Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Açıklaması - Son Dakika
Son Dakika Logo

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Açıklaması

06.04.2012 14:09

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılığın ciddi bir şekilde ülkenin geri bırakılması, şirketlerin küçük kalması ve finansmana erişememek anlamına geldiğini söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılığın ciddi bir şekilde ülkenin geri bırakılması, şirketlerin küçük kalması ve finansmana erişememek anlamına geldiğini söyledi.

Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca düzenlenen "2011 yılı değerlendirme ve 2012 yılına stratejik bakış" toplantısında, kayıt dışı ekonominin çok önemli bir alan olduğunu ve bu durumun vergi kaybını beraberinde getirdiğini söyledi.

Asıl problem olan vergi kaybının yanında adaletsiz uygulamanın önüne geçmeye çalıştıklarını belirten Şimşek, "Kayıt dışılık demek ciddi bir şekilde ülkenin geri bırakılması, şirketlerimizin küçük kalması ve finansmana erişememektir" dedi.

Bakan Şimşek, dünyanın gelişmiş ülkelerinde en küçük şirketlerin bile mali tablolarını sunmaları karşılığında bankalardan kredi kullanabildiğini ama Türkiye'de böyle bir şeyin mümkün olmadığını ifade etti.

Mali tabloların yeterince güven vermemesi, şeffaf olmaması ve kayıt dışılık nedeniyle bankaların kredi talebinde bulunanlardan şahsi teminat istediğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Bakın bu Türkiye'yi geri bırakıyor. Şimdi bunu bizim değiştirmemiz lazım. O nedenle geçmişte kayıt dışılığı azaltmak için çok önemli uygulamaları ortaya koyduk. AK Parti hükümetleri döneminde bakın neler yapmışız; şirketler eskiden 100 lire kar ettiğinde yani kurumlar vergisinden bahsediyorum ve dağıtıldıktan sonra gelir stopajından bahsediyorum, bir şirket eskiden 100 lira kar etseydi devlet bu karın dağıtılması halinde 65 lirasını alıyordu. Düşünebiliyor musunuz- 100 lira kar, 65 lira vergi. Çok yüksek değil mi- O nedenle de OECD ülkeleri arasında en yüksek kurum kazançları üzerinden biz vergi alıyorduk. Bugün bu oranı yüzde 34'e kadar indirdik. Dolayısıyla şimdi maksimum vergi yüzde 65 yerine yüzde 34'tür. Şu anda biz neredeyiz, OECD ülkeleri arasında en düşük 6 ülke arasındayız."

Aynı şekilde gelir vergisinde de indirime gittiklerini ve ayrıca asgari geçim indirimi müessesesini getirip, asgari ücret üzerinden sıfıra yakın vergi uygulamasını başlattıklarını hatırlatan Mehmet Şimşek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en az gelişmiş illerinde ise gelir vergisini sıfırladıklarını, kurumlar vergisinde de ciddi indirimler yaptıklarını kaydetti.

-Teşvik sistemi-

Tüm bunları yeni yatırımlar için gerçekleştirdiklerini ifade eden Mehmet Şimşek, "Bu teşvik sistemini görüp de 'yatırımlara atlamayacak, yani atıl duran kaynaklarını hemen bir yatırıma dönüştürmeyecek bir insan var mı' diye ben merak ediyorum. Büyük, muazzam teşvikler var. Şimdi kurumlar vergisini, gelir vergisini, KDV'yi de indirdik. Birçok sektörde KDV oranlarını 18'den 8'e, bazı gıda maddelerinde yüzde 8'den 1'e indirdik. Son 9,5 yıl içerisinde doğrudan doğruya vatandaşı ilgilendiren alanlarda biz vergiyi indirmişiz. Özellikle mükellefi ilgilendiren alanlarda indirmişiz. O nedenle, 'kayıt dışılık, vergiler yüksek ondan kaynaklanıyor' anlayışını biz maliye olarak doğru bulmuyoruz. Aksini bu şekilde kanıtlıyoruz" diye konuştu.

Kayıt dışıyla etkin mücadele edileceğini vurgulayan Şimşek, ayrıca denetim kapasitesini artırmak için birkaç yıl içerisinde, her yıl bin 500 vergi müfettişi yardımcısı alıp, hızlı bir eğitim sürecinin ardından denetim kapasitesini güçlendireceklerini bildirdi.

Vergi kaçıranlara karşı yaptırımları da artırmak gerektiğini, bu konuda adım attıklarını belirten Şimşek, ayrıca toplumsal farkındalığın artırılması ve kamu kurum ve kuruluşlarının desteğine ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıya, Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba da katıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplantının ardından Türkiye Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğince

(TÜRMOB) Şanlıurfa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ŞSMMMO) üyelerine yönelik düzenlenen "Türk Ticaret Kanunu" toplantısına katıldı.

- ŞANLIURFA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Açıklaması - Son Dakika


Advertisement