Meram'da Kanser Hastalığına Dikkat Çekildi - Son Dakika
Yerel

Meram'da Kanser Hastalığına Dikkat Çekildi

Meram\'da Kanser Hastalığına Dikkat Çekildi

Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi tarafından kanser hastalığı hakkında seminer düzenlendi.

20.12.2013 16:15

Konya'nın merkez Meram İlçe Belediyesi tarafından kanser hastalığı hakkında seminer düzenlendi.

Meram Belediyesi ile Konya İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği tarafından "Şüphelenmeyin, Bilgilenin" sloganıyla düzenlenen kanser eğitim semineri Konevi Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Seminere Konya Valisi Muammer Erol'un eşi Nazmiye Erol ile protokol mensuplarının eşleri, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Özgür Ergun, AK Parti Meram Kadın Kolları Başkanı Şerife Yabancıün katıldı.

Açılışta konuşan Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, çağın hastalığı olan kanserle ilgili farkındalık oluşturmak için eğitim seminerlerinin sürdüğünü belirterek, "Daha önce de farklı mahallelerimizde vatandaşlarımıza eğitimler verilmişti. Bu programın da çok yararlı olacağına inanıyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Eğitim seminerinin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Cemile Öztin Öğün de, "Bugün çok değerli akademisyenlerimiz, kadınlarda tırmanışa geçen ve en sık görülen 4 kanser türü hakkında farkındalık oluşturmak için sizleri bilgilendirecekler. Bu toplantı sonunda 1 kişi bile olsa kanserle mücadele konusunda bilinçlense bizim için büyük bir kazanım olur" diye konuştu.

Akciğer kanserinin kadınlarda en hızlı artan kanser türlerinden biri olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gültekin, bunda en önemli etkenin kadınlardaki sigara içme alışkanlığının artması olduğunu vurguladı. Tüm kanser türleri içindeki ölümlerin 3'te birinin akciğer kanserinden kaynaklandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Gültekin, "Ülkemizde yılda 150 bin kişi akciğer kanserine yakalanıyor. Bu rakamın 2020 yılında 300 bine ulaşacağından endişe ediliyor. Günümüzde erkeklerde sigara içme alışkanlığı azalırken maalesef kadınlarda artış gösteriyor. Bu durum da kadınlarda akciğer kanserine yakalanma riskini artırıyor" ifadelerini kullandı.

Bağırsak kanserlerine yakalanma riskinin 50'li yaşlardan itibaren artış gösterdiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Murat Çakır, "Bu kanser türünün en önemli belirtileri karın şişliği, şiddetli karın ağrıları, kabızlık, makattan gelen kanamalardır. Risk faktörünü azaltmak için şişmanlamamak, düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkol içmemek, taze sebze ve meyve tüketimine önem vermek gerekir" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Hüseyin Görkemli de, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden rahim ağzı kanseri hakkında önemli açıklamalar yaptı. Bu kanser türünün daha çok 30-55 yaş grubu arası bayanlarda görüldüğünü belirten Prof. Dr. Görkemli, diğer risk grupları, teşhisi ve tarama testleri hakkında bilgi verdi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Meram'da Kanser Hastalığına Dikkat Çekildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement