Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (ESOB) 22. Genel Kurulu, mevcut başkan Talat Dinçer'in tek liste ile yeniden başkan adayı olması ile başladı.
Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılan ve Divan Başkanlığını Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Sekreteri Naci Sulkalar'ın yaptığı genel kurulun açılışında konuşan Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, 72 oda bünyesinde 70 bin esnaf, 250 bin çalışan ve 500 bin nüfusa hitap eden büyük bir camia olduklarını söyledi. Böyle büyük bir camianın bir çok sorunu da olduğunu belirten Dinçer, "Sorunlarımızı çözmek için gayret sarf ediyoruz. Çözdüklerimiz var, çözemediklerimiz var. Halen devam eden bazı sıkıntılarımız var. Bizim sorunlarımızın büyük bir kısmı ise belediyelerle alakalı. Bu kentte bir imar sorunu var. Bu kentte bir sanayi alanı yok. Maalesef 1/100.000'lik Çevre Planı'da umduğumuz gibi olmadı. Biz sanayi sitesi yapacak yer bulamıyoruz. Caddelerimiz, sokaklarımız işgal altında. Kirasını ödeyip, eleman çalıştırıp, vergi yükü altında inim inim inleyen esnafımızın kapısının önü seyyar satıcıdan geçilmiyor. Bir de son günlerin modası 'sosyete pazarları'. Bununla alakalı hepimiz çok dertliyiz. Bu konuyu Büyükşehir Belediye Başkanımız ile görüştük ve bir planlama yaptık. İnşallah önümüzdeki dönem içinde gerek seyyarların temizlenmesi, gerek sosyete pazarlarının kaldırılması bizlere büyük bir itici güç olacak" dedi.
"SURİYELİLER KURALSIZCA İŞ YERİ AÇIYOR"
Bunun yanında ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Mersin'e gelen Suriyelilerin oluşturduğu sorunlara karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Dinçer, "Bunlar kuralsızca iş yeri açmaya başladılar. Her meslek türünde var. Açılmayan meslek dalı kalmadı. Bunlar, bu ülkede yaşamanın ve uyulması gereken kuralları olduğunu bilmiyorlar. Bir çoğunun ne vergisi var, ne oturma izni var, ne çalışma izni var, ama son günlerde çok büyük bir oranda bu iş yerleri açılıyor. Bunu Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile paylaştım. Bununla ilgili bizim vatandaşlarımız hangi kurallara uyuyorlarsa, onların da o kurallara uyması konusunda destek aldık. Genel kurul sonrası bu konu üzerinde özellikle çalışma yapılacak" diye konuştu.
Yerel yönetimleri ilgilendiren konular konusunda da sıkıntıları olduğunun altını çizen Dinçer, şöyle devam etti; "Kullandığımız sularda indirim istiyoruz. Bizler vergi veriyor, her türlü yükümlülük üzerimizde, ancak biz konutlardan daha pahalı su parası ödüyoruz. Bunun tersine dönmesi lazım. Biz sanayiye, ekonomiye katkı veren kuruluşuz. Biz en azından kullandığımız sularda yüzde 50 indirim yapılmasını istiyoruz. Bunun yanında belediyelerimizin bütün ihtiyaçlarını öncelikli olarak Mersin firmalarından almasını talep ediyoruz. Belediyemizden bir başka talebimiz ise, esnaf ve sanatkarımızla ilgili haksız rekabet ortamı yaratacak ticari faaliyetlerden kaçınmalı. Tabi burada biz de sunduğumuz hizmetin kalitesini arttırmalıyız. Önce kendimizi düzeltelim, sonra bunu belediyemizden talep edelim" ifadelerini kullandı.
Dinçer, birliğin hizmet binası ile ilgili de açıklamalarda bulunarak, geçtiğimiz dönem bunun için 4 dönüm araziyi Hazine'den satın aldıklarını ve bu dönem bu hizmet binasının yapılmasıyla ilgili çalışma yapacaklarını vurguladı.
"YEREL YÖNETİMLER HERKESE EŞİT MESAFEDE DURMAK ZORUNDADIR"
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da, ESOB'un, esnafın problemlerinin çözümünde öncülük yapan, sorunları ilgililere ulaştıran aktif bir birlik olduğunu belirterek, "Dolayısıyla toplumun dörtte birinin esnaf ya da esnaf bağlantılı olduğunu var sayarsak, ne kadar önemli bir rol üstlendiğini görmüş oluruz. Esnafın nasıl bir zor dönemden geçtiğini biliyoruz. Özellikle Mersin gibi yoğun göç almış ve neredeyse her 4 kişiden birinin işsiz olduğu, işsizliğin Türkiye ortalamasının iki katına çıktığı bir bölgede, esnafların bu işsizliğini azaltma yönünde ne kadar önemli görev yaptığı ortada. Maalesef sabah belediyeye ittiğimizde iş talepleri başlıyor, ışık sönene kadar bu talepler devam ediyor. O nedenle esnafın, bizim sorumluluklarımızı aşma konusunda da yerel yönetimlere gerçekten çok büyük destek verdiğinizi biliyoruz. Ama bunun yanında üretilen ürünün iyi değerlendirilememesi, iyi pazarlanamaması ya da emeklerinizin karşılığının tam olarak alınamaması, sizin ekonomik sıkıntılarınızı büyütüyor. Bizler yerel yöneticiler olarak çözüm üretmek için varız. Dolayısıyla bugüne kadar ne yaptıysak, bundan sonra da sizlerin problemlerinin azaltılması konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.
"KURALSIZLIK ANARŞİYİ DOĞURUR, CADDELER YAYALARA AİT OLACAK"
Yeni bir seçim sürecinden çıktıklarını hatırlatan Kocamaz, şöyle devam etti; "Çok fazla bilgi kirliliğinin olduğu, maalesef seçim dönemlerinin meydanlarda ciddi ciddi mücadele yerine, perde arkasında dedikodularla yürütüldü bir dönemden geliyoruz. ve maalesef bu konuda bir çok
esnafımızın kafasının karıştırıldığı, yeni seçilecek yerel yöneticilerle ilgili dedikodulara maruz kaldıklarını biliyoruz. Yerel yönetimler, herkese eşit davranmak, eşit mesafede durmak ve çözüm üretmek zorundadır. Yerel yönetimler, eğer orada bir kanun, nizam yoksa bir kural koyar, o kurala da herkesin eşit şekilde uyması için çağrı yapar. Kuralsızlık her zaman anarşiyi getirir. İşte bugün Mersin sokaklarında kaldırımların işgal edilmiş olması ve burada kuralsızlığın işlemesi, ilk günden bu yana bütün esnaflarımız tarafından bize iletilmiş ve bu şikayetlerin dikkate alınması için çağrı yapılmıştır. Bizler yerel yöneticiler olarak kuralları koyacağız, çözümü konusunda bütün esnaflarımızdan destek bekliyoruz. Şimdi bakıyoruz, caddelerin bir taraftan seyyar satıcılar, bir taraftan da esnaf tarafından kaldırımların işgal edildiğini, yayalara yürüyecek yol bırakılmadığını hepimiz biliyoruz. Kimsenin ekmeği ile oynamak niyetinde değiliz, şu anda yer tespiti yapıyoruz, Tarsus'ta nasıl bir çözüm ürettiysek, seyyarlarımızı yeni pazarlar oluşturarak oralarda toplayacağız. Ama biz onları toplarken, onların boşalttığı yerleri esnafa da yeniden işgal fırsatı vermeyeceğiz. Esnaf da artık kendi sınırlarına çekilmesi, o kaldırımları yayalara bırakmalıdır. Sosyete pazarlarına Tarsus'ta izin vermedik, inşallah Mersin'de de bunu sona erdireceğiz."
Kocamaz, esnafın su ücretlerindeki indirim talebine ise, "Dışarıdan konuşmak kolay oluyor da içerisine girince durum farklı. Bunu önce bir masaya yatırmak gerek. Mersin, artık merkezdeki 4 ilçeden ibaret değil. 509 köyü ile kapanan 40 beldesi ile 13 ilçesi ile 15 bin 800 kilometre karelik bir alan ve 1 milyon 705 bin insan yaşıyor. Bunun tamamına kıt imkanlarla hizmet vereceğiz. Buna burada hemen söz vermek acelecilik olur. Bunun yeniden değerlendirilmesi lazım" yanıtını verdi.
"ESNAF, TOPLUMSAL KALKINMANIN LOKOMOTİFİDİR"
Vali Güzeloğlu ise, genel kurulun hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Esnaf, bir toplumun olmazsa olmazı ve birleştirici temel unsurudur. Halkın ta kendisi olan, ama halka hizmet sunan ve geleneğimizden aldığı güçle geleceğimizi inşa eden, ülkenin birlik ve beraberliğinden başlayarak ekonomik, sosyal ve toplumsal kalkınmasına en büyük katkıyı sunan çok önemli ve değerli bir kesimin adıdır. Bizi biz yapan temel değerleri taşıyan, şahsında yansıtan ve bunu bir gelenek olarak sonraki kuşağa büyük bir kararlılıkla aktaran bir kitlenin adıdır. Tıpkı 13. yüzyılda Ahi Evran ile başlayan ve esnaf kimliğini tanımlayan değerlerde olduğu gibi alnı açık, sofrası açık, gönlü açık, yanlış konuşmayan, eksik tartmayan, kimsenin hakkında hukukunda gözü olmayan, kardeşlik hukukunu, yanında rekabet içinde olduğu esnaf kardeşi ile yaşayarak rekabeti o noktada acımasızca değil, yardımlaşarak yaşayan, gönül kazanmayı amaçlayan bir kitlenin adıdır. Böylesine esnaf anlamı ve anlayışı da ülkemizin en önemli ve değerli varlıklarıdır" dedi.
Değişen şartlar ne olursa olsun, sosyal hayatın özünün insan olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, "İnsanın temel değerleri değişmemekte ve özü aynı kalmaktadır. İnsanı mutlu eden acımasız bir yarışma ve buna bağlı bir çatışma değil, karşılıklı yardımlaşma ve uzlaşmadır. Bizim esnaf anlayışımızın temelinde bir ve beraber olabilmek, bir bütün olarak varsa sevgilerimizi çoğaltmak, sıkıntı varsa birleşerek azaltmak gelir. Onun için siftah yapmayan arkadaşına, müşterisine 'git ona da siftah olsun' demek, kendisinden alış veriş yapanın eksiği varsa o eksiği görmezden gelmek ve yaşadığı kentlerin sosyal sorunlarında sorumluluk hissetmek, kendinden vermektir yücelik. Bu
değerler de Türk milletinin temel değerleridir. Bunları yaşatmak da bir toplum için en önemli ve gerekli önceliklerdir. İşte bu açıdan esnafın sorunları, bizlerin öncelikli sorunlardır. Aşılması da esnafın değil, bizim sorunlarımız olarak aşılması gereken sorunlardır. Bilin ki bir esnaf, gönül rahatlığı ile sabah kepengini açıp akşama kadar tezgahında hizmet verip, akşam çalışanlarıyla birlikte huzur içinde evine gidiyorsa, o kentte huzur vardır, güven vardır. Yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlayan esnafımız, bu kentin huzur ve güvenliğinin aynı zamanda anahtarıdır, sigortasıdır. Bu açıdan esnafın yaşadığı temel sorunlarda, çözüm odaklı bir yönetim anlayışı da olmazsa olmazıdır" diye konuştu.
Her adımda, esnafa yaklaşan her çözüm noktasında birlikte hareket edeceklerini ifade eden Güzeloğlu, bu anlamda Mersin'in, sosyal, ekonomik ve toplumsal anlamda daha iyi bir geleceği esnafla birlikte yol alacağını söyledi.
Konuşmaların ardından Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından, ESOB Başkanı Talat Dinçer'e hizetlerden dolayı, 'Mersin Valiliği Devlet Takdir Belgesi' verilirken, Dinçer'de Güzeloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'a plaket sundu.
Genel kurul 549 delegesi bulunan ESOB'ta, delegelerin oy kullanımı ile devam etti. Sandıkların saat 17.00 açılarak sonucun açıklanacağı ifade edildi. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Mersin Esob 22. Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?