Manisa'da sanayi sicil kayıtlarının düzenli tutulması ve istatistiki çalışmaların sağlıklı yapılabilmesi amacıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü ile Manisa Esnaf ve Sanayi Odaları Birliği (MESOB) arasında ortak çalışma kararı alındı.
Sanayi Sicil Kanunu gereği sanayi işletmelerinin sanayi siciline kayıt olmaları gerekiyor. Bu kapsamda Manisa'da üretim faaliyetlerinde bulunan sanayi işletmelerinin tamamının kayıt edilmesi amacıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü ile MESOB birlikte çalışarak esnaf ve sanayiciyi bilgilendirecek. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Manisa İl Müdürü İrfan Akarsu ve MESOB Başkanı Hasan Geriter, MESOB binasında ortaklaşa basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Geriter, Sanayi Sicil Belgesi'nin alınması gereken zorunlu bir belge olduğunu belirterek, "Esnaf arkadaşlarımızın önce sanayi sicil beyannamesini sonra bir yıl önceki işletme cetvellerini kapasite raporlarını ve esnaf siciline bağlı bulunduğu belgeleri hazırlayarak sunmak zorundalar. Bu kayıtları yapmadıkları taktirde cezai müeyyideye maruz kalacaklar. Bu cezalar 700 TL'den başlayan bir rakam. Esnaflarımız bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor. Bu belgeyi alan esnaflarımız için bazı avantajları var. Kendi iş yerlerinde kullandıkları elektrik tutarlarında yüzde 25 gibi bir indirime sahip olacaklar." dedi.
Geriter'in ardından konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Manisa İl Müdürü İrfan Akarsu ise Manisa'da il genelinde sanayi sicil belgeli bin 438 işletmenin bulunduğunu belirterek, bu rakamın gerçekte daha fazla olması gerektiğini söyledi. SGK ve maliyeyle yaptıkları çalışmalarda 5 bin civarında sanayi sicil belgesi alması gereken işletmenin olması gerektiğini söyleyen Akarsu, "Maliye defterlerinde gözüken bazı işletmeler henüz sanayi sicil belgesi almamış. Bu işletmeler 'gerçekten üretim mi yapıyor?' gibi bir soruyla karşılaştık. Şu an mevcutta bin civarında belgeli işletme bulunan iller için müdürlük kendisi çalışma yapacak. Bin ile 10 bin civarında üretim yapan işletmelerin bulunduğu illerle ilgili olarak il müdürlükleri, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla müşterek çalışmalar yapıp bu envanterin çıkarılmasını sağlamış olacağız. Biz de geçmişteki çalışmaları da göz önüne alarak en iyi çalışma yapabileceğimiz yerin MESOB olduğunu gördük. Şu an da bin 438 adet belgeli işletmenin 212 adeti esnaf odalarına bağlı üretim tesisi şeklinde gözüküyor." dedi. - MANİSA
Son Dakika › Yerel › Mesob ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Arasında Ortak Çalışma - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?