Motorindeki Fiyat Artışı Otogaz Sektörüne Yaradı - Son Dakika
Yerel

Motorindeki Fiyat Artışı Otogaz Sektörüne Yaradı

Motorindeki Fiyat Artışı Otogaz Sektörüne Yaradı

Son dönemde benzine yapılan zamların yanında motorindeki fiyat artışları da sürücüleri LPG kullanmaya teşvik ediyor ODER Yönetim Kurulu Başkanı Şafak: "Benzin ve motorin arasındaki fiyat makasının daralması LPG dönüşümlerine olumlu yansır" "LPG ülkemizde artık yalnızca ekonomik olması nedeniyle değil, çevreci ve güvenilir olması sebebiyle de tercih ediliyor"

13.09.2013 11:33

ENES DURAN - Otogaz Dönüşümcüleri Derneği (ODER) Yönetim Kurulu Başkanı Asım Şafak, benzin ve motorin arasındaki fiyat makasının daralmasının LPG dönüşümlerine olumlu yansıdığını söyledi.

Şafak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketici için fiyatın yanında, motor türleri arasındaki dayanıklılık, servis giderleri ve yedek parça maliyetlerinin de önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye'de bir dönem uygun fiyatlı dizel araçların piyasaya sürülmesinin büyük talep yarattığını kaydeden Şafak, aradan geçen bir iki yıl içinde servis maliyeti ve diğer giderleri dikkate alan tüketicilerin süratle LPG'ye yöneldiğini vurguladı.

Benzin, motorin ve LPG arasındaki fiyat karşılaştırmasının yalnızca litre fiyatı üzerinden yapılmaması gerektiğine dikkati çeken Şafak, benzinli bir aracın yüz kilometrede 10 litre benzin tüketebilirken, dizel aracın 5,6 litre motorin tükettiğini belirterek, "Diğer değişkenler sabit olduğu takdirde elbette benzin ve motorin arasındaki fiyat makasının daralması LPG dönüşümlerine olumlu yansır ancak LPG, ülkemizde artık yalnızca ekonomik olması nedeniyle değil, çevreci ve güvenilir olması sebebiyle de tercih ediliyor" dedi.

Şafak, otogazın yıl içerisindeki fiyat artış veya düşüşün uluslararası dalgalanmalara bağlı olduğunu aktararak, LPG'yi oluşturan propan ve bütan gaz fiyatlarının mevsime göre farklılık gösterdiğini, bunun da direkt olarak tüketiciye yansıdığını söyledi.

"Dünya, başarımıza gıpta ediyor"

Türkiye'deki LPG piyasasının bütün dünyanın gıptayla izlediği ve örnek gösterdiği başarı hikayesine sahip olduğuna işaret eden Şafak, bu başarıda devletin vergi politikalarının yanında, LPG dağıtım şirketlerinin pazara verdiği güven ve yatırımların önemli bir paya sahip olduğunu kaydetti.

Şafak, Türkiye LPG piyasasının yaklaşık yüzde 75'ini otogaz faaliyetlerinin oluşturduğunu ifade ederek, "Ülkemizde 3,5 milyonu aşkın LPG'li araç var. Türkiye otogaz pazarı Avrupa'nın en büyük, dünyanın Güney Kore'den sonra ikinci büyük pazarını oluşturuyor" şeklinde konuştu.

LPG, motor ömrünü uzatıyor

"LPG kuru yakıt olduğu için araca zarar veriyor" gibi söylemlerin gerçeği yansıtmadığına değinen Şafak, aksine otogazın motor ömrünü uzattığı ve servis giderlerini düşürdüğüne yönelik bilimsel çalışmalar olduğunu aktardı.

Şafak, otogaz kullanan tüketicilerin araçlarındaki enjektör, tank ve genel bakımlarında gecikme yaşanmaması gerektiğine dikkati çekerek, "Araç sahipleri, kendilerine kazanç sağlayan LPG sistemlerinin bakımını zamanında yaptırarak hem can ve mal güvenliklerini garantiye alabilir hem de LPG sistemlerinin ömrünü uzatabilirler" ifadesini kullandı.

LPG'li araçların dünyada bu kadar çok yaygınlaşmasının sebeplerinden birinin de dönüşüm sistemlerindeki teknolojilerinin orijinal üreticilerle uyumlu olarak hızla geliştiğini vurgulayan Şafak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Daha on yıl öncesine kadar yalnızca karbürütörlü araçlara LPG montajı yapılabiliyorken bugün bütün enjeksiyonlu araçlara ve motor seçeneklerine LPG montajı yapılabiliyor. Bu alanda teknoloji büyük bir hızla ilerliyor. Şimdide yeni geliştirilen LPİ teknolojisiyle LPG motorda yanma odasına sıvı olarak alınabiliyor. Şimdiye kadar uygulanan teknolojide regülatör sayesinde LPG buharlaştırılarak motordaki yanma odasına alınıyordu. LPİ, sistemde kullanılan birkaç ekipmandan da tasarruf sağlıyor ve tasarruf oranlarını bir miktar daha artırıyor. Bununla birlikte sistem daha tam olarak yaygınlaşmadığı için fiyat sıralı sistem montajlarına göre oldukça yüksek sayılır. Bu sistemin yaygınlaşması için biraz daha zamana ihtiyaç olduğu kanaatindeyim." - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Motorindeki Fiyat Artışı Otogaz Sektörüne Yaradı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement