Kuraklık Dağcılar İçin de Risk Oluşturuyor - Son Dakika
Yerel

Kuraklık Dağcılar İçin de Risk Oluşturuyor

Kuraklık Dağcılar İçin de Risk Oluşturuyor

Dağcılık Kayseri İl Temsilcisi Yılmaz, "Dağcıların tırmanış esnasında bastıkları taş ve kaya parçaları yuvarlanıyor" dedi.

13.09.2014 11:16  Güncelleme: 12:10

Son yıllarda ülke genelinde etkili olan kurak hava dağcıların zirve tırmanışlarında tehlike yaşamalarına neden oluyor.

Kayseri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Dağcılık İl Temsilcisi İsmail Yılmaz, Ağustos ayında önceki yılların aynı dönemlerine göre çok daha fazla dağcının tırmanışta yaralandığını söyledi.

Dağcılar için en büyük tehlikenin yazın kaya ve taş parçalarının yuvarlanması, kışın ise çığ tehlikesi olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bu dönemde dağlarda yağış ve nem olmaması nedeniyle çakıl, taş ve kaya parçalarının toprakta tutunamadığını ifade etti.

Ayrıca gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının fazla olması nedeniyle de büyük kayalarda parçalanmaların görüldüğünü belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Dağcıların tırmanış esnasında bastıkları yerden taş ve kaya parçaları yuvarlanıyor. Toprak kuru olduğu için kopan taş parçaları kilometrelerce aşağıya gidebiliyor. Çok küçük bir taş parçası hız kazandığı için kurşundan daha tehlikeli hale gelebiliyor. Kontrollü ve tedbirli olunmaması durumunda arkadan gelen gruplar da ciddi yaralanmalar oluyor. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkıyla çözülen büyük kaya parçaları da ciddi tehlike arz ediyor. 'Güvenlidir' diye basılan kayalar aniden parçalanıyor. Bu hem kayaya basan dağcıyı hem de onu takip edenleri tehlikeye düşürüyor. Bu yıl ağustos ayında özellikle kopan taş parçalarının dağcıların başına, koluna, bacağına veya vücudunun diğer bölgelerine çarpması sonucu 15'e yakın yaralanma oldu. Önceki yıllarda bu kadar fazla yaralanma olmuyordu."

Türkiye'nin dağlarının tamamında bu sorun yaşandığını, inişlerin ise çıkışlardan daha tehlikeli olduğunu anlatan Yılmaz, "Tırmanırken dağcının üzerine gelen taşı görme imkanı var ve kaçabiliyor. İniş sırasında taş arkadan geldiği için kaçma gibi bir şansı ise olmuyor" diye konuştu.

GÜVENLİK ÖN PLANDA OLMALI

Tırmanışlarda mutlaka mevsimine göre iyi bir ayakkabı, kask, kazma, baton gibi malzemelerin kullanılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, özellikle kask kullanımının çok önemli olduğunu belirtti.

Ekipmanı olmayan dağcılara kendilerine başvurmaları durumunda gerekli malzeme desteği sağladıklarını dile getiren Yılmaz, "Özellikle yeni tırmanmaya başlayan dağcıların da rehber kullanması gerekiyor. Tecrübeli dağcılar hangi dağda nereye basılması gerektiğini biliyor ve kaza riski azalıyor. Dağlar korkulacak yerler değil ama donanımlı ve tedbirli olunması lazım. 'Bana bir şey olmaz' düşüncesiyle dağlara çıkmamak gerekiyor. Mevsime göre malzeme tercihiyle güvenli tırmanışlar yapılabilir" şeklinde konuştu.

Buzul tırmanışları Rusya ve Gürcistan'da yapıldı

Yılmaz, kuraklık nedeniyle Türkiye'de buzul tırmanışı yapacak dağ bulamadıklarını ifade ederek şöyle devam etti:

"Türkiye'de dağlardaki buzullar büyük oranda eridi. Biz de buzul tırmanışlarımız için Rusya ve Gürcistan bölgelerindeki Kazbek ve Erbüz dağlarını tercih ediyoruz. Bu dağlarda 4 bin metreden sonra Ağustos ayında bile kar yağıyor ve 4 mevsim buzul bulunuyor. Kış öncesi son hazırlıklarımızı da yine bu dağlara tırmanarak yapıyoruz. Erciyes'te kuzey buzulları vardı, geçmiş yıllarda buzul tırmanışlarını buradan yapıyorduk. Özellikle bu yıl çok az kalan buzulların üzeri de toprakla kapandı."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kuraklık Dağcılar İçin de Risk Oluşturuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement