Minikler Suyun Önemine Dikkat Çekti - Son Dakika
Yerel

Minikler Suyun Önemine Dikkat Çekti

Minikler Suyun Önemine Dikkat Çekti

Aydın'da 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliklere anaokulu öğrencileri tarafından hazırlanan resim, maket ve sunumlar damgasını vurdu.22 Mart Dünya Su Günü Aydın Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenlerle başladı.

22.03.2013 11:56

Aydın'da 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliklere anaokulu öğrencileri tarafından hazırlanan resim, maket ve sunumlar damgasını vurdu.

22 Mart Dünya Su Günü Aydın Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenlerle başladı. Törenlere Vali Kerem Al, Belediye Başkan Yardımcısı Şefika Çoban, DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, daire amirleri, okul idarecileri ve öğrenciler katıldı.

Dünya Su Günü'nün bu yıl dünya genelinde "Uluslararası Su İşbirliği" sloganıyla kutlanmakta olduğuna işaret eden DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, su konusunun son yıllarda uluslararası gündemin üst sıralarında yer almaya başladığını belirterek, "Suyun dünya kamuoyunun ilgisini giderek artan bir biçimde çekmesinin başlıca nedenleri arasında nüfus artışı, hızlı şehirleşme ve sanayileşmenin yol açtığı su ihtiyacı ve iklim değişikliği yer almaktadır. Su sıkıntısının gelecek çeyrek yüzyıl yıl içerisinde bazı bölgelerde su krizine dönüşmesi ihtimali mevcuttur. Bu nedenle, ikamesi mümkün olmayan bu doğal kaynağın, 21. yüzyılın stratejik kaynaklarından biri olacağı genel kabul görmektedir. Türkiye bilindiğinin aksine su zengini değil su fakiri bir ülkedir. Ülkemizin yıllık su tüketimi 112 milyar metreküp civarındadır. 2030 yılında nüfusumuzun 100 milyona yaklaşması ön görüldüğünde kişi başı su tüketimi bin metreküpün altına inmesi gerekecek ve su sıkıntısı yaşanmaya başlanacaktır. Bunun için su kaynaklarımızın akıllı ve verimli kullanılması ve suyun akıllı yönetilmesi gerekmektedir" dedi.

Dünyada su kaynaklarının önemli bir oranının sınır aşan akarsularda bulunduğuna işaret eden Yıldız, "Bbir taraftan suyun verimli kullanımı üzerinde yoğunlaşırken diğer taraftan da su kaynaklarının çok taraflı yarar sağlayacak uluslararası işbirliği alanlarının genişletilmesi çok büyük önem kazanmaktadır. GAP dahil, Türkiye'nin sınıraşan akarsu havzalarındaki gelişme projeleri Birleşmiş Milletler'in hakça ve makul kullanım ilkeleriyle tam olarak uyumlu niteliktedir. Ayrıca, Türkiye'deki barajlar, aşağı kıyıdaş ülkelere rüsubatın tutulması, taşkınların kontrolü, düşük akışların kısmen arttırılması gibi önemli yararlar da sağlamaktadır. Bu konuda kıyıdaş ülkelerle kurulan ikili ilişkiler sayesinde sulama, taşkın ve enerji amaçlı projeler geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam edilmektedir.

Sınıraşan sularla ilgili politikasını, su kavramının kıyıdaş ülkeler arasında görüşülüp neticelendirilmesi yönünde belirleyen ülkemiz, fayda paylaşımını esas alarak yapılan ortak çalışmaları karşılıklı güven ve adil faydalanma prensipleriyle yürütmektedir. Ülkelerin tek taraflı çıkarlarının ötesinde, karşılıklı faydaya dayalı olarak değerlendirilmesini desteklemek amacıyla 2013 yılında 'Uluslararası Su İşbirliği Yılı' olarak ilan edilmiştir" diye konuştu.

Dünya Su Günü için hazırladıkları resim ve gösteriler nedeniyle anaokulu öğrencilerini tebrik eden Vali Al da, "Su hayattır. Hayat suyla başlar. Tarih boyunca tüm medeniyetler hep su kenarlarına kurulmuştur. Su dün önemliydi, bugün de önemli, yarın daha da önemli olacak. Su hayatın her alanıyla alakalı bir kavram. Türkiye'nin su zengini olmadığını çeşitli vesilelerle öğreniyoruz. Suyumuzu ekonomik ve akıllı kullanmalıyız. Bu noktada suyun yönetimi büyük önem taşıyor. Bugün önemli nehirlerimiz işlevini kaybederek atık taşıma kanalı haline gelmiş. Barajlar ve nehir ıslahlarıyla taşkınlar konusunda önemli bir mesafe alındı. Ancak yeterli değil. DSİ bu nokta var gücüyle çalışıyor. Su artık sadece bir bölgenin ve bir ülkenin malı olmaktan çıkmıştır. Sınırı aşan sular nedeniyle bazen sıkıntılar yaşanabildiği gibi bazen de önemli işbirlikleri sağlanabiliyor. Gelecekte su ile sıkıntıların yaşanmaması için bizim çocuklarımıza su bilincini aşılamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

VALİ'NİN ŞİİRİNİ MÜFTÜ OKUDU

Vali Al, konuşmasının sonunda su ile ilgili çok sevdiği bir şiiri katılımcılarla paylaşmak istedi. Ses tellerinden rahatsız olan Vali Al'ın yanında getirdiği şiiri, İl Müftüsü Ömer Kocaoğul okudu. Salonda dikkatle dinlenen şiiri okuyan Kocaoğul, büyük alkış aldı.

Programda daha sonra DSİ tarafından hazırlanan "Uluslararası Su İşbirliği" konulu sinevizyon gösterisinin izlenmesiyle devam etti. Dünya Su Günü nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Kerem Al, tarafından verildi. Öğrenciler tarafından okunan dereceye giren eserler ve sunulan çeşitli gösteriler büyük beğeni topladı.

Vali Al ve protokol üyeleri etkiliğin sonunda il merkezindeki anaokulları tarafından hazırlanan statları gezerek, eserler hakkında bilgiler aldı. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Minikler Suyun Önemine Dikkat Çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement