Ms Hastaları ve Yakınları Biraraya Geldi - Son Dakika
Yerel

Ms Hastaları ve Yakınları Biraraya Geldi

Ms Hastaları ve Yakınları Biraraya Geldi

Adana Multipl Skleroz Hastaları ve Yakınları Derneği (Adana MSDER) üyeleri, kaynaşma, bilgilendirme, yardımlaşma toplantısı düzenlendi.

23.06.2014 10:04

Adana Multipl Skleroz Hastaları ve Yakınları Derneği (Adana MSDER) üyeleri, kaynaşma, bilgilendirme, yardımlaşma toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Adana MSDER Başkanı Nural Doyduk, amaçlarının MS Hastalığı'nı topluma tanıtmak, doktor - hasta bilgilendirme toplantıları düzenlemek, MS hasta ve yakınları arasında yardımlaşma ile dayanışmayı artırmak ve MS hastalarını Adana'da bir çatı altında toplamak olduğunu söyledi.

Adana ve Türkiye'de tedavisi mümkün olmayan MS hastalığıyla mücadele edebilmek için Adana Valisi Mustafa Büyük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'ye seslenen Doyduk, yer temini için katkı beklediklerini dile getirdi.

Hastalık hakkında da bilgi veren Doyduk, "Multipl Skleroz ya da kısaca 'MS', beyin ve omuriliğin oluşturduğu merkezi sinir sisteminin genç erişkin yaş grubunda en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir. Bu hastalıkta, beyin ve omurilikteki sinir telciklerinin etrafını saran miyelin tabakasının etkilendiği bilinmektedir. Miyelin tabakası, merkezi sinir sisteminin vücudun çeşitli organlarına gönderdiği elektriksel mesajların sinir telcikleri üzerinde iletilmesinde yardımcı olur. Miyelin tabakasının zarar görmesi, bu iletimde kesintilere, aksamalara neden olmaktadır" dedi.

MS'in atak devresinde sinir telciğinin kılıfını oluşturan miyelin tabakasında iltihaplanma olacağını ve o bölgede sinir üzerindeki normal elektriksel iletimin aksayacağını vurgulayan Nural Doyduk, "Eğer iltihaplanma hafif atlatılırsa, iyileşme dönemlerinde miyelin kendi kendini tamir edebilir, fakat iltihaplanma şiddetli ise, miyelin fazla zarar görür ve burada sert bir tabaka ya da plak oluşur. Beyin ve omurilik yoluyla o sinirin ulaştığı organa gitmesi gereken mesajlar bu bölümde engellenir ve bu nedenle beyin ve organlar arasındaki gerekli haberleşme ve koordinasyon sağlanamaz" diye konuştu.

Başkan Nurol Doyduk, sinsi olduğunu belirttiği MS hastalığının belirtilerini şöyle sıraladı:

"En sık görülen MS belirtileri, güçsüzlük, yorgunluk, karıncalanma, uyuşukluk, ağrı gibi hissi belirtiler, bir gözde görme kaybı, bulanık veya çift görme gibi görme bozuklukları, katılık, titreme, idrar kaçırma, kabızlık gibi kas fonksiyon bozuklukları, cinsel sorunlar ve dengesizlik, başdönmesi, yalpalama gibi denge sorunlarıdır. Bu belirtilerin bir veya birkaçını hissedenlerin vakit geçirmeden tam teşekküllü bir hastanenin 'Nöroloji' kliniğine başvurmasında yarar vardır." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ms Hastaları ve Yakınları Biraraya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement