Kula Tarımında Bir İlk - Son Dakika
Yerel

Kula Tarımında Bir İlk

Kula Tarımında Bir İlk

Kula Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Cemil Er, Manisa’nın Kula ilçesinde uygulaması ilk defa yapılan ’Çevre amaçlı tarım arazilerinin korunması programı (ÇATAK)’ kapsamında üyelerini program hakkında bilgilendirdi.

16.11.2015 10:46

Kula Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Cemil Er, Manisa'nın Kula ilçesinde uygulaması ilk defa yapılan 'Çevre amaçlı tarım arazilerinin korunması programı (ÇATAK)' kapsamında üyelerini program hakkında bilgilendirdi.

Kula Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Cemil Er, Kula Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünce gerçekleştirilen projeler kapsamında program dahilinde belirlenen mahallelerdeki üyelerini ziyaret ederek bilgilendirmelerde bulundu. Er üyelerine yaptığı bilgilendirmelerde, "ÇATAK yani 'Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması Programı' Tarım Bakanlığınca ilk kez 2006 yılında uygulamaya başlanan; toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarım sektörünün çevre üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılmasını hedefleyen bir programdır." ifadelerini kullandı.

Yapılan proje ile ilgili vatandaşlara bilgilendirmelerde bulunan Er, proje dahilinde yapılacak olan çalışmalar konusunda da vatandaşlara bilgi aktardı. 'Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması Programı' hakkında detaylı açıklama yapan Kula Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Cemil Er, "Kula Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce programa ilk kez başvuru yapılmış ve İl Komisyonu tarafından bin 250 dekar alan tahsis edilmiştir. Programın en önemli konusu hassas bölge seçimidir. Bu hususta titiz çalışmalar yürütülmüş ve programın hedefine en uygun yerler seçilmiştir. Özellikle yoğun tarım uygulamalarının yapıldığı daha fazla ilaç ve gübrenin kullanıldığı, Gediz havzası çevresel olumsuzlukların azaltılması, su kaynaklarının korunması ve etkin kullanımının sağlanması amaçlanarak Yurtbaşı, Dereköy, Sarnıç ve Kalınharman Mahallelerinin havzaya yakın parselleri uydu haritası kullanılarak belirlenmiştir. Hassas Bölgenin belirlenmesi neticesinde bu alanlarda çiftçilik yapan vatandaşlarımızla program hakkında yayım çalışmalarına başlanmış, gerekli bilgilendirmeler ve programın hedefleri yapılan toplantılarla anlatılmıştır. Alınan başvurular sonucunda yerinde yapılan kontrollerle programa uygun 60 çiftçinin müracaatı alınmış ve hibe sözleşmeleri imzalanmıştır." dedi

Proje dahilinde sözleşmeleri uyarınca çiftçilerin izleyeceği yolu anlatan Er şunları söyledi: "Sözleşme uyarınca çiftçilerimiz; Toprak tahlili yaptırmak. Tahlil raporunu İlçe Müdürlüğüne ibraz etmek. Tahlil sonuçlarına göre tavsiye edilen uygun gübre ve toprak düzenleyicileri seçmek. Alınan ürünlere ait faturaları İlçe Müdürlüğüne ibraz etmek. Kontrollü ilaçlama yapmak ve Teknik tavsiyeler doğrultusunda bilinçli ilaç kullanmak. Proje kapsamında alınan sulama ekipmanları ve malzemelerini faturalandırmak. Gediz havzasında kullanılacak her türlü zirai ilaç ve gübreyi İlçe Müdürlüğü ile koordineli ve tavsiye edilen miktar ve zamanda kullanmak şartı getirilmiştir. Program 3 yıl süreli olup, her yıl 135 TL/dekar destekleme ödemesi yapılacaktır."

Er açıklamalarını şöyle tamamladı: "Bu proje dahilinde Kula Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü olarak çalışmalarımız devam edecektir. Kulalı çiftçilerimize kazandırmamız gereken ne kadar hizmet varsa kazandırmaya çalışacağız." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kula Tarımında Bir İlk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement