanın rafta ne kadar bekleyeceği belli değil ve dolayısıyla bayatlamış olacak. Bu sefer de yumurtalarımız hak ettiği değeri görmeyecek. Amacım çok para kazanmak değil. Önemli olan vatandaşın köy yumurtasına direkt ulaşıp taze olarak tüketmesi. Aldığımız memnuniyet telefonları bizi mutlu ediyor."
Son Dakika › Yerel › Köylerden Yumurta Topladı, Tavuk Çiftliği Kurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?