Mesane Tümörü Erkeklerden Daha Fazla Görülüyor - Son Dakika
Yerel

Mesane Tümörü Erkeklerden Daha Fazla Görülüyor

Memorial Diyarbakır Hastanesi Üroloji Bölümü'nde Doç.Dr.Ümit Yener, mesane tümörünün erkeklerden daha fazla görüldüğünü belirtti.Doç.Dr.Yener, yaptığı yazılı açıklamada, mesane tümörünün ürolojik sistem içinde prostat kanserinden sonra en sık rastlanan hastalık olduğunu, özellikle bazı iş kollarında kullanılan kimyasalların bu hastalık için tehlike oluşturabileceğini bildirdi.

02.01.2012 14:00

Memorial Diyarbakır Hastanesi Üroloji Bölümü'nde Doç. Dr. Ümit Yener, mesane tümörünün erkeklerden daha fazla görüldüğünü belirtti.

Doç. Dr. Yener, yaptığı yazılı açıklamada, mesane tümörünün ürolojik sistem içinde prostat kanserinden sonra en sık rastlanan hastalık olduğunu, özellikle bazı iş kollarında kullanılan kimyasalların bu hastalık için tehlike oluşturabileceğini bildirdi.

Mesane tümörünün idrar kesesinde oluşan tüm iyi ve kötü huylu urlara verilen ad olduğunu kaydeden Yener, erkeklerde 4 kat fazla görülen mesane tümörünün görülme yaşı 50 olarak kabul edilse de Türkiye gibi sigara tüketiminin çok fazla olduğu ülkelerde bu hastalık çok daha erken yaşlarda da görüldüğünü aktardı.

Mesane tümörünün yüzde 90'ının kötü huylu, en büyük belirtisinin idrarda kanama olduğunu vurgulayan Yener, kanamaların genellikle ağrısız olarak görüldüğünü, bazen hiçbir belirti olmadan rutin kontroller sırasında ya da sistoskopi denilen mesane içini incelemek için yapılan tanısal girişimler sırasında ortaya çıkabildiğini belirtti.

Mesane tümörlerinin erkeklerde görülme sıklığının kadınlara oranla yaklaşık 4 kat daha fazla olduğunu, ancak kadınlarda görüldüğü zaman daha kötü seyirli olma eğiliminde olduğunu bildiren Yener, yapılan araştırmalarda boya, tekstil, kauçuk, deri ve kimya sektöründe çalışanların, mesane tümörü vakalarının yüzde 20-25'ini oluşturduklarının belirlendiğine dikkat çekti.

Bu sanayi sektörlerinde kullanılan bazı kimyasalların, mesane tümörü oluşumuna neden olduğunu bildiren Yener, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Bunların yanı sıra, sigara, radyasyon tedavileri, yanlış uygulanan diyetler, kronik idrar yolu enfeksiyonları ve şistomiyaziz denilen paraziter enfeksiyonlar mesane tümörü için risk faktörü olarak sıralanabilir. Başlangıçta, kapalı yolla yapılan mesane tümörünün çıkartılması hem tanı ve evrelemeyi sağlar hem de tedavinin ilk basamağıdır. Daha sonra hastalığın evre ve derecelerine bağlı olarak ileri tedaviler gerekecektir. Kasa nüfuz etmemiş tümörlerde kapalı olarak tümör çıkartılması ve mesane içine verilecek ilaçlar en etkin tedavi yöntemidir. Tümör eğer kasa geçmişse hastalığın ve hastanın durumuna göre radikal sistektomi en etkili cerrahi yöntemdir. Hastaların tedavi sonrasında mutlaka sigarayı bırakması gerekir. Meyve ve sebzeden zengin bir beslenme sistemi oluşturulmalı, risk oluşturan bir iş kolunda çalışıyorsa daha uygun bir iş kolu seçmelidir. Ayrıca en az 5 yıl boyunca kanser takiplerinin yaptırılması hayati önem taşımaktadır."

- DİYARBAKIR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mesane Tümörü Erkeklerden Daha Fazla Görülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement