
Manisa'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında merkeze bağlı Yuntdağı gölgesindeki Köseler köyüne tanıtım turu düzenlendi. Manisa protokolünün yanı sıra çok sayıda yeri turistin katıldığı gezide, Yuntdağı ile köyde bulunan Aigai antik kentinin Manisa turizmindeki yeri ve önemi anlatıldı.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Yuntdağlılar Derneği işbirliğinde düzenlenen tanıtım gezisine Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk, İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz, Vergi Dairesi Başkanı Ali İhsan Tunçağıl, İl Kültür Müdürü Erdinç Karaköse, TURSAB İzmir Bölge Başkanı Rıza Gencay, TEMA Vakfı Manisa Temsilcisi Nedim Zurnacı, Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Ersin Doğer, Yuntder Başkanı Mustafa Uyumaz katıldı. Çok sayıda yerli turistin de ilgi gösterdiği gezide, köy sakinleri ilk kez böylesine kalabalık bir topluluğu ağırlamanın sevinç ve şaşkınlığın yaşadı. Davetlileri bilgilendirmek amacıyla Köseler Köyü İlköğretim Okulu bahçesinde Manisa'nın tarihi değerlerinin anlatılması amacıyla önce seminer düzenlendi. Seminerde özellikle Yuntdağı yöresi ile burada bulunan Aigai antik kentinin Manisa turizmindeki yeri ve önemine dikkat çekildi. Seminer sırasında, konukları Aigai Kalesi'ne taşınmak amacıyla getirilen eşekler anırmaya başlayınca panelistlerin konuşmaları sık sık kesmek zorunda kaldı. Hal böyle olunca eşek sahipleri hayvanları okul bahçesinden uzaklaştırarak çözüm buldular.
Panel sonrası Yuntdağı yöres, ürünlerinin tanıtım sergisi gezildi. Kurulan stant ve sergilerde yöresel gıda maddeleri ve el işi ürünlerini satışa çıkaran Köseler Köyü kadınları sattıkları malzemelerden evlerine gelir sağlama imkanı bulurken, sergiyi gezenler arasında Vergi Dairesi Başkanı Ali İhsan Tunçağıl ürünleri beğendiğini söyledi. Bu satışın kayıt dışı olup olmadığı şeklinde bir soruya Başkan tunçağıl, satılan ürünlerin kayıt dışı olmadığını belirterek, müstahsillerden vergi alınmadığını kaydetti.
Bu arada Aigai Kalesi gezisinin tek yabancı konuğu Danimarka'nın Kopenhag kentinden Manisa'ya gelen ve eşi Vestel Şirketler Gurubu'nda çalışan Danimarkalı Tove Kriad Krinkans oldu. Sempatik tavırlarıyla ilgi toplayan Bayan Tove Türkçe bilmediği için kendisine İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz yardımcı oldu. Başkan Solmaz Bayan Tove'ye, fransızca, ingilizce ve almanca olmak üzere üç ayrı dilde, Aigai Kalesi ve Köseler köyü hakkında bilgi verdi. Ayrıca kaleye eşekle yapılacak olan turu işaret ederek eşekle gitmesini önerdi. Ancak Bayan Tove Kriad Krinkans kaleye yürüyerek gitmek isteğini ifade etti.
Daha sonra Aigai antik kentine gidildi. Bazı turistler seyahat sırasında eşek sırtında giderken çoğu da yaya olmayı tercit etti. Aigai Kalesi'nde geziye rehberlik eden Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Ersin Doğer antik bölge hakkında konuklara bilgiler verdi. Prof. Dr. Doğer, Aigai Kalesi'nin surlarının milattan sonra 17. yy.'da yaşanan büyük depremden bile etkilenmediğini öne sürerek surların taşlarının geçen zaman içerisinde civar köyler tarafından ev yapımı için sökülmüş olduğunu belirtti. Kale duvarının sağlam olduğu kadar taylarının özellikli ve önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğer, Aigai Kalesi'nin meclis salonu kısmında davetlilere uygarlık hakkında bilgi verdi. Bu uygurlığın dönemin Roma İmparatoru Tiberius tarafından maddi olarak de desteklendiğini söyledi.
Köseler Köyü Muhtarı Arif Koç, İl Genel Meclisi'nin köylerine yaptığı yatırımlardcan dolayı İl Genel Meclisi Başkanı Hayrul Solmaz ve meclis üyeleri'ne teşekkür etti. Köylerinin alt yapı sorunlarının yanı sıra yollarının ve çocukların sosyal yaşamları için oyun parklarının da yapıldığını ifade eden Köseler Köyü Muhtarı Arif Koç, yakın zamanda yapılacak olan göletin de köye ve civar köylere önemli katkısı olacağını kaydetti. İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz ise Muhtar Arif Koç'un çalışkan ve özverili bir muhtar olduğunu belirterek, bölge köylerine her zaman İl Genel Meclisi olarak her türlü yatırım desteğini vereceklerini söyledi. Solmaz, "Bölge köylerinin alt yapı sorunlarını çözüme kavuşturduk. Şu andan sosyal ihtiyaçları halletmeye çalışıyoruz. Köylerin içindeki yolları parke taşlarla döşüyoruz. Çocuklara oyun parkları yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Köylerimizin bütün ihtiyaçlarını kısa sürede bitirmeyi hedefliyoruz. KÖYDES Projesi büyük fayda sağladı" diye konuştu.
(ÖA-YK)
18.04.2007 14:27 TSİ
Son Dakika › Yerel › Manisa'da, Turizm Haftası Etkinlikleri... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?